Histaminová intolerance: onemocnění, která vám obrátí život vzhůru nohama

Histaminová intolerance: onemocnění, která vám obrátí život vzhůru nohama
zdroj: Shutterstock

Pokud na určité potraviny, jako je třeba špenát, rajčata, víno a zelí, vaše tělo reaguje napuchnutím nosu nebo migrénou, můžete trpět něčím, čemu se říká intolerance histaminu. Méně častý, o to více nepříjemný druh intolerance dokáže pěkně znepříjemnit život.

Histamin je látka, kterou tělo produkuje přirozeně. Nachází se také v některých potravinách. Lidé s intolerancí histaminu mívají často nízké hladiny dvou specifických enzymů, které histamin v těle metabolizují. Bez dostatku diaminoxidázy (DAO) a histamin-N-methyltransferázy (HNMT) zpracování histaminu nefunguje tak, jak má, a tělo na něj může postupně začít reagovat podobně jako na alergen. Intolerance histaminu může vyvolat i závažnější příznaky, než opuchlý nos a bolest hlavy. Symptomy se mohou rozrůst až v astmatické záchvaty a anafylaktický šok, což může vést i k závažným onemocněním jako je třeba Crohnova choroba.

Test nesnášenlivost histaminu odhalit nedokáže
Pokud se po jídle s vysokým obsahem histaminu cítíte podivně, můžete vůči němu skutečně trpět nesnášenlivostí. Zda se skutečně jedná o tento případ či ne, pomůže zjistit bedlivé monitorování stavu vámi i lékařem. Jednoduše si zapisujte, jak se ten, který den cítíte po snědení potraviny s vysokým obsahem histaminu. Výsledky posléze konzultujte s lékařem. Vysazením kritických potravin se vám jistě uleví. Důležitá je hladina DAO, která pomůže stanovit míru histaminové intolerance.

Pozor na vysoce zpracované a fermentované potraviny
Pozor si budete muset dávat na potraviny, které jsou vysoce zpracované a fermentované. Právě takové totiž bývají plné histaminu. Patří sem stárnoucí a plesnivé sýry, potraviny obsahující kvasinky a zelí, dále špenát a rajčata. Citrusové plody obecně nejsou považovány za zdroj histaminu, mohou ale v těle spouštět uvolňování histaminu uloženého. Proto je pacientům na antihistaminové dietě doporučováno se vyhýbat konzumaci pomerančů, grapefruitů a dalších citrusů. Ani alkohol těm, kteří histamin špatně tolerují, neprospívá. Může totiž snižovat účinnost enzymu DAO, který, jak je výše zmíněno, histamin v těle zpracovává. Známým alkoholickým nápojem s vysokým podílem histaminu je zejména červené víno. Ani ostatní alkoholické nápoje ale nejsou vhodné. Enzymy zpracovávající histamin mohou ovlivnit i některé léky.

Vitamin C, B6 a antihistaminikum
Antihistaminová dieta je jediným dlouhodobě fungujícím opatřením proti histaminové intoleranci. Každý člověk si musí sám nejlépe vypozorovat, co mu vyloženě nedělá dobře. Přesto existují ještě další podpůrné prostředky, které léčbu usnadní. Stimulovat aktivitu enzymů zpracovávajících histamin mohou podle lékařů vysoké dávky vitaminu C a B6. Pro zmírnění účinku potravin s histaminem, pokud je pozřete omylem a přitíží se vám, nebo pokud musíte užívat lék blokující aktivitu enzymů zpracovávajících histamin, se užívá lék působící jako antihistaminikum. Bez zásahu do stravy ale tato opatření nikdy pomoci nemohou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...

Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
S prvními silnými slunečními paprsky se začínají ozývat alergie na slunce. Jak se chránit?

S prvními silnými slunečními paprsky se začínají ozývat alergie na slunce. Jak se chránit?

S nástupem slunných dnů se vracejí i staré známé problémy, na které se v průběhu zimy mohlo zapomenout. Se sílícími slunečními paprsky...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...