Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?

Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?
zdroj: Shutterstock

Na podzim s postupným klesáním teplot jsme stále více zimomřiví. Čaje vás dokáží příjemně prohřát a dodat tělu přesně to, co zrovna potřebuje. Ale i zde platí, že všeho moc škodí. Jeden, dva šálky denně bohatě postačí a splní svůj účel. V opačném případě by mohly být spíše na škodu.

Není čaj jako čaj
Zásadní informací při výběru čaje je jeho druh. Jistě všichni znáte černý, zelený, bílý, ale také ovocný nebo bylinkový. Ale jaký je v nich rozdíl?

Černý čaj byste měli pít jen střídmě. Jeden šálek po ránu bohatě postačí a díky obsahu kofeinu ho můžeme vnímat jako zdravější náhradu kávy. Liší se úpravou. Na rozdíl od zeleného nebo bílého čaje je fermentovaný, což mu dodává barvu. Ta ničemu nevadí, ale po pravidelné konzumaci může vytvářet na zubech nehezké skvrnky.

Zelený čaj je zejména v Číně považován za lék. Snižuje riziko rakoviny, onemocnění srdce a duševních problémů spojených s věkem. Kromě toho dodá energii a tělu potřebné antioxidanty. Denní dávka by neměla přesáhnout půl litru. Při vyšší spotřebě způsobuje nespavost, podrážděnost a nervozitu.

Bílý čaj je nejjemnější, ale i v jeho případě bychom neměli vypít více než půl litru denně. Má obdobné účinky jako zelený čaj.

Ovocný a bylinkový „čaj“
Milovníci čaje sice občas skřípou zuby, pokud někdo nazývá čajem i něco jiného než výše zmíněné druhy, přesto jsou ovocné a bylinkové čaje zažité a oblíbené. Ani ty byste neměli pít ve velkém. Ovocný čaj sice neobsahuje kofein, ale místo toho překyseluje žaludek. Při výběru je dobré přečíst si pořádně složení a vybrat takový, který má v základu šípek, ibišek, pomerančovou kůru a jablečnou vlákninu. Vyvarovat byste se měli také umělému aroma. Takový čaj můžeme s čistým svědomím připravovat i dětem.

Stejně je tomu s bylinkovým čajem, ale na ten pozor. Neměli byste používat bylinky jenom proto, že vám chutnají. Vždy sledujte jejich účinek a podle potřeb je obměňujte.

Raději sypaný než porcovaný
Není pravda, že sypané čaje jsou zárukou kvality. I zde je potřeba pořádně vybírat, případně si nechat poradit ve specializované prodejně, kde je možnost si jednotlivé druhy pořádně prohlédnout. Porcovaným čajům v sáčcích byste se měli obloukem vyhnout. Ani ne proto, že obsahují zbytky, které by byly jako sypané směsi neprodejné, ale hlavně kvůli samotnému sáčku. Ten bývá bělený, čímž vznikají toxické dioxiny a nedávno bylo také prokázáno, že se z nich uvolňuje velké množství mikroplastů.

Jak na to?
Čajům rozhodně není třeba se vyhýbat. V chladných dnech dokáží zahřát, v létě zase ochladit. Mají příznivý vliv na náš organismus a na podzim hlavně na imunitní systém. Jejich konzumaci ale omezte na dva šálky denně. Tak můžete čerpat z jeho benefitů a nemusíte se obávat nežádoucích reakcí. Pokud situace dovolí, sáhněte raději po sypaných směsích a k přípravě použijte kovové sítko, ze kterého se do čaje nedostane nic nežádoucího.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...

Čtěte dál
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti...
Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti...