Dopřejte si místo kostek ledu pár lístků máty!

Dopřejte si místo kostek ledu pár lístků máty!

Léto se tento rok opravdu vyznamenalo a přineslo nám celou řadu dní s nadprůměrnými teplotami. Není divu, že se chceme osvěžit všude, kde se zrovna zdržujeme a ideálně i na cestě. Umíte si vybrat správné nápoje? A proč nás ledové nápoje ve své podstatě vlastně zahřívají?

Dodržujte pitný režim
Množství vody, které byste měli denně zvládnout, není tak jednoduché paušalizovat. Obecně se hovoří zhruba o 2 litrech pro dospělou ženu a o půl litru více pro muže. Nicméně roli hrají i tělesné proporce, vykonávaná činnost a samozřejmě i vaše individuální potřeba.

TIP
Přibližný individuální příjem tekutin si můžete spočítat podle následujícího vzorce:

(vaše hmotnost v kg/15) x 0,5 l

Dostáváte tím o něco přesnější množství, než jsou jen obecná doporučení. V těchto parných dnech k výsledku přičtěte 0,5 l. Pokud se věnujete sportovní aktivitě, tak pak dalších minimálně 0,5 l navíc.

Jak se donutit pravidelně pít v práci a ještě pod klimatizací?
Postavte před sebe sklenici vody a napijte se vždycky, když ji uvidíte. Po pár dnech si tělo samo začne o tekutiny říkat a budete častěji pociťovat žízeň. Nenechte se zmást nižší teplotou – i pod klimatizací se člověk odpařuje.

V parných dnech je pravidelný přísun tekutiny obzvlášť důležitý. Díky němu předejdete dehydrataci, ztrátě rovnováhy a dalších zdravotním obtížím, které jsou zejména v letošním roce na denním pořádku. Nezapomínejte, že na dehydrataci jsou náchylné především děti.  

Studené nápoje mají opačný efekt
Nic neláká víc, než se osvěžit vychlazeným drinkem. Po jeho vypití se možná budete cítit dobře, jenže po pár vteřinách se pocit horka vrátí spolu s dalšími nežádoucími jevy. Začněme od začátku. Jakmile do rozpáleného organismu nalijete ledový nápoj, v ústech se vám začne produkovat větší množství slin a stáhne se vám hltan. V důsledku to znamená, že dostanete daleko větší žízeň, než kterou jste pociťovali před napitím. Aby toho nebylo málo, tělo začne na studenou tekutinu reagovat zahříváním organismu – je potřeba tekutinu ohřát na tělesnou teplotu. A to jde proti prvotnímu záměru se ochladit. Pokud jste navíc zvyklí se studenými nápoji osvěžovat pravidelně, můžete si zadělat na pořádnou angínu.

TIP
Pokud přeci jen potřebujete něco osvěžujícího, sáhněte po drinku s teplotou minimálně 16 °C. Tím byste měli uspokojit svojí potřebu se ochladit a zároveň se vyvarovat nežádoudím jevům.

To pravé pro vaše tělo
Možná vám to bude znít bláznivě, ale zaručeně nejlepší letní pití je vlažný mátový čaj. Nevěříte? Vyzkoušejte sami. Tento nápoj je pravidelně konzumován obyvateli pouští a dalších tropických oblastí. Teplé nápoje mají pro organismus opačný efekt než studené, to znamená, že nedochází k žádnému nežádoucímu zahřívání. Máta navíc přirozeně ochlazuje a dodává pocit svěžesti. Mluvíme o tzv. ochlazujícím termickém efektu. V průběhu celého dne popíjejte kromě mátového čaje především neperlivou a neslazenou vodu. Perlivé a ochucené nápoje vyvolávají abnormální tvorbu slin v ústech, což vede k neustálému pocitu žízně. V letních dnech se mohou také jednoduše postarat o zažívací obtíže. Krátkodobé příjemné pocity jsou tedy vykoupeny dlouhodobými a nepříjemnými.

Vůbec nejhorší možná kombinace, ale přitom velmi oblíbená, je zázvorová limonáda s ledem. Zázvor je zahřívající a je proto skvělý v zimě, ať už do čajů nebo třeba do krémové dýňové polévky, nicméně v létě na něho raději zapomeňte. Ke svačině si připravte například meloun, okurku nebo další ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody. Ovoce a zelenina bohatá na vodu příjemně ochladí, ale kaloricky vás rozhodně neohrozí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...