Pokud na určité potraviny, jako je třeba špenát, rajčata, víno a zelí, vaše tělo reaguje napuchnutím nosu nebo migrénou, můžete trpět něčím, čemu se říká intolerance histaminu. Méně častý, o to více nepříjemný druh intolerance dokáže pěkně znepříjemnit život.
Histamin je látka, kterou tělo produkuje přirozeně. Nachází se také v některých potravinách. Lidé s intolerancí histaminu mívají často nízké hladiny dvou specifických enzymů, které histamin v těle metabolizují. Bez dostatku diaminoxidázy (DAO) a histamin-N-methyltransferázy (HNMT) zpracování histaminu nefunguje tak, jak má, a tělo na něj může postupně začít reagovat podobně jako na alergen. Intolerance histaminu může vyvolat i závažnější příznaky, než opuchlý nos a bolest hlavy. Symptomy se mohou rozrůst až v astmatické záchvaty a anafylaktický šok, což může vést i k závažným onemocněním jako je třeba Crohnova choroba.
Test nesnášenlivost histaminu odhalit nedokáže
Pokud se po jídle s vysokým obsahem histaminu cítíte podivně, můžete vůči němu skutečně trpět nesnášenlivostí. Zda se skutečně jedná o tento případ či ne, pomůže zjistit bedlivé monitorování stavu vámi i lékařem. Jednoduše si zapisujte, jak se ten, který den cítíte po snědení potraviny s vysokým obsahem histaminu. Výsledky posléze konzultujte s lékařem. Vysazením kritických potravin se vám jistě uleví. Důležitá je hladina DAO, která pomůže stanovit míru histaminové intolerance.
Pozor na vysoce zpracované a fermentované potraviny
Pozor si budete muset dávat na potraviny, které jsou vysoce zpracované a fermentované. Právě takové totiž bývají plné histaminu. Patří sem stárnoucí a plesnivé sýry, potraviny obsahující kvasinky a zelí, dále špenát a rajčata. Citrusové plody obecně nejsou považovány za zdroj histaminu, mohou ale v těle spouštět uvolňování histaminu uloženého. Proto je pacientům na antihistaminové dietě doporučováno se vyhýbat konzumaci pomerančů, grapefruitů a dalších citrusů. Ani alkohol těm, kteří histamin špatně tolerují, neprospívá. Může totiž snižovat účinnost enzymu DAO, který, jak je výše zmíněno, histamin v těle zpracovává. Známým alkoholickým nápojem s vysokým podílem histaminu je zejména červené víno. Ani ostatní alkoholické nápoje ale nejsou vhodné. Enzymy zpracovávající histamin mohou ovlivnit i některé léky.
Vitamin C, B6 a antihistaminikum
Antihistaminová dieta je jediným dlouhodobě fungujícím opatřením proti histaminové intoleranci. Každý člověk si musí sám nejlépe vypozorovat, co mu vyloženě nedělá dobře. Přesto existují ještě další podpůrné prostředky, které léčbu usnadní. Stimulovat aktivitu enzymů zpracovávajících histamin mohou podle lékařů vysoké dávky vitaminu C a B6. Pro zmírnění účinku potravin s histaminem, pokud je pozřete omylem a přitíží se vám, nebo pokud musíte užívat lék blokující aktivitu enzymů zpracovávajících histamin, se užívá lék působící jako antihistaminikum. Bez zásahu do stravy ale tato opatření nikdy pomoci nemohou.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál