Aperitiv a digestiv: Proč je zařadit nejen při vánočním hodování?

Aperitiv a digestiv: Proč je zařadit nejen při vánočním hodování?
zdroj: Shutterstock

Vánoční hody mohou být na zažívání náročné. V takových chvílích může pomoci malá sklenka něčeho trochu „ostřejšího“, co žaludek připraví na nadcházející hostinu, nebo jej naopak uklidní poté, co je vše snědeno a vypito. Aperitiv a digestiv jsou v tomto směru tou pravou volbou.

Před jídlem aperitiv, po jídle digestiv. To ví všichni milovníci těchto řízných alkoholických drinků, které se podávají kolem oběda i večeře pro podporu trávení i zažívání. Nejde přitom ani tak o kvantitu, jako spíše o kvalitu. Malá dávka silně koncentrované alkoholické tekutiny dokáže divy. Jaká se s podáváním aperitivu a digestivu pojí pravidla a proč se vyplácí se jich držet, je-li na obzoru vydatné občerstvení?

Aperitiv podpoří chuť, digestiv napomůže zklidnění
Pojmenování aperitiv pochází z latinského výrazu, který znamená „otevřít“. Aperitiv je tak drink, který připravuje tělo i mysl na jídlo, které by mělo následovat. Podporuje mimo jiné i chuť k jídlu. Obecně by se mělo jednat o mírně nasládlý nápoj, který bývá servírován s ledem, někdy i s kouskem ovoce.

Může se objevit v podobě suchého sherry, ginu s martini, nebo jako šampaňské či vermut. Přípustné je také mírně sladké víno s nízkým obsahem alkoholu a příjemným vyvážením kyselin. Složitější verze aperitivů mohou zahrnovat bylinkové brandy, kde je hořká chuť kombinována s aromatem kurkumy a může být zjemněna lžící nějakého jednoduchého cukrového sirupu.

Aperitiv je určen k tomu, aby otevřel a nalákal patro a povzbudil tak chuť k jídlu, trávicí prostředky, které pomáhají v usazení zkonzumovaného a usnadňují trávení, se nacházejí v digestivu. Ideální bývají bylinné a hořké nápoje jako je koňak, ovocná brandy, pálenka, grapa nebo dezertní víno.

30 minut před jídlem aperitiv, po zákusku digestiv
Ačkoliv nelze říci, že by existovala nějaká konkrétní pravidla, kdy a jak aperitiv a digestiv servírovat (kromě toho, že první je nutno podat před jídlem a druhý po něm), existují jistě náležitosti, které by se dodržovat měly, aby popíjení elegantních drinků přineslo žádaný užitek. Aperitiv by se podle toho měl na stole objevit přibližně 30-60 minut před započetím hostiny, digestiv by se naopak měl podávat po zákusku či kousku sýra, kdy se trávicí trakt již ukládá k odpočinku.

Druh sklenky se odvíjí od typu nápoje
K servírování aperitivu je ideální drobná sklenka s dlouhou nožičkou, pokud je podáván na ledu, je vhodnější širší sklenice, klidně bez stopky. Pravdou tedy je, že v závislosti na typu nápoje, který je jako aperitiv podáván, se může objevovat ve velmi různých druzích sklenic. Podobné je to i u digestivu. Oba nápoje potom kromě toho, že lahodí trávení, dotváří společenskou atmosféru a představují příjemnou „třešničku na dortu“, která pomáhá rozproudit konverzaci a podtrhuje celkový ráz a charakter slavnostního stolování.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah

Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah

Během let se řada vědců pokouší nalézt odpověď na otázku, zda a jak měsíc nebo období vašeho narození ovlivňuje úmrtnost. Nedávná studie problematiku hlouběji prozkoumala a nalezla možné příčiny některých...

Čtěte dál
Zajímavé výsledky lékařských výzkumů uplynulého roku 2019

Zajímavé výsledky lékařských výzkumů uplynulého roku 2019

Každý rok odborníci ve všech lékařských oborech provádějí řady výzkumů, aby mohli lépe porozumět tomu, co lidi činí zdravými a šťastnými....
Výhody a rizika stavu v ketóze. Ketodieta je účinná, jen ji musíte správně uchopit

Výhody a rizika stavu v ketóze. Ketodieta je účinná, jen ji musíte správně uchopit

Diety na principu tzv. ketózy jsou stále oblíbenější a to hlavně z důvodu, že mají vysoké procento úspěšnosti. Na internetu si můžete...

Videorozhovor