Představujeme ideální tuk pro smažení kapra, který je plný prospěšných omega-3 tuků

Představujeme ideální tuk pro smažení kapra, který je plný prospěšných omega-3 tuků
zdroj: Shutterstock

Tento olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a pro nás je např. na rozdíl od tuku kokosového přirozený, protože je lokální a pochází z „domácího“ pěstitelství. Během tepelné úpravy je stabilní, proto se hodí i pro smažení. O jakém tuku je řeč?

Řeč je samozřejmě o řepkovém oleji. Řepka olejka patří do rodiny zelí a je blízká příbuzná tuřínu a hořčice. Řepka, z níž se vyrábí kuchyňský řepkový olej, vznikla kdysi tradičním křížením. Aby bylo řepkový olej možno nazývat „řepkovým olejem“, musí obsahovat maximálně 2% kyseliny erukové a splňovat mezinárodní normy.

Cenné tuky a v nich rozpustné vitamíny
Čistý olej v podobě toho řepkového dodá zdravé tuky a vitaminy rozpustné v tucích, jako je vitamin E – silný antioxidant podporující zdraví pokožky a očí – a vitamin K. Díky přirozeně nízkému obsahu nasycených a vysokému obsahu nenasycených tuků podporuje zdraví srdce. Hlavní roli v tom hraje kyselina alfa-linolenová (ALA), jedna z omega-3 mastných kyselin. ALA je esenciální  v ideálním případě se v těle dokáže částečně přeměnit na další dvě omega-3 mastné kyseliny – na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA).

Řepkový olej má také vysoký obsah omega-6 tuků, které podporují celkové zdraví, jsou-li konzumovány v mírném množství. Většina lidí však ve své stravě přijímá příliš mnoho tuku omega-6, což může vést ke zvýšení rizika vzniku zánětu. Řepkový olej ale zánětlivost nepodporuje, protože vyniká ideálním poměrem omega-3 k omega-6 1:2. Nedávná analýza studií dokonce zjistila, že pravidelná konzumace řepkového oleje vedla k nižším hladinám LDL (špatného) a celkového cholesterolu, což vás může ochránit před vznikem srdečních onemocnění.

Vysoký kouřový bod, neutrální chuť a příznivá cena
Dalším významným benefitem řepkového oleje je fakt, že má poměrně vysoký kouřový bod, což znamená, že je stabilní až do teploty okolo 210°C. Díky tomu se skvěle hodí pro opékání, pečení, smažení kapra či řízků a jiné způsoby tepelných úprav. Pro ty je vhodný i díky neutrální chuti, která jej předurčuje i k použití v kuchyni studené. Skvěle tak zafunguje i v salátových dresinzích. Kromě toho všeho je také cenově dostupný, což z něj činí takřka ideální potravinu.

Geneticky modifikovaný a vysoce zpracovaný
Řepkový olej zatím vypadá jako poměrně ideální potravina. Má nějaké nevýhody? O genetické modifikaci jsme již mluvili. Ačkoliv se obecně tvrdí, že GMO zdravotně neškodí, řada lidí se jim z pochopitelných důvodů vyhýbá. Dalším mínusem je fakt, že podobně jako většina olejů užívaných v potravinářském průmyslu, je i ten řepkový vysoce zpracovaný. K jeho „čištění“ se přidává chemické rozpouštědlo zvané hexan, které v procesu filtrace vede ke snížení obsahu vitaminu E a volných mastných kyselin, což může snížit zdravotní přínosnost oleje. Pokud hledáte alternativu k vysoce zpracovanému řepkovému oleji, zkuste jeho za studena lisovanou verzi, v níž si olej zachovává většinu živin. Ta je ale obvykle dostupná pouze na specializovaných obchodech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...