Na toto éčko si dejte pozor – může škodit střevu a konzumujeme ho zcela běžně

Na toto éčko si dejte pozor – může škodit střevu a konzumujeme ho zcela běžně
zdroj: Shutterstock

Podle nové studie může oxid titaničitý, tzv. titanová běloba (E171), běžné éčko používané v mnoha potravinách, ovlivnit trávicí systém. V jakých potravinách na něj můžete narazit a co v těle může způsobit?

Už jste slyšeli o oxidu titaničitém? Je to běžná potravinářská přídatná látka, která se nachází ve velkém množství potravin. Takže pokud jste o něm neslyšeli, zcela určitě jste jej do sebe už dostali, třeba prostřednictvím čokolády, chlebu nebo zubní pasty. Čokoládám dává hladkou texturu, v zubních pastách zase podporuje jejich čistivost.

Nezabije vás, ale dlouhodobě může působit potíže
Podle nové studie Binghamtonské státní univerzity v New Yorku může jeho zvýšená konzumace snížit schopnost buněk tenkého střeva absorbovat živiny z přijaté stravy a působit jako bariéra pro škodlivé patogeny. Jeden z autorů studie však varuje před všeobecnou panikou a veřejnost uklidňuje s tím, že oxid titaničitý je běžně konzumovaný již řadu let a nemusíte se proto bát, že by vám uškodil výrazně. S kolegy se však zajímali o nějaké jemné efekty jeho působení a po zjištění, která studie přinesla, se rozhodli, že by o nich měli lidem dát vědět.

Pro tenké střevo je obtížnější absorbovat živiny
V rámci studie vědci exponovali buněčné kultury tenkého střeva fyziologickému ekvivalentu jídla s oxidem titaničitým a simulovali jak expozici akutní, tak dlouhodobější (5 dní). Akutní expozice přílišný účinek neměla. Chronická expozice však snížila absorpční projekce na povrchu střevních buněk zvaných mikrovilli. Tato zjištění byla zveřejněna v časopise NanoImpact. S menším množstvím mikrovill byla střevní bariéra oslabena, metabolismus se zpomalil a některé živiny, konkrétně železo, zinek a mastné kyseliny, bylo pro tenké střevo obtížnější absorbovat.

Vyvarujte se konzumace cukrovinek
Studie zjistila, že enzymové funkce naštěstí nebyly negativně ovlivněny, zvýšila se ale náchylnost ke vzniku zánětů. Podle dalšího výzkumníka, který se na studii podílel, byste se, pokud se chcete vyhnout požití oxidu titaničitého, měli vyvarovat konzumace zpracovaných potravin a zejména pak cukrovinek. Právě v nich se totiž podle jeho slov oxidu titaničitého nachází vůbec nejvíce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...

Čtěte dál
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti...