Podle nové studie může oxid titaničitý, tzv. titanová běloba (E171), běžné éčko používané v mnoha potravinách, ovlivnit trávicí systém. V jakých potravinách na něj můžete narazit a co v těle může způsobit?
Už jste slyšeli o oxidu titaničitém? Je to běžná potravinářská přídatná látka, která se nachází ve velkém množství potravin. Takže pokud jste o něm neslyšeli, zcela určitě jste jej do sebe už dostali, třeba prostřednictvím čokolády, chlebu nebo zubní pasty. Čokoládám dává hladkou texturu, v zubních pastách zase podporuje jejich čistivost.
Nezabije vás, ale dlouhodobě může působit potíže
Podle nové studie Binghamtonské státní univerzity v New Yorku může jeho zvýšená konzumace snížit schopnost buněk tenkého střeva absorbovat živiny z přijaté stravy a působit jako bariéra pro škodlivé patogeny. Jeden z autorů studie však varuje před všeobecnou panikou a veřejnost uklidňuje s tím, že oxid titaničitý je běžně konzumovaný již řadu let a nemusíte se proto bát, že by vám uškodil výrazně. S kolegy se však zajímali o nějaké jemné efekty jeho působení a po zjištění, která studie přinesla, se rozhodli, že by o nich měli lidem dát vědět.
Pro tenké střevo je obtížnější absorbovat živiny
V rámci studie vědci exponovali buněčné kultury tenkého střeva fyziologickému ekvivalentu jídla s oxidem titaničitým a simulovali jak expozici akutní, tak dlouhodobější (5 dní). Akutní expozice přílišný účinek neměla. Chronická expozice však snížila absorpční projekce na povrchu střevních buněk zvaných mikrovilli. Tato zjištění byla zveřejněna v časopise NanoImpact. S menším množstvím mikrovill byla střevní bariéra oslabena, metabolismus se zpomalil a některé živiny, konkrétně železo, zinek a mastné kyseliny, bylo pro tenké střevo obtížnější absorbovat.
Vyvarujte se konzumace cukrovinek
Studie zjistila, že enzymové funkce naštěstí nebyly negativně ovlivněny, zvýšila se ale náchylnost ke vzniku zánětů. Podle dalšího výzkumníka, který se na studii podílel, byste se, pokud se chcete vyhnout požití oxidu titaničitého, měli vyvarovat konzumace zpracovaných potravin a zejména pak cukrovinek. Právě v nich se totiž podle jeho slov oxidu titaničitého nachází vůbec nejvíce.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků
V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo také „barefoot“, není zdaleka jen módní záležitostí, ale má hluboké kořeny...
Čtěte dál
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
