Vánoční hody mohou být na zažívání náročné. V takových chvílích může pomoci malá sklenka něčeho trochu „ostřejšího“, co žaludek připraví na nadcházející hostinu, nebo jej naopak uklidní poté, co je vše snědeno a vypito. Aperitiv a digestiv jsou v tomto směru tou pravou volbou.
Před jídlem aperitiv, po jídle digestiv. To ví všichni milovníci těchto řízných alkoholických drinků, které se podávají kolem oběda i večeře pro podporu trávení i zažívání. Nejde přitom ani tak o kvantitu, jako spíše o kvalitu. Malá dávka silně koncentrované alkoholické tekutiny dokáže divy. Jaká se s podáváním aperitivu a digestivu pojí pravidla a proč se vyplácí se jich držet, je-li na obzoru vydatné občerstvení?
Aperitiv podpoří chuť, digestiv napomůže zklidnění
Pojmenování aperitiv pochází z latinského výrazu, který znamená „otevřít“. Aperitiv je tak drink, který připravuje tělo i mysl na jídlo, které by mělo následovat. Podporuje mimo jiné i chuť k jídlu. Obecně by se mělo jednat o mírně nasládlý nápoj, který bývá servírován s ledem, někdy i s kouskem ovoce.
Může se objevit v podobě suchého sherry, ginu s martini, nebo jako šampaňské či vermut. Přípustné je také mírně sladké víno s nízkým obsahem alkoholu a příjemným vyvážením kyselin. Složitější verze aperitivů mohou zahrnovat bylinkové brandy, kde je hořká chuť kombinována s aromatem kurkumy a může být zjemněna lžící nějakého jednoduchého cukrového sirupu.
Aperitiv je určen k tomu, aby otevřel a nalákal patro a povzbudil tak chuť k jídlu, trávicí prostředky, které pomáhají v usazení zkonzumovaného a usnadňují trávení, se nacházejí v digestivu. Ideální bývají bylinné a hořké nápoje jako je koňak, ovocná brandy, pálenka, grapa nebo dezertní víno.
30 minut před jídlem aperitiv, po zákusku digestiv
Ačkoliv nelze říci, že by existovala nějaká konkrétní pravidla, kdy a jak aperitiv a digestiv servírovat (kromě toho, že první je nutno podat před jídlem a druhý po něm), existují jistě náležitosti, které by se dodržovat měly, aby popíjení elegantních drinků přineslo žádaný užitek. Aperitiv by se podle toho měl na stole objevit přibližně 30-60 minut před započetím hostiny, digestiv by se naopak měl podávat po zákusku či kousku sýra, kdy se trávicí trakt již ukládá k odpočinku.
Druh sklenky se odvíjí od typu nápoje
K servírování aperitivu je ideální drobná sklenka s dlouhou nožičkou, pokud je podáván na ledu, je vhodnější širší sklenice, klidně bez stopky. Pravdou tedy je, že v závislosti na typu nápoje, který je jako aperitiv podáván, se může objevovat ve velmi různých druzích sklenic. Podobné je to i u digestivu. Oba nápoje potom kromě toho, že lahodí trávení, dotváří společenskou atmosféru a představují příjemnou „třešničku na dortu“, která pomáhá rozproudit konverzaci a podtrhuje celkový ráz a charakter slavnostního stolování.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?
Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....
Čtěte dál
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
