O svátcích dostává žlučník zabrat. Jak rozpoznat žlučníkovou koliku?

O svátcích dostává žlučník zabrat. Jak rozpoznat žlučníkovou koliku?
zdroj: Shutterstock

Vánoční svátky jsou velkou zatěžkávají zkouškou a také obdobím, kdy se může žlučník pěkně ozvat. Nabízíme vám pár rad, které vám mohou pomoci při již nastalých obtížích a nebo když přijde na nejhorší – chytnete žlučníkový záchvat neboli koliku.

I když jsou vánoční svátky dobou, kdy upustíme pevnou vůli svému jídelníčku, měli byste mít stále na mysli, že vždy je zdraví na prvním místě. Zde je výčet potravin, které vám rozhodně nemusí udělat dobře a u kterých byste měli počítat s tím, že vás po nich může žlučník vzít.

  • maso a uzeniny – tučné vepřové a hovězí maso, bůček, žebra, tučné salámy, klobásy, vnitřnosti, paštiky a párky, nekvalitní salámy a šunky s vysokým obsahem soli, smažené řízky a smažený kapr
  • mléčné výrobky – tučné mléčné výrobky (nad 3,5 % tuku), smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky, zakysaná smetana, šlehačka
  • dochucovadla, omáčky – tatarka, majonéza, tučné a máslové omáčky, sádlo
  • nápoje – káva, perlivé nápoje, alkohol, ovocné šťávy na lačný žaludek
  • pečivo – čerstvé pečivo (individuální), sladké pečivo, smažené pečivo (koblihy)
  • sladkosti – oplatky se ztuženými tuky, zákusky, dorty, zmrzlina
  • ovoce – švestky, hrušky, jablka, kokos, ovoce se zrníčky, meloun, citrusy (individuální)
  • zelenina – hlavně cibule (ve větší míře může být dráždivá) a česnek
  • koření – ostré koření, pepř, chilli, hořčice, máta, sójovka, worcester, kari, masox
  • ořechy - buráky, vlašské ořechy, slunečnicová semínka

Myslete alespoň na množství a snažte se pochutin nesníst tolik. Po svátcích, ale rovnou najeďte na odlehčený jídelníček, který vašemu tělu určitě prospěje – ať už žlučník máte nebo nemáte. Dráždivých potravin se v očistném období pokuste opravdu vyvarovat. Určitě také dodržujte pitný režim. Vypijte alespoň 1,5 l čisté vody denně. Dostatečná hydratace je totiž nezbytná pro udržení správného množství vody ve žluči.

Žlučníkový záchvat/kolika
Žlučníkový záchvat určitě poznáte – objeví se jako náhlá ostrá bolest v pravém podžebří, vystřelující do zad, která je doprovázená dalšími jevy jako je pocit na zvracení, závratě, pocity plnosti apod. Při záchvatu se nesnažte určitě nic zajíst ani zapít. Lehněte si na postel či gauč tak, jak je vám to pohodlné a snažte se bolest prodýchávat. Pokud se do 30 minut nic nezlepší a nestane, určitě se nechte převést do nemocnice. Neřiďte auto a neberte ani žádné léky. Ty vám případně podá až doktor. V takových případech zabírají uvolňující spasmolytika, vždy je ale dobré, když vám je podá až lékař po tom, co vás vyšetří. Pokud se vám podaří bolest zahnat, určitě ještě zůstaňte ležet, dejte si hořký černý čaj a posléze začnete jíst od suchého základu. Hodně pijte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...