Dopřejte si místo kostek ledu pár lístků máty!

Dopřejte si místo kostek ledu pár lístků máty!

Léto se tento rok opravdu vyznamenalo a přineslo nám celou řadu dní s nadprůměrnými teplotami. Není divu, že se chceme osvěžit všude, kde se zrovna zdržujeme a ideálně i na cestě. Umíte si vybrat správné nápoje? A proč nás ledové nápoje ve své podstatě vlastně zahřívají?

Dodržujte pitný režim
Množství vody, které byste měli denně zvládnout, není tak jednoduché paušalizovat. Obecně se hovoří zhruba o 2 litrech pro dospělou ženu a o půl litru více pro muže. Nicméně roli hrají i tělesné proporce, vykonávaná činnost a samozřejmě i vaše individuální potřeba.

TIP
Přibližný individuální příjem tekutin si můžete spočítat podle následujícího vzorce:

(vaše hmotnost v kg/15) x 0,5 l

Dostáváte tím o něco přesnější množství, než jsou jen obecná doporučení. V těchto parných dnech k výsledku přičtěte 0,5 l. Pokud se věnujete sportovní aktivitě, tak pak dalších minimálně 0,5 l navíc.

Jak se donutit pravidelně pít v práci a ještě pod klimatizací?
Postavte před sebe sklenici vody a napijte se vždycky, když ji uvidíte. Po pár dnech si tělo samo začne o tekutiny říkat a budete častěji pociťovat žízeň. Nenechte se zmást nižší teplotou – i pod klimatizací se člověk odpařuje.

V parných dnech je pravidelný přísun tekutiny obzvlášť důležitý. Díky němu předejdete dehydrataci, ztrátě rovnováhy a dalších zdravotním obtížím, které jsou zejména v letošním roce na denním pořádku. Nezapomínejte, že na dehydrataci jsou náchylné především děti.  

Studené nápoje mají opačný efekt
Nic neláká víc, než se osvěžit vychlazeným drinkem. Po jeho vypití se možná budete cítit dobře, jenže po pár vteřinách se pocit horka vrátí spolu s dalšími nežádoucími jevy. Začněme od začátku. Jakmile do rozpáleného organismu nalijete ledový nápoj, v ústech se vám začne produkovat větší množství slin a stáhne se vám hltan. V důsledku to znamená, že dostanete daleko větší žízeň, než kterou jste pociťovali před napitím. Aby toho nebylo málo, tělo začne na studenou tekutinu reagovat zahříváním organismu – je potřeba tekutinu ohřát na tělesnou teplotu. A to jde proti prvotnímu záměru se ochladit. Pokud jste navíc zvyklí se studenými nápoji osvěžovat pravidelně, můžete si zadělat na pořádnou angínu.

TIP
Pokud přeci jen potřebujete něco osvěžujícího, sáhněte po drinku s teplotou minimálně 16 °C. Tím byste měli uspokojit svojí potřebu se ochladit a zároveň se vyvarovat nežádoudím jevům.

To pravé pro vaše tělo
Možná vám to bude znít bláznivě, ale zaručeně nejlepší letní pití je vlažný mátový čaj. Nevěříte? Vyzkoušejte sami. Tento nápoj je pravidelně konzumován obyvateli pouští a dalších tropických oblastí. Teplé nápoje mají pro organismus opačný efekt než studené, to znamená, že nedochází k žádnému nežádoucímu zahřívání. Máta navíc přirozeně ochlazuje a dodává pocit svěžesti. Mluvíme o tzv. ochlazujícím termickém efektu. V průběhu celého dne popíjejte kromě mátového čaje především neperlivou a neslazenou vodu. Perlivé a ochucené nápoje vyvolávají abnormální tvorbu slin v ústech, což vede k neustálému pocitu žízně. V letních dnech se mohou také jednoduše postarat o zažívací obtíže. Krátkodobé příjemné pocity jsou tedy vykoupeny dlouhodobými a nepříjemnými.

Vůbec nejhorší možná kombinace, ale přitom velmi oblíbená, je zázvorová limonáda s ledem. Zázvor je zahřívající a je proto skvělý v zimě, ať už do čajů nebo třeba do krémové dýňové polévky, nicméně v létě na něho raději zapomeňte. Ke svačině si připravte například meloun, okurku nebo další ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody. Ovoce a zelenina bohatá na vodu příjemně ochladí, ale kaloricky vás rozhodně neohrozí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...