Tento zázračný včelí produkt zpestří vaši snídani! Seznamte se s novou superpotravinou!

Tento zázračný včelí produkt zpestří vaši snídani! Seznamte se s novou superpotravinou!
zdroj: Adobe Stock

Med, propolis nebo mateří kašička jsou včelí produkty, které všichni známe. Napadlo vás ale někdy, že si vedle chia semínek můžete na jogurt či kaši doslova nasypat včelí pyl? Ano, včelí pyl je staronovou superpotravinou!

Včelí pyl vyniká jedinečně blahodárným složením, pro který dnes nabývá na popularitě a hovoří se o něm jako o nové superpotravině. Jeho konkrétní vlastnosti ale závisí na prostředí, v němž byl shromážděn, stejně jako na metodách zpracování užívaných jak samotnými včelami, tak i jejich chovateli. I tak lze ale podle zastánců přírodní medicíny jednotně říci, že včelí pyl prospívá celkovému zdraví organismu. Vědecky však mnohé z těchto výhod ještě prozkoumány natož dokázány nebyly, ačkoliv v přírodní medicíně se používá již mnoho let.

1. Dodá energii a bílkoviny
Díky vitaminům skupiny B a přírodním sacharidům je včelí pyl cenným zdrojem rychle a dobře využitelné energie. Pomáhá se sportovním výkonem, sílou i vytrvalostí. Kromě toho obsahuje všechny esenciální aminokyseliny ve velmi dobře stravitelné formě a celkově jej z 10–40 % tvoří bílkoviny nezbytné pro růst a regeneraci svalstva, produkci hormonů, zdravých kostí a dalších důležitých tělesných funkcí. Na stejnou hmotnost obsahuje včelí pyl totožné množství aminokyselin jako vejce či hovězí maso. Konzumované množství je ale velmi malé, v řádu gramů, takže na seznam výborných zdrojů bílkovin si včelí pyl dávat nemusíte.

2. Je cenným zdrojem vitaminů
Vzhledem k přítomnosti celé řady vitaminů, minerálů, bílkovin, sacharidů, tuků, enzymů a esenciálních aminokyselin je včelí pyl považován za jednu z nejkomplexnějších potravin vůbec. Podporuje mnoho pochodů, které v těle probíhají, což se vztahuje i na příznivé působení na reprodukční a imunitní systém.

3. Podporuje krvetvorbu
Čínská medicína včelí pyl od nepaměti tradičně používá jako tonikum pro podporu krvetvorby. Je totiž přirozeným zdrojem železa, které je prospěšné zejména pro jedince trpící anémií.

4. Působí protizánětlivě
Rutin je flavonoid s vysokými antioxidačními účinky podporujícími přirozenou obranyschopnost organismu a je cennou složkou včelího pylu. Díky němu vykazuje jak antioxidační, tak i protizánětlivé účinky.

5. Chrání srdce
Má se za to, že včelí pyl může pomoci normalizovat hladiny cholesterolu zvýšením hladiny dobrého HDL a snížením špatného LDL cholesterolu – poměr obou se podepíše na celkové rovnováze prospívající zdraví srdce. Rutin navíc napomáhá zdraví křečových žil, což zase podporuje zdraví krevních cév celkově.

6. Pečuje o pokožku
Prolin, jedna z aminokyselin nacházejících se v pylu, představuje významný stavební blok pro syntézu kolagenu, který zvyšuje pevnost pokožky i kloubů. Díky kombinaci s antioxidačními účinky udržuje tak pyl pokožku pružnou a mladistvou a použijete-li jej jako peeling, může pomoci i s řešením akné.

Pozor, pokud máte na pyl alergii, nekonzumujte ho.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...