Možná si řeknete, že jsou ostružiny všední ovoce, které roste prakticky kdekoliv a nejsou proto nijak výjimečné. Opak je pravdou. Jsou pokladem našich zahrad a lesů. Využijete je po celý rok na nespočet onemocnění a dalších zdravotních problémů.
Čestné místo v domácí lékárně
Ostružiny jsou nedílnou součástí každé bylinné lékárny a řady potravinových doplňků. Pokud ale sami vyrazíte na sběr, bude léčba ještě účinnější. Pokaždé ale využijete jinou část a ne ve stejné podobě.
Jedinečná kombinace vitamínů a minerálů
Ostružiny obsahují například vitamín C a B, fosfor, železo, hořčík a vápník, a to v mimořádném poměru, který s vaším tělem dokáže zázraky. Zvýší tělesnou kondici a imunitu, předejde běžnému nachlazení a podpoří rekonvalescenci. To není zdaleka vše. Díky přítomnosti rutinu jsou podpůrnou léčbou křečových žil a hemoroidů. Pro tyto účely nasušte dostatečné množství zralých plodů.
Plody čerstvé i sušené
Čerstvé plody si poradí s prakticky každým počínajícím zánětem. Výrazně podpoří léčbu zdravotních problémů, které mají původ právě v zánětu. Čaj ze sušených plodů je vhodný k léčbě plicních onemocnění. Například kašle, zánětu horních i dolních cest dýchacích nebo zápalu plic. S užíváním pokračujte i po prodělané nemoci v rámci rekonvalescence.
TIP
Čerstvé plody obsahují vysoké množství pektinu. Přidáním ostružin do marmelády docílíte přirozeného tuhnutí.
Sbírejte i listy
Listy obsahují organické kyseliny a třísloviny, které mají přirozeně stahující a svírající účinek. Postarají se o problémy se zažíváním, ale spolu s čerstvými plody také o záněty. Připravte čaj, do kterého přidejte 3 čajové lžičky drcených sušených listů a zalijete 200 ml vařící vody. Popíjejte při zažívacích obtížích nebo zánětu močových cest. Kromě toho čaj ocení ženy trpící menstruačními bolestmi.
Naučte se fermentovat
Fermentace není žádná věda. Je to ideální způsob jak uchovat listy a navíc zvýšit jejich účinek. Nasbírané listy nechte 12–24 hodin zavadnout, ale nevystavujte je přímému sluníčku, aby nezačaly příliš usychat. Ideálně je rozprostřete na bavlněné plátno. Poté listy přejeďte válečkem, aby se narušila struktura a začaly pouštět šťávu. Zakryjte je další vrstvou látky a igelitem, který zatižte na dalších 24–48 hodin. Průběžně můžete kontrolovat, jak fermentace probíhá. Ve výsledku by listy měly zčernat.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?
