Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?
zdroj: Shutterstock

Vločky jsou základem zdravého stravování. Někomu už možná toto spojení doslova leze na nervy, ale to nic nemění na tom, že jsou cestou k udržení fyzické i psychické pohody. Na trhu je k dostání přibližně 12 druhů vloček a my se dnes podíváme na to, které jsou pro vás nejlepší.

Proč na vločky nezapomínat?
Zařazením vloček do jídelníčku tělu dodáváte kvalitní zdroj bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálu. Zejména vápníku, železa a lecitinu. Každý druh obsahuje více či méně konkrétních látek. I přesto můžeme s jistotou říct, že všechny jsou cenných zdrojem živin. Ještě než začneme s výčtem jednotlivých druhů, mějte na paměti, že vločky je vhodné připravovat v dopoledních hodinách, ideálně k snídani třeba v podobě kaše. Obsahují totiž značné množství sacharidů, které by mohly nepříznivě ovlivnit třeba kvalitu spánku.

Ovesné vločky neomrzí
Stálicí mezi vločkami jsou bezpochyby ty ovesné. Kaše z nich se dá připravit na sto různých způsobů a nikdy neomrzí. Hodí se nejenom na podzim, třeba v kombinaci se skořicí. Zahřeje a navíc zasytí na celé dopoledne. Obsah železa přítomný v ovesných vločkách je dokonce srovnatelný s masem. Obsahují také hodně bílkovin, vlákniny a aminokyselin, podporují trávení, snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

Pohankové jen pro někoho
Vzhledem k obsahu cenných látek a dalším benefitům jsou pohankové vločky ideální pro každého. Nicméně ani proces zpracování neodstraní jedinečnou chuť pohanky, kterou někteří nesnesou. „Babské rady“ praví, že stačí použít výrazné koření, které chuť přebije. Nestačí. Těm, kterým chuť pohanky nevadí, mohou těžit z vysokého obsahu rutinu, který udržuje pružnost cév a tím slouží jako prevence křečových žil.

Ječné pro zdraví orgánů
Ječné vločky nejsou tolik oblíbené, protože se musí vařit delší dobu. Nemají ale tak výraznou chuť, takže když ráno zbyde víc času, směle do nich. Kromě toho, že snižují krevní tlak, podporují také funkci jater a žlučníku. Oblíbené jsou také na slaný způsob, ale i zde platí, že bystě je měli zařazovat v dopoledních hodinách kvůli vysokému obsahu sacharidů.

A ty ostatní…
Vločky se připravují také ze žita, pšenice, včetně špaldy, ze sóji, jáhel nebo rýže. Rýžové se hodí při zažívacích problémech, protože jsou velmi šetrné k žaludku i zažívacímu traktu. Oproti jiným ovšem nemají tak výrazné nutriční hodnoty. To samé platí o jáhlech, ovšem s výjimkou, že obsahují vysoké množství minerálních látek a také více bílkovin.

Sójové vločky sice podporují paměť a snižují riziko srdečních onemocnění, ale v tak malém množství svůj účel nesplní. Pro zařazení sóji do jídelníčku je vhodnější třeba tempeh.

Žitné dodají vlákninu, bílkoviny a zlepšují metabolismus sacharidů. V tomto případě postačí i malé množství.

Pšeničné vločky ale nejsou příliš vyhledávanou potravinou. A to ze stejného důvodu, proč se vyhýbáte pšeničnému pečivu. Jedná se „prázdnou“ surovinu. Zasytí, ale tělu téměř nic nedodají. O něco lépe je na tom odrůda špalda, ale vzhledem k velkému množství druhů vloček jistě vyberete vhodnější.

Nejlepší je směs!
Abyste tělu dodali všechno, co vločky obsahují, je nejlepší jednotlivé druhy smíchat. Hlavně ovesné, jáhlové, pokud je snesete, tak pohankové a chybět by neměly ani žitné. Ječné do směsi kvůli delšímu vaření raději nepřidávejte a jednou týdně si pro ně vyhraďte čas.

Kromě kaší nebo doplňku do jogurtu můžete z vloček připravit i mouku, kterou používejte při pečení. Ovšem je zde potřeba myslet na chybějící lepek a nahradit ho třeba kukuřičným škrobem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Už jste slyšeli termín postbiotika? Postbiotika jsou blahodárně působící látky, které mohou dle studií oslabit nepřátelské bakterie a tím pomoci v prevenci vzniku infekcí a dalších onemocnění. Postbiotika...

Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...