Histaminová intolerance: onemocnění, která vám obrátí život vzhůru nohama

Histaminová intolerance: onemocnění, která vám obrátí život vzhůru nohama
zdroj: Shutterstock

Pokud na určité potraviny, jako je třeba špenát, rajčata, víno a zelí, vaše tělo reaguje napuchnutím nosu nebo migrénou, můžete trpět něčím, čemu se říká intolerance histaminu. Méně častý, o to více nepříjemný druh intolerance dokáže pěkně znepříjemnit život.

Histamin je látka, kterou tělo produkuje přirozeně. Nachází se také v některých potravinách. Lidé s intolerancí histaminu mívají často nízké hladiny dvou specifických enzymů, které histamin v těle metabolizují. Bez dostatku diaminoxidázy (DAO) a histamin-N-methyltransferázy (HNMT) zpracování histaminu nefunguje tak, jak má, a tělo na něj může postupně začít reagovat podobně jako na alergen. Intolerance histaminu může vyvolat i závažnější příznaky, než opuchlý nos a bolest hlavy. Symptomy se mohou rozrůst až v astmatické záchvaty a anafylaktický šok, což může vést i k závažným onemocněním jako je třeba Crohnova choroba.

Test nesnášenlivost histaminu odhalit nedokáže
Pokud se po jídle s vysokým obsahem histaminu cítíte podivně, můžete vůči němu skutečně trpět nesnášenlivostí. Zda se skutečně jedná o tento případ či ne, pomůže zjistit bedlivé monitorování stavu vámi i lékařem. Jednoduše si zapisujte, jak se ten, který den cítíte po snědení potraviny s vysokým obsahem histaminu. Výsledky posléze konzultujte s lékařem. Vysazením kritických potravin se vám jistě uleví. Důležitá je hladina DAO, která pomůže stanovit míru histaminové intolerance.

Pozor na vysoce zpracované a fermentované potraviny
Pozor si budete muset dávat na potraviny, které jsou vysoce zpracované a fermentované. Právě takové totiž bývají plné histaminu. Patří sem stárnoucí a plesnivé sýry, potraviny obsahující kvasinky a zelí, dále špenát a rajčata. Citrusové plody obecně nejsou považovány za zdroj histaminu, mohou ale v těle spouštět uvolňování histaminu uloženého. Proto je pacientům na antihistaminové dietě doporučováno se vyhýbat konzumaci pomerančů, grapefruitů a dalších citrusů. Ani alkohol těm, kteří histamin špatně tolerují, neprospívá. Může totiž snižovat účinnost enzymu DAO, který, jak je výše zmíněno, histamin v těle zpracovává. Známým alkoholickým nápojem s vysokým podílem histaminu je zejména červené víno. Ani ostatní alkoholické nápoje ale nejsou vhodné. Enzymy zpracovávající histamin mohou ovlivnit i některé léky.

Vitamin C, B6 a antihistaminikum
Antihistaminová dieta je jediným dlouhodobě fungujícím opatřením proti histaminové intoleranci. Každý člověk si musí sám nejlépe vypozorovat, co mu vyloženě nedělá dobře. Přesto existují ještě další podpůrné prostředky, které léčbu usnadní. Stimulovat aktivitu enzymů zpracovávajících histamin mohou podle lékařů vysoké dávky vitaminu C a B6. Pro zmírnění účinku potravin s histaminem, pokud je pozřete omylem a přitíží se vám, nebo pokud musíte užívat lék blokující aktivitu enzymů zpracovávajících histamin, se užívá lék působící jako antihistaminikum. Bez zásahu do stravy ale tato opatření nikdy pomoci nemohou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...