Aperitiv a digestiv: Proč je zařadit nejen při vánočním hodování?

Aperitiv a digestiv: Proč je zařadit nejen při vánočním hodování?
zdroj: Shutterstock

Vánoční hody mohou být na zažívání náročné. V takových chvílích může pomoci malá sklenka něčeho trochu „ostřejšího“, co žaludek připraví na nadcházející hostinu, nebo jej naopak uklidní poté, co je vše snědeno a vypito. Aperitiv a digestiv jsou v tomto směru tou pravou volbou.

Před jídlem aperitiv, po jídle digestiv. To ví všichni milovníci těchto řízných alkoholických drinků, které se podávají kolem oběda i večeře pro podporu trávení i zažívání. Nejde přitom ani tak o kvantitu, jako spíše o kvalitu. Malá dávka silně koncentrované alkoholické tekutiny dokáže divy. Jaká se s podáváním aperitivu a digestivu pojí pravidla a proč se vyplácí se jich držet, je-li na obzoru vydatné občerstvení?

Aperitiv podpoří chuť, digestiv napomůže zklidnění
Pojmenování aperitiv pochází z latinského výrazu, který znamená „otevřít“. Aperitiv je tak drink, který připravuje tělo i mysl na jídlo, které by mělo následovat. Podporuje mimo jiné i chuť k jídlu. Obecně by se mělo jednat o mírně nasládlý nápoj, který bývá servírován s ledem, někdy i s kouskem ovoce.

Může se objevit v podobě suchého sherry, ginu s martini, nebo jako šampaňské či vermut. Přípustné je také mírně sladké víno s nízkým obsahem alkoholu a příjemným vyvážením kyselin. Složitější verze aperitivů mohou zahrnovat bylinkové brandy, kde je hořká chuť kombinována s aromatem kurkumy a může být zjemněna lžící nějakého jednoduchého cukrového sirupu.

Aperitiv je určen k tomu, aby otevřel a nalákal patro a povzbudil tak chuť k jídlu, trávicí prostředky, které pomáhají v usazení zkonzumovaného a usnadňují trávení, se nacházejí v digestivu. Ideální bývají bylinné a hořké nápoje jako je koňak, ovocná brandy, pálenka, grapa nebo dezertní víno.

30 minut před jídlem aperitiv, po zákusku digestiv
Ačkoliv nelze říci, že by existovala nějaká konkrétní pravidla, kdy a jak aperitiv a digestiv servírovat (kromě toho, že první je nutno podat před jídlem a druhý po něm), existují jistě náležitosti, které by se dodržovat měly, aby popíjení elegantních drinků přineslo žádaný užitek. Aperitiv by se podle toho měl na stole objevit přibližně 30-60 minut před započetím hostiny, digestiv by se naopak měl podávat po zákusku či kousku sýra, kdy se trávicí trakt již ukládá k odpočinku.

Druh sklenky se odvíjí od typu nápoje
K servírování aperitivu je ideální drobná sklenka s dlouhou nožičkou, pokud je podáván na ledu, je vhodnější širší sklenice, klidně bez stopky. Pravdou tedy je, že v závislosti na typu nápoje, který je jako aperitiv podáván, se může objevovat ve velmi různých druzích sklenic. Podobné je to i u digestivu. Oba nápoje potom kromě toho, že lahodí trávení, dotváří společenskou atmosféru a představují příjemnou „třešničku na dortu“, která pomáhá rozproudit konverzaci a podtrhuje celkový ráz a charakter slavnostního stolování.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní úklid bez chemie krok za krokem

Jarní úklid bez chemie krok za krokem

Pro mnohé z nás nastal vhodný čas pro to, abychom se pustili do jarního úklidu našeho domova. Takový úklid je dobrý z mnoha důvodů, proces čištění může být velmi povzbuzující, omladí totiž náš vnitřní...

Čtěte dál
Duben, měsíc plný tradic: Na co všechno se můžete těšit?

Duben, měsíc plný tradic: Na co všechno se můžete těšit?

Plodnost, hojnost, nový začátek, naděje, láska. To vše symbolizuje duben, který je mnoha různými tradicemi protkán daleko více než...
Odborníci se vyjadřují k podpůrné léčbě nemoci COVID-19: Jaké léky a doplňky stravy jsou vhodné?

Odborníci se vyjadřují k podpůrné léčbě nemoci COVID-19: Jaké léky a doplňky stravy jsou vhodné?

K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky, množství symptomů onemocnění COVID-19 se dá úspěšně léčit. Vysokou účinnost léčby...

Videorozhovor