Aperitiv a digestiv: Proč je zařadit nejen při vánočním hodování?

Aperitiv a digestiv: Proč je zařadit nejen při vánočním hodování?
zdroj: Shutterstock

Vánoční hody mohou být na zažívání náročné. V takových chvílích může pomoci malá sklenka něčeho trochu „ostřejšího“, co žaludek připraví na nadcházející hostinu, nebo jej naopak uklidní poté, co je vše snědeno a vypito. Aperitiv a digestiv jsou v tomto směru tou pravou volbou.

Před jídlem aperitiv, po jídle digestiv. To ví všichni milovníci těchto řízných alkoholických drinků, které se podávají kolem oběda i večeře pro podporu trávení i zažívání. Nejde přitom ani tak o kvantitu, jako spíše o kvalitu. Malá dávka silně koncentrované alkoholické tekutiny dokáže divy. Jaká se s podáváním aperitivu a digestivu pojí pravidla a proč se vyplácí se jich držet, je-li na obzoru vydatné občerstvení?

Aperitiv podpoří chuť, digestiv napomůže zklidnění
Pojmenování aperitiv pochází z latinského výrazu, který znamená „otevřít“. Aperitiv je tak drink, který připravuje tělo i mysl na jídlo, které by mělo následovat. Podporuje mimo jiné i chuť k jídlu. Obecně by se mělo jednat o mírně nasládlý nápoj, který bývá servírován s ledem, někdy i s kouskem ovoce.

Může se objevit v podobě suchého sherry, ginu s martini, nebo jako šampaňské či vermut. Přípustné je také mírně sladké víno s nízkým obsahem alkoholu a příjemným vyvážením kyselin. Složitější verze aperitivů mohou zahrnovat bylinkové brandy, kde je hořká chuť kombinována s aromatem kurkumy a může být zjemněna lžící nějakého jednoduchého cukrového sirupu.

Aperitiv je určen k tomu, aby otevřel a nalákal patro a povzbudil tak chuť k jídlu, trávicí prostředky, které pomáhají v usazení zkonzumovaného a usnadňují trávení, se nacházejí v digestivu. Ideální bývají bylinné a hořké nápoje jako je koňak, ovocná brandy, pálenka, grapa nebo dezertní víno.

30 minut před jídlem aperitiv, po zákusku digestiv
Ačkoliv nelze říci, že by existovala nějaká konkrétní pravidla, kdy a jak aperitiv a digestiv servírovat (kromě toho, že první je nutno podat před jídlem a druhý po něm), existují jistě náležitosti, které by se dodržovat měly, aby popíjení elegantních drinků přineslo žádaný užitek. Aperitiv by se podle toho měl na stole objevit přibližně 30-60 minut před započetím hostiny, digestiv by se naopak měl podávat po zákusku či kousku sýra, kdy se trávicí trakt již ukládá k odpočinku.

Druh sklenky se odvíjí od typu nápoje
K servírování aperitivu je ideální drobná sklenka s dlouhou nožičkou, pokud je podáván na ledu, je vhodnější širší sklenice, klidně bez stopky. Pravdou tedy je, že v závislosti na typu nápoje, který je jako aperitiv podáván, se může objevovat ve velmi různých druzích sklenic. Podobné je to i u digestivu. Oba nápoje potom kromě toho, že lahodí trávení, dotváří společenskou atmosféru a představují příjemnou „třešničku na dortu“, která pomáhá rozproudit konverzaci a podtrhuje celkový ráz a charakter slavnostního stolování.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....

Čtěte dál
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...