Aperitiv a digestiv: Proč je zařadit nejen při vánočním hodování?

Aperitiv a digestiv: Proč je zařadit nejen při vánočním hodování?
zdroj: Shutterstock

Vánoční hody mohou být na zažívání náročné. V takových chvílích může pomoci malá sklenka něčeho trochu „ostřejšího“, co žaludek připraví na nadcházející hostinu, nebo jej naopak uklidní poté, co je vše snědeno a vypito. Aperitiv a digestiv jsou v tomto směru tou pravou volbou.

Před jídlem aperitiv, po jídle digestiv. To ví všichni milovníci těchto řízných alkoholických drinků, které se podávají kolem oběda i večeře pro podporu trávení i zažívání. Nejde přitom ani tak o kvantitu, jako spíše o kvalitu. Malá dávka silně koncentrované alkoholické tekutiny dokáže divy. Jaká se s podáváním aperitivu a digestivu pojí pravidla a proč se vyplácí se jich držet, je-li na obzoru vydatné občerstvení?

Aperitiv podpoří chuť, digestiv napomůže zklidnění
Pojmenování aperitiv pochází z latinského výrazu, který znamená „otevřít“. Aperitiv je tak drink, který připravuje tělo i mysl na jídlo, které by mělo následovat. Podporuje mimo jiné i chuť k jídlu. Obecně by se mělo jednat o mírně nasládlý nápoj, který bývá servírován s ledem, někdy i s kouskem ovoce.

Může se objevit v podobě suchého sherry, ginu s martini, nebo jako šampaňské či vermut. Přípustné je také mírně sladké víno s nízkým obsahem alkoholu a příjemným vyvážením kyselin. Složitější verze aperitivů mohou zahrnovat bylinkové brandy, kde je hořká chuť kombinována s aromatem kurkumy a může být zjemněna lžící nějakého jednoduchého cukrového sirupu.

Aperitiv je určen k tomu, aby otevřel a nalákal patro a povzbudil tak chuť k jídlu, trávicí prostředky, které pomáhají v usazení zkonzumovaného a usnadňují trávení, se nacházejí v digestivu. Ideální bývají bylinné a hořké nápoje jako je koňak, ovocná brandy, pálenka, grapa nebo dezertní víno.

30 minut před jídlem aperitiv, po zákusku digestiv
Ačkoliv nelze říci, že by existovala nějaká konkrétní pravidla, kdy a jak aperitiv a digestiv servírovat (kromě toho, že první je nutno podat před jídlem a druhý po něm), existují jistě náležitosti, které by se dodržovat měly, aby popíjení elegantních drinků přineslo žádaný užitek. Aperitiv by se podle toho měl na stole objevit přibližně 30-60 minut před započetím hostiny, digestiv by se naopak měl podávat po zákusku či kousku sýra, kdy se trávicí trakt již ukládá k odpočinku.

Druh sklenky se odvíjí od typu nápoje
K servírování aperitivu je ideální drobná sklenka s dlouhou nožičkou, pokud je podáván na ledu, je vhodnější širší sklenice, klidně bez stopky. Pravdou tedy je, že v závislosti na typu nápoje, který je jako aperitiv podáván, se může objevovat ve velmi různých druzích sklenic. Podobné je to i u digestivu. Oba nápoje potom kromě toho, že lahodí trávení, dotváří společenskou atmosféru a představují příjemnou „třešničku na dortu“, která pomáhá rozproudit konverzaci a podtrhuje celkový ráz a charakter slavnostního stolování.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Už jste slyšeli termín postbiotika? Postbiotika jsou blahodárně působící látky, které mohou dle studií oslabit nepřátelské bakterie a tím pomoci v prevenci vzniku infekcí a dalších onemocnění. Postbiotika...

Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...