Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému
zdroj: Shutterstock

Podzim se blíží a to znamená, že se blíží i sezóna švestek. Švestkový koláč se těší velké oblibě, ale zkuste se zaměřit hlavně na švestky čerstvé. Vaše tělo vám poděkuje, protože uvnitř švestek se skrývá víc, než si možná myslíte.

Švestky jsou nadupané minerálními látkami
Švestky obsahují primárně vodu, ale také vitamíny, hlavě vitamín E a vitamíny skupiny B. Vaše tělo ocení také velké zastoupení minerálů, například vápníku, hořčíku, fosforu nebo draslíku. Nechybí ani velké množství vlákniny, tříslovin, organických kyselin, rutinu nebo antokyanů.

Zdraví a dobrá nálada
A k čemu vlastně tyto látky slouží? Antokyany zhášejí volné radikály, takže slouží jako ochrana před stárnutím buněk. Komplex vitamínu B zase stimuluje metabolismus žádoucím směrem. Můžete proto očekávat příliv dobré nálady a přehršel energie. Švestky jsou obecně známé zejména svým projímavým účinkem, kterého je dosaženo přítomností velkého množství vlákniny a částečně také sorbitolem, přírodním cukrem, kterého je ve švestkách něco přes 1 %. Pravidelná konzumace čerstvých nebo sušených švestek je tedy prevencí nebo případným řešením nepříjemné zácpy.

Léčba dny i udržení váhy
Možná vás to překvapí, ale tím výčet benefitů nekončí. Švestky jsou podávány při potížích s revmatismem a výrazně podporují léčbu dny. Podporují imunitní systém, což je vzhledem k období více než žádoucí. Kombinace draslíku a hořčíku přispívá k podpoře cévní soustavy a snižuje riziko infarktu. Obsahují až 85 % vody a jsou ideální svačinkou pro všechny, kteří bojují s váhou.

V sezóně hlavně čerstvé
Pokud je to možné, snažte se konzumovat čerstvé švestky. Jedině tak se můžete spolehnout, že nedošlo ke zničení nebo znehodnocení cenných látek. Mimo sezónu můžete sáhnout po sušených, které předem omyjte. To ostatně platí u každého sušeného ovoce, protože se na povrchu vyskytují kvasné bakterie, které způsobují nadýmání. Sušené pecky můžete zase uchovat a používat do nahřívacích polštářků.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají...

Videorozhovor