Ostružiny jako vzácné letní drahokamy. Co jste o nich možná nevěděli?

Ostružiny jako vzácné letní drahokamy. Co jste o nich možná nevěděli?
zdroj: Pixabay

Možná si řeknete, že jsou ostružiny všední ovoce, které roste prakticky kdekoliv a nejsou proto nijak výjimečné. Opak je pravdou. Jsou pokladem našich zahrad a lesů. Využijete je po celý rok na nespočet onemocnění a dalších zdravotních problémů.

Čestné místo v domácí lékárně
Ostružiny jsou nedílnou součástí každé bylinné lékárny a řady potravinových doplňků. Pokud ale sami vyrazíte na sběr, bude léčba ještě účinnější. Pokaždé ale využijete jinou část a ne ve stejné podobě.

Jedinečná kombinace vitamínů a minerálů
Ostružiny obsahují například vitamín C a B, fosfor, železo, hořčík a vápník, a to v mimořádném poměru, který s vaším tělem dokáže zázraky. Zvýší tělesnou kondici a imunitu, předejde běžnému nachlazení a podpoří rekonvalescenci. To není zdaleka vše. Díky přítomnosti rutinu jsou podpůrnou léčbou křečových žil a hemoroidů. Pro tyto účely nasušte dostatečné množství zralých plodů.

Plody čerstvé i sušené
Čerstvé plody si poradí s prakticky každým počínajícím zánětem. Výrazně podpoří léčbu zdravotních problémů, které mají původ právě v zánětu. Čaj ze sušených plodů je vhodný k léčbě plicních onemocnění. Například kašle, zánětu horních i dolních cest dýchacích nebo zápalu plic. S užíváním pokračujte i po prodělané nemoci v rámci rekonvalescence.

TIP
Čerstvé plody obsahují vysoké množství pektinu. Přidáním ostružin do marmelády docílíte přirozeného tuhnutí.

Sbírejte i listy
Listy obsahují organické kyseliny a třísloviny, které mají přirozeně stahující a svírající účinek. Postarají se o problémy se zažíváním, ale spolu s čerstvými plody také o záněty. Připravte čaj, do kterého přidejte 3 čajové lžičky drcených sušených listů a zalijete 200 ml vařící vody. Popíjejte při zažívacích obtížích nebo zánětu močových cest. Kromě toho čaj ocení ženy trpící menstruačními bolestmi.

Naučte se fermentovat
Fermentace není žádná věda. Je to ideální způsob jak uchovat listy a navíc zvýšit jejich účinek. Nasbírané listy nechte 12–24 hodin zavadnout, ale nevystavujte je přímému sluníčku, aby nezačaly příliš usychat. Ideálně je rozprostřete na bavlněné plátno. Poté listy přejeďte válečkem, aby se narušila struktura a začaly pouštět šťávu. Zakryjte je další vrstvou látky a igelitem, který zatižte na dalších 24–48 hodin. Průběžně můžete kontrolovat, jak fermentace probíhá. Ve výsledku by listy měly zčernat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...

Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Bezový květ – léčivé účinky a využití

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Černý bez kvete v průběhu několika týdnů v období zhruba od května do července, několika pozdními květy však můžeme být obdařeni ještě...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Měsíc květen s sebou přináší velké bohatství léčivých bylin, které můžeme pěstovat nebo je najít ve volné přírodě. Nejen bylinkářky...
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...