Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?

Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?
zdroj: Shutterstock

Na podzim s postupným klesáním teplot jsme stále více zimomřiví. Čaje vás dokáží příjemně prohřát a dodat tělu přesně to, co zrovna potřebuje. Ale i zde platí, že všeho moc škodí. Jeden, dva šálky denně bohatě postačí a splní svůj účel. V opačném případě by mohly být spíše na škodu.

Není čaj jako čaj
Zásadní informací při výběru čaje je jeho druh. Jistě všichni znáte černý, zelený, bílý, ale také ovocný nebo bylinkový. Ale jaký je v nich rozdíl?

Černý čaj byste měli pít jen střídmě. Jeden šálek po ránu bohatě postačí a díky obsahu kofeinu ho můžeme vnímat jako zdravější náhradu kávy. Liší se úpravou. Na rozdíl od zeleného nebo bílého čaje je fermentovaný, což mu dodává barvu. Ta ničemu nevadí, ale po pravidelné konzumaci může vytvářet na zubech nehezké skvrnky.

Zelený čaj je zejména v Číně považován za lék. Snižuje riziko rakoviny, onemocnění srdce a duševních problémů spojených s věkem. Kromě toho dodá energii a tělu potřebné antioxidanty. Denní dávka by neměla přesáhnout půl litru. Při vyšší spotřebě způsobuje nespavost, podrážděnost a nervozitu.

Bílý čaj je nejjemnější, ale i v jeho případě bychom neměli vypít více než půl litru denně. Má obdobné účinky jako zelený čaj.

Ovocný a bylinkový „čaj“
Milovníci čaje sice občas skřípou zuby, pokud někdo nazývá čajem i něco jiného než výše zmíněné druhy, přesto jsou ovocné a bylinkové čaje zažité a oblíbené. Ani ty byste neměli pít ve velkém. Ovocný čaj sice neobsahuje kofein, ale místo toho překyseluje žaludek. Při výběru je dobré přečíst si pořádně složení a vybrat takový, který má v základu šípek, ibišek, pomerančovou kůru a jablečnou vlákninu. Vyvarovat byste se měli také umělému aroma. Takový čaj můžeme s čistým svědomím připravovat i dětem.

Stejně je tomu s bylinkovým čajem, ale na ten pozor. Neměli byste používat bylinky jenom proto, že vám chutnají. Vždy sledujte jejich účinek a podle potřeb je obměňujte.

Raději sypaný než porcovaný
Není pravda, že sypané čaje jsou zárukou kvality. I zde je potřeba pořádně vybírat, případně si nechat poradit ve specializované prodejně, kde je možnost si jednotlivé druhy pořádně prohlédnout. Porcovaným čajům v sáčcích byste se měli obloukem vyhnout. Ani ne proto, že obsahují zbytky, které by byly jako sypané směsi neprodejné, ale hlavně kvůli samotnému sáčku. Ten bývá bělený, čímž vznikají toxické dioxiny a nedávno bylo také prokázáno, že se z nich uvolňuje velké množství mikroplastů.

Jak na to?
Čajům rozhodně není třeba se vyhýbat. V chladných dnech dokáží zahřát, v létě zase ochladit. Mají příznivý vliv na náš organismus a na podzim hlavně na imunitní systém. Jejich konzumaci ale omezte na dva šálky denně. Tak můžete čerpat z jeho benefitů a nemusíte se obávat nežádoucích reakcí. Pokud situace dovolí, sáhněte raději po sypaných směsích a k přípravě použijte kovové sítko, ze kterého se do čaje nedostane nic nežádoucího.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...