Histaminová intolerance: onemocnění, která vám obrátí život vzhůru nohama

Histaminová intolerance: onemocnění, která vám obrátí život vzhůru nohama
zdroj: Shutterstock

Pokud na určité potraviny, jako je třeba špenát, rajčata, víno a zelí, vaše tělo reaguje napuchnutím nosu nebo migrénou, můžete trpět něčím, čemu se říká intolerance histaminu. Méně častý, o to více nepříjemný druh intolerance dokáže pěkně znepříjemnit život.

Histamin je látka, kterou tělo produkuje přirozeně. Nachází se také v některých potravinách. Lidé s intolerancí histaminu mívají často nízké hladiny dvou specifických enzymů, které histamin v těle metabolizují. Bez dostatku diaminoxidázy (DAO) a histamin-N-methyltransferázy (HNMT) zpracování histaminu nefunguje tak, jak má, a tělo na něj může postupně začít reagovat podobně jako na alergen. Intolerance histaminu může vyvolat i závažnější příznaky, než opuchlý nos a bolest hlavy. Symptomy se mohou rozrůst až v astmatické záchvaty a anafylaktický šok, což může vést i k závažným onemocněním jako je třeba Crohnova choroba.

Test nesnášenlivost histaminu odhalit nedokáže
Pokud se po jídle s vysokým obsahem histaminu cítíte podivně, můžete vůči němu skutečně trpět nesnášenlivostí. Zda se skutečně jedná o tento případ či ne, pomůže zjistit bedlivé monitorování stavu vámi i lékařem. Jednoduše si zapisujte, jak se ten, který den cítíte po snědení potraviny s vysokým obsahem histaminu. Výsledky posléze konzultujte s lékařem. Vysazením kritických potravin se vám jistě uleví. Důležitá je hladina DAO, která pomůže stanovit míru histaminové intolerance.

Pozor na vysoce zpracované a fermentované potraviny
Pozor si budete muset dávat na potraviny, které jsou vysoce zpracované a fermentované. Právě takové totiž bývají plné histaminu. Patří sem stárnoucí a plesnivé sýry, potraviny obsahující kvasinky a zelí, dále špenát a rajčata. Citrusové plody obecně nejsou považovány za zdroj histaminu, mohou ale v těle spouštět uvolňování histaminu uloženého. Proto je pacientům na antihistaminové dietě doporučováno se vyhýbat konzumaci pomerančů, grapefruitů a dalších citrusů. Ani alkohol těm, kteří histamin špatně tolerují, neprospívá. Může totiž snižovat účinnost enzymu DAO, který, jak je výše zmíněno, histamin v těle zpracovává. Známým alkoholickým nápojem s vysokým podílem histaminu je zejména červené víno. Ani ostatní alkoholické nápoje ale nejsou vhodné. Enzymy zpracovávající histamin mohou ovlivnit i některé léky.

Vitamin C, B6 a antihistaminikum
Antihistaminová dieta je jediným dlouhodobě fungujícím opatřením proti histaminové intoleranci. Každý člověk si musí sám nejlépe vypozorovat, co mu vyloženě nedělá dobře. Přesto existují ještě další podpůrné prostředky, které léčbu usnadní. Stimulovat aktivitu enzymů zpracovávajících histamin mohou podle lékařů vysoké dávky vitaminu C a B6. Pro zmírnění účinku potravin s histaminem, pokud je pozřete omylem a přitíží se vám, nebo pokud musíte užívat lék blokující aktivitu enzymů zpracovávajících histamin, se užívá lék působící jako antihistaminikum. Bez zásahu do stravy ale tato opatření nikdy pomoci nemohou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?

Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?

Cizinci se často diví, že si u nás v České republice tak libujeme v makových náplních. Ve světě je totiž tato plodina známá především jako opium, proto nemá mák moc dobrou pověst. Jeho nutriční hodnota...

Čtěte dál
Pelyněk – rituál vykuřování  i součást domácí lékárny

Pelyněk – rituál vykuřování i součást domácí lékárny

Pelyněk černobýl je bylina typická svou hořkou chutí. Může být pomocníkem v kuchyni, v bylinné lékárně nebo pro domácí rituály staré...
Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah

Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah

Během let se řada vědců pokouší nalézt odpověď na otázku, zda a jak měsíc nebo období vašeho narození ovlivňuje úmrtnost. Nedávná studie...

Videorozhovor