Představujeme ideální tuk pro smažení kapra, který je plný prospěšných omega-3 tuků

Představujeme ideální tuk pro smažení kapra, který je plný prospěšných omega-3 tuků
zdroj: Shutterstock

Tento olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a pro nás je např. na rozdíl od tuku kokosového přirozený, protože je lokální a pochází z „domácího“ pěstitelství. Během tepelné úpravy je stabilní, proto se hodí i pro smažení. O jakém tuku je řeč?

Řeč je samozřejmě o řepkovém oleji. Řepka olejka patří do rodiny zelí a je blízká příbuzná tuřínu a hořčice. Řepka, z níž se vyrábí kuchyňský řepkový olej, vznikla kdysi tradičním křížením. Aby bylo řepkový olej možno nazývat „řepkovým olejem“, musí obsahovat maximálně 2% kyseliny erukové a splňovat mezinárodní normy.

Cenné tuky a v nich rozpustné vitamíny
Čistý olej v podobě toho řepkového dodá zdravé tuky a vitaminy rozpustné v tucích, jako je vitamin E – silný antioxidant podporující zdraví pokožky a očí – a vitamin K. Díky přirozeně nízkému obsahu nasycených a vysokému obsahu nenasycených tuků podporuje zdraví srdce. Hlavní roli v tom hraje kyselina alfa-linolenová (ALA), jedna z omega-3 mastných kyselin. ALA je esenciální  v ideálním případě se v těle dokáže částečně přeměnit na další dvě omega-3 mastné kyseliny – na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA).

Řepkový olej má také vysoký obsah omega-6 tuků, které podporují celkové zdraví, jsou-li konzumovány v mírném množství. Většina lidí však ve své stravě přijímá příliš mnoho tuku omega-6, což může vést ke zvýšení rizika vzniku zánětu. Řepkový olej ale zánětlivost nepodporuje, protože vyniká ideálním poměrem omega-3 k omega-6 1:2. Nedávná analýza studií dokonce zjistila, že pravidelná konzumace řepkového oleje vedla k nižším hladinám LDL (špatného) a celkového cholesterolu, což vás může ochránit před vznikem srdečních onemocnění.

Vysoký kouřový bod, neutrální chuť a příznivá cena
Dalším významným benefitem řepkového oleje je fakt, že má poměrně vysoký kouřový bod, což znamená, že je stabilní až do teploty okolo 210°C. Díky tomu se skvěle hodí pro opékání, pečení, smažení kapra či řízků a jiné způsoby tepelných úprav. Pro ty je vhodný i díky neutrální chuti, která jej předurčuje i k použití v kuchyni studené. Skvěle tak zafunguje i v salátových dresinzích. Kromě toho všeho je také cenově dostupný, což z něj činí takřka ideální potravinu.

Geneticky modifikovaný a vysoce zpracovaný
Řepkový olej zatím vypadá jako poměrně ideální potravina. Má nějaké nevýhody? O genetické modifikaci jsme již mluvili. Ačkoliv se obecně tvrdí, že GMO zdravotně neškodí, řada lidí se jim z pochopitelných důvodů vyhýbá. Dalším mínusem je fakt, že podobně jako většina olejů užívaných v potravinářském průmyslu, je i ten řepkový vysoce zpracovaný. K jeho „čištění“ se přidává chemické rozpouštědlo zvané hexan, které v procesu filtrace vede ke snížení obsahu vitaminu E a volných mastných kyselin, což může snížit zdravotní přínosnost oleje. Pokud hledáte alternativu k vysoce zpracovanému řepkovému oleji, zkuste jeho za studena lisovanou verzi, v níž si olej zachovává většinu živin. Ta je ale obvykle dostupná pouze na specializovaných obchodech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...