Káva získaná z výkalů cibetek – žádné fuj, ale luxus! Proč stojí za to ji ochutnat?

Káva získaná z výkalů cibetek – žádné fuj, ale luxus! Proč stojí za to ji ochutnat?
zdroj: Shutterstock

Jedna z nejdražších druhů kávy se paradoxně sbírá jedním z nejvíce kontrastních způsobů. Kdo viděl film Než si pro nás přijde, jistě si v souvislosti s cibetkovou kávou neboli Kopi Luwak vybaví jednu velmi úsměvnou scénu.

Jack Nicholson a Morgan Freeman coby milionář Edward a automechanik Carter rozvíjejí v hřejivé tragikomedii Než si pro nás přijde dojemný příběh dvou nemocných mužů, kteří si chtějí své poslední dny užít skutečně naplno. Edward, který si rád dopřává to nejlepší (tedy nejdražší) k tomu všemu často popíjí, podle něj nejlepší, kávu Kopi Luwak. Carter se od něj ale nikdy nenapije. Proč? To sdělí ke konci filmu a společným smíchem tak prosvětlí temné okamžiky, které mužům chystá zrádná choroba. „Víš, co to vlastně pořád piješ?“, ptá se s potutelným úšklebkem Edwarda. „Ta tvoje Kopi Luwak se vyrábí z kočičích hoven.“ A má pravdu. Až na to, že cibetka není tak úplně kočka.

Roztomilá šelmička s výborným trávením
Oviječ skvrnitý je totiž cibetkovitá šelma, která žije v Indonésii. Zde se jí říká luwak, což je druhé slovo v názvu oblíbené kávy. První výraz kopi v indonéštině označuje kávu. Kopi Luwak je tedy v přesném překladu cibetková káva – jak se tomuto výjimečnému moku říká u nás. A jak je to s tím trusem? Asi vás moc nepotěšíme. Cibetková káva totiž skutečně pochází z trusu cibetek. Ty jsou velkými gurmány a požírají celé plody kávovníku. Jejich trávicí systém je však schopen zpracovat pouze dužinu. Zrnka tedy posléze vyloučí společně s výkaly. Cibetčin trávicí enzym ze třídy proteáz ale způsobí, že kávové zrnko získá jemnější a méně hořkou chuť. Právě pro ni je cibetková káva tak ceněna. A koho vlastně napadlo získávat ji takovýmto způsobem? Domorodce, kterým holandští kolonialisté zakazovali sbírat kávu, jíž zde pro obchodní účely zasadili, pro osobní potřebu. Všimli si, že cibetky vybírají nejzralejší a nejchutnější kávové třešně, které potom vyloučí. Takže začali sbírat jejich trus, vymyli z něj zrníčka a zpestřovali si jimi jídelníček.

Jedna z nejdražších káv vůbec
Ačkoliv se tedy Kopi Luwak sbírá z trusu roztomilých kočkovitých šelmiček, patří mezi nejdražší kávy na světě. Cena za kilogram se pohybuje okolo tisíce amerických dolarů. Aby také ne, když se ročně vyprodukuje asi jen 500 kilogramů na celém světě. Největším producentem je indonéská společnost Kapal Api, která svéráznou kávu prodává v 68 zemích. A čím si cibetková káva získává takovou oblibu? Již jsme zmínili jemnou chuť a menší hořkost. To jsou její pozitiva, pro něž je ceněna. Má však i své zapřisáhlé odpůrce, a to zejména z řad milovníků zvířat. Sbírání výkalů v terénu je totiž velmi náročné. Z toho důvodu vznikají farmy, kde jsou šelmičky drženy v klecích. Ve Vietnamu se však sběr chutného trusu snaží obejít jinak – kávu se zde pokouší vyrábět za pomoci enzymů, které nemusí cibetky zprostředkovávat. I o tom se ve snímku Než si pro nás přijde hovoří.

Karamel nebo hořká čokoláda?
Kávová zrna jsou v těle cibetky přírodně zpracovávána. Z toho důvodu jsou po upražení více olejnatá a nabývají nevšední chuti. Tu někteří přirovnávají ke karamelu, jiní k hořké čokoládě, další z ní prý dokonce cítí švestky. Jak se ale zrnko, které cibetka vyvrhne s výkaly, dostane až k pražení? Právě tento mezičlánek musí zprostředkovat sběrači. Ti nejpoctivější se za ovijci vydávají až do jejich přirozeného horského prostředí, prolézají zde keře a křoví, kde se šelmičky pohybují a jednoduše sbírají jejich vzácný trus. Zrníčka, která se v něm nacházejí, dostanou sběrači ven tak, že je omyjí v horských říčkách. Následuje sušení a výsledkem je normální kávové zrno, které se posléze praží stejně jako kterékoliv jiné.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...