Na toto éčko si dejte pozor – může škodit střevu a konzumujeme ho zcela běžně

Na toto éčko si dejte pozor – může škodit střevu a konzumujeme ho zcela běžně
zdroj: Shutterstock

Podle nové studie může oxid titaničitý, tzv. titanová běloba (E171), běžné éčko používané v mnoha potravinách, ovlivnit trávicí systém. V jakých potravinách na něj můžete narazit a co v těle může způsobit?

Už jste slyšeli o oxidu titaničitém? Je to běžná potravinářská přídatná látka, která se nachází ve velkém množství potravin. Takže pokud jste o něm neslyšeli, zcela určitě jste jej do sebe už dostali, třeba prostřednictvím čokolády, chlebu nebo zubní pasty. Čokoládám dává hladkou texturu, v zubních pastách zase podporuje jejich čistivost.

Nezabije vás, ale dlouhodobě může působit potíže
Podle nové studie Binghamtonské státní univerzity v New Yorku může jeho zvýšená konzumace snížit schopnost buněk tenkého střeva absorbovat živiny z přijaté stravy a působit jako bariéra pro škodlivé patogeny. Jeden z autorů studie však varuje před všeobecnou panikou a veřejnost uklidňuje s tím, že oxid titaničitý je běžně konzumovaný již řadu let a nemusíte se proto bát, že by vám uškodil výrazně. S kolegy se však zajímali o nějaké jemné efekty jeho působení a po zjištění, která studie přinesla, se rozhodli, že by o nich měli lidem dát vědět.

Pro tenké střevo je obtížnější absorbovat živiny
V rámci studie vědci exponovali buněčné kultury tenkého střeva fyziologickému ekvivalentu jídla s oxidem titaničitým a simulovali jak expozici akutní, tak dlouhodobější (5 dní). Akutní expozice přílišný účinek neměla. Chronická expozice však snížila absorpční projekce na povrchu střevních buněk zvaných mikrovilli. Tato zjištění byla zveřejněna v časopise NanoImpact. S menším množstvím mikrovill byla střevní bariéra oslabena, metabolismus se zpomalil a některé živiny, konkrétně železo, zinek a mastné kyseliny, bylo pro tenké střevo obtížnější absorbovat.

Vyvarujte se konzumace cukrovinek
Studie zjistila, že enzymové funkce naštěstí nebyly negativně ovlivněny, zvýšila se ale náchylnost ke vzniku zánětů. Podle dalšího výzkumníka, který se na studii podílel, byste se, pokud se chcete vyhnout požití oxidu titaničitého, měli vyvarovat konzumace zpracovaných potravin a zejména pak cukrovinek. Právě v nich se totiž podle jeho slov oxidu titaničitého nachází vůbec nejvíce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni...

Videorozhovor