Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?
zdroj: Shutterstock

Vločky jsou základem zdravého stravování. Někomu už možná toto spojení doslova leze na nervy, ale to nic nemění na tom, že jsou cestou k udržení fyzické i psychické pohody. Na trhu je k dostání přibližně 12 druhů vloček a my se dnes podíváme na to, které jsou pro vás nejlepší.

Proč na vločky nezapomínat?
Zařazením vloček do jídelníčku tělu dodáváte kvalitní zdroj bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálu. Zejména vápníku, železa a lecitinu. Každý druh obsahuje více či méně konkrétních látek. I přesto můžeme s jistotou říct, že všechny jsou cenných zdrojem živin. Ještě než začneme s výčtem jednotlivých druhů, mějte na paměti, že vločky je vhodné připravovat v dopoledních hodinách, ideálně k snídani třeba v podobě kaše. Obsahují totiž značné množství sacharidů, které by mohly nepříznivě ovlivnit třeba kvalitu spánku.

Ovesné vločky neomrzí
Stálicí mezi vločkami jsou bezpochyby ty ovesné. Kaše z nich se dá připravit na sto různých způsobů a nikdy neomrzí. Hodí se nejenom na podzim, třeba v kombinaci se skořicí. Zahřeje a navíc zasytí na celé dopoledne. Obsah železa přítomný v ovesných vločkách je dokonce srovnatelný s masem. Obsahují také hodně bílkovin, vlákniny a aminokyselin, podporují trávení, snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

Pohankové jen pro někoho
Vzhledem k obsahu cenných látek a dalším benefitům jsou pohankové vločky ideální pro každého. Nicméně ani proces zpracování neodstraní jedinečnou chuť pohanky, kterou někteří nesnesou. „Babské rady“ praví, že stačí použít výrazné koření, které chuť přebije. Nestačí. Těm, kterým chuť pohanky nevadí, mohou těžit z vysokého obsahu rutinu, který udržuje pružnost cév a tím slouží jako prevence křečových žil.

Ječné pro zdraví orgánů
Ječné vločky nejsou tolik oblíbené, protože se musí vařit delší dobu. Nemají ale tak výraznou chuť, takže když ráno zbyde víc času, směle do nich. Kromě toho, že snižují krevní tlak, podporují také funkci jater a žlučníku. Oblíbené jsou také na slaný způsob, ale i zde platí, že bystě je měli zařazovat v dopoledních hodinách kvůli vysokému obsahu sacharidů.

A ty ostatní…
Vločky se připravují také ze žita, pšenice, včetně špaldy, ze sóji, jáhel nebo rýže. Rýžové se hodí při zažívacích problémech, protože jsou velmi šetrné k žaludku i zažívacímu traktu. Oproti jiným ovšem nemají tak výrazné nutriční hodnoty. To samé platí o jáhlech, ovšem s výjimkou, že obsahují vysoké množství minerálních látek a také více bílkovin.

Sójové vločky sice podporují paměť a snižují riziko srdečních onemocnění, ale v tak malém množství svůj účel nesplní. Pro zařazení sóji do jídelníčku je vhodnější třeba tempeh.

Žitné dodají vlákninu, bílkoviny a zlepšují metabolismus sacharidů. V tomto případě postačí i malé množství.

Pšeničné vločky ale nejsou příliš vyhledávanou potravinou. A to ze stejného důvodu, proč se vyhýbáte pšeničnému pečivu. Jedná se „prázdnou“ surovinu. Zasytí, ale tělu téměř nic nedodají. O něco lépe je na tom odrůda špalda, ale vzhledem k velkému množství druhů vloček jistě vyberete vhodnější.

Nejlepší je směs!
Abyste tělu dodali všechno, co vločky obsahují, je nejlepší jednotlivé druhy smíchat. Hlavně ovesné, jáhlové, pokud je snesete, tak pohankové a chybět by neměly ani žitné. Ječné do směsi kvůli delšímu vaření raději nepřidávejte a jednou týdně si pro ně vyhraďte čas.

Kromě kaší nebo doplňku do jogurtu můžete z vloček připravit i mouku, kterou používejte při pečení. Ovšem je zde potřeba myslet na chybějící lepek a nahradit ho třeba kukuřičným škrobem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...