Dopřejte si místo kostek ledu pár lístků máty!

Dopřejte si místo kostek ledu pár lístků máty!

Léto se tento rok opravdu vyznamenalo a přineslo nám celou řadu dní s nadprůměrnými teplotami. Není divu, že se chceme osvěžit všude, kde se zrovna zdržujeme a ideálně i na cestě. Umíte si vybrat správné nápoje? A proč nás ledové nápoje ve své podstatě vlastně zahřívají?

Dodržujte pitný režim
Množství vody, které byste měli denně zvládnout, není tak jednoduché paušalizovat. Obecně se hovoří zhruba o 2 litrech pro dospělou ženu a o půl litru více pro muže. Nicméně roli hrají i tělesné proporce, vykonávaná činnost a samozřejmě i vaše individuální potřeba.

TIP
Přibližný individuální příjem tekutin si můžete spočítat podle následujícího vzorce:

(vaše hmotnost v kg/15) x 0,5 l

Dostáváte tím o něco přesnější množství, než jsou jen obecná doporučení. V těchto parných dnech k výsledku přičtěte 0,5 l. Pokud se věnujete sportovní aktivitě, tak pak dalších minimálně 0,5 l navíc.

Jak se donutit pravidelně pít v práci a ještě pod klimatizací?
Postavte před sebe sklenici vody a napijte se vždycky, když ji uvidíte. Po pár dnech si tělo samo začne o tekutiny říkat a budete častěji pociťovat žízeň. Nenechte se zmást nižší teplotou – i pod klimatizací se člověk odpařuje.

V parných dnech je pravidelný přísun tekutiny obzvlášť důležitý. Díky němu předejdete dehydrataci, ztrátě rovnováhy a dalších zdravotním obtížím, které jsou zejména v letošním roce na denním pořádku. Nezapomínejte, že na dehydrataci jsou náchylné především děti.  

Studené nápoje mají opačný efekt
Nic neláká víc, než se osvěžit vychlazeným drinkem. Po jeho vypití se možná budete cítit dobře, jenže po pár vteřinách se pocit horka vrátí spolu s dalšími nežádoucími jevy. Začněme od začátku. Jakmile do rozpáleného organismu nalijete ledový nápoj, v ústech se vám začne produkovat větší množství slin a stáhne se vám hltan. V důsledku to znamená, že dostanete daleko větší žízeň, než kterou jste pociťovali před napitím. Aby toho nebylo málo, tělo začne na studenou tekutinu reagovat zahříváním organismu – je potřeba tekutinu ohřát na tělesnou teplotu. A to jde proti prvotnímu záměru se ochladit. Pokud jste navíc zvyklí se studenými nápoji osvěžovat pravidelně, můžete si zadělat na pořádnou angínu.

TIP
Pokud přeci jen potřebujete něco osvěžujícího, sáhněte po drinku s teplotou minimálně 16 °C. Tím byste měli uspokojit svojí potřebu se ochladit a zároveň se vyvarovat nežádoudím jevům.

To pravé pro vaše tělo
Možná vám to bude znít bláznivě, ale zaručeně nejlepší letní pití je vlažný mátový čaj. Nevěříte? Vyzkoušejte sami. Tento nápoj je pravidelně konzumován obyvateli pouští a dalších tropických oblastí. Teplé nápoje mají pro organismus opačný efekt než studené, to znamená, že nedochází k žádnému nežádoucímu zahřívání. Máta navíc přirozeně ochlazuje a dodává pocit svěžesti. Mluvíme o tzv. ochlazujícím termickém efektu. V průběhu celého dne popíjejte kromě mátového čaje především neperlivou a neslazenou vodu. Perlivé a ochucené nápoje vyvolávají abnormální tvorbu slin v ústech, což vede k neustálému pocitu žízně. V letních dnech se mohou také jednoduše postarat o zažívací obtíže. Krátkodobé příjemné pocity jsou tedy vykoupeny dlouhodobými a nepříjemnými.

Vůbec nejhorší možná kombinace, ale přitom velmi oblíbená, je zázvorová limonáda s ledem. Zázvor je zahřívající a je proto skvělý v zimě, ať už do čajů nebo třeba do krémové dýňové polévky, nicméně v létě na něho raději zapomeňte. Ke svačině si připravte například meloun, okurku nebo další ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody. Ovoce a zelenina bohatá na vodu příjemně ochladí, ale kaloricky vás rozhodně neohrozí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...