Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?
zdroj: Shutterstock

Vločky jsou základem zdravého stravování. Někomu už možná toto spojení doslova leze na nervy, ale to nic nemění na tom, že jsou cestou k udržení fyzické i psychické pohody. Na trhu je k dostání přibližně 12 druhů vloček a my se dnes podíváme na to, které jsou pro vás nejlepší.

Proč na vločky nezapomínat?
Zařazením vloček do jídelníčku tělu dodáváte kvalitní zdroj bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálu. Zejména vápníku, železa a lecitinu. Každý druh obsahuje více či méně konkrétních látek. I přesto můžeme s jistotou říct, že všechny jsou cenných zdrojem živin. Ještě než začneme s výčtem jednotlivých druhů, mějte na paměti, že vločky je vhodné připravovat v dopoledních hodinách, ideálně k snídani třeba v podobě kaše. Obsahují totiž značné množství sacharidů, které by mohly nepříznivě ovlivnit třeba kvalitu spánku.

Ovesné vločky neomrzí
Stálicí mezi vločkami jsou bezpochyby ty ovesné. Kaše z nich se dá připravit na sto různých způsobů a nikdy neomrzí. Hodí se nejenom na podzim, třeba v kombinaci se skořicí. Zahřeje a navíc zasytí na celé dopoledne. Obsah železa přítomný v ovesných vločkách je dokonce srovnatelný s masem. Obsahují také hodně bílkovin, vlákniny a aminokyselin, podporují trávení, snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

Pohankové jen pro někoho
Vzhledem k obsahu cenných látek a dalším benefitům jsou pohankové vločky ideální pro každého. Nicméně ani proces zpracování neodstraní jedinečnou chuť pohanky, kterou někteří nesnesou. „Babské rady“ praví, že stačí použít výrazné koření, které chuť přebije. Nestačí. Těm, kterým chuť pohanky nevadí, mohou těžit z vysokého obsahu rutinu, který udržuje pružnost cév a tím slouží jako prevence křečových žil.

Ječné pro zdraví orgánů
Ječné vločky nejsou tolik oblíbené, protože se musí vařit delší dobu. Nemají ale tak výraznou chuť, takže když ráno zbyde víc času, směle do nich. Kromě toho, že snižují krevní tlak, podporují také funkci jater a žlučníku. Oblíbené jsou také na slaný způsob, ale i zde platí, že bystě je měli zařazovat v dopoledních hodinách kvůli vysokému obsahu sacharidů.

A ty ostatní…
Vločky se připravují také ze žita, pšenice, včetně špaldy, ze sóji, jáhel nebo rýže. Rýžové se hodí při zažívacích problémech, protože jsou velmi šetrné k žaludku i zažívacímu traktu. Oproti jiným ovšem nemají tak výrazné nutriční hodnoty. To samé platí o jáhlech, ovšem s výjimkou, že obsahují vysoké množství minerálních látek a také více bílkovin.

Sójové vločky sice podporují paměť a snižují riziko srdečních onemocnění, ale v tak malém množství svůj účel nesplní. Pro zařazení sóji do jídelníčku je vhodnější třeba tempeh.

Žitné dodají vlákninu, bílkoviny a zlepšují metabolismus sacharidů. V tomto případě postačí i malé množství.

Pšeničné vločky ale nejsou příliš vyhledávanou potravinou. A to ze stejného důvodu, proč se vyhýbáte pšeničnému pečivu. Jedná se „prázdnou“ surovinu. Zasytí, ale tělu téměř nic nedodají. O něco lépe je na tom odrůda špalda, ale vzhledem k velkému množství druhů vloček jistě vyberete vhodnější.

Nejlepší je směs!
Abyste tělu dodali všechno, co vločky obsahují, je nejlepší jednotlivé druhy smíchat. Hlavně ovesné, jáhlové, pokud je snesete, tak pohankové a chybět by neměly ani žitné. Ječné do směsi kvůli delšímu vaření raději nepřidávejte a jednou týdně si pro ně vyhraďte čas.

Kromě kaší nebo doplňku do jogurtu můžete z vloček připravit i mouku, kterou používejte při pečení. Ovšem je zde potřeba myslet na chybějící lepek a nahradit ho třeba kukuřičným škrobem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

Čtěte dál
Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Nejen hygiena rukou je v době koronavirové velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech?...
Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Již několikrát bylo mnoha odborníky potvrzeno, že strava má na celkové zdraví mnoho přímých vazeb, včetně funkce imunitního systému....
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Demence je souhrnný název pro řadu poruch poškozujících poznávací funkce mozku. Ty se projevují zpomalováním myšlení, rozhodování i...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Strie jsou v období těhotenství častou a obvyklou potíží. Trpí na ně většina žen, a i když nevypadají pěkně, zdraví nadcházející maminky...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...