O svátcích dostává žlučník zabrat. Jak rozpoznat žlučníkovou koliku?

O svátcích dostává žlučník zabrat. Jak rozpoznat žlučníkovou koliku?
zdroj: Shutterstock

Vánoční svátky jsou velkou zatěžkávají zkouškou a také obdobím, kdy se může žlučník pěkně ozvat. Nabízíme vám pár rad, které vám mohou pomoci při již nastalých obtížích a nebo když přijde na nejhorší – chytnete žlučníkový záchvat neboli koliku.

I když jsou vánoční svátky dobou, kdy upustíme pevnou vůli svému jídelníčku, měli byste mít stále na mysli, že vždy je zdraví na prvním místě. Zde je výčet potravin, které vám rozhodně nemusí udělat dobře a u kterých byste měli počítat s tím, že vás po nich může žlučník vzít.

  • maso a uzeniny – tučné vepřové a hovězí maso, bůček, žebra, tučné salámy, klobásy, vnitřnosti, paštiky a párky, nekvalitní salámy a šunky s vysokým obsahem soli, smažené řízky a smažený kapr
  • mléčné výrobky – tučné mléčné výrobky (nad 3,5 % tuku), smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky, zakysaná smetana, šlehačka
  • dochucovadla, omáčky – tatarka, majonéza, tučné a máslové omáčky, sádlo
  • nápoje – káva, perlivé nápoje, alkohol, ovocné šťávy na lačný žaludek
  • pečivo – čerstvé pečivo (individuální), sladké pečivo, smažené pečivo (koblihy)
  • sladkosti – oplatky se ztuženými tuky, zákusky, dorty, zmrzlina
  • ovoce – švestky, hrušky, jablka, kokos, ovoce se zrníčky, meloun, citrusy (individuální)
  • zelenina – hlavně cibule (ve větší míře může být dráždivá) a česnek
  • koření – ostré koření, pepř, chilli, hořčice, máta, sójovka, worcester, kari, masox
  • ořechy - buráky, vlašské ořechy, slunečnicová semínka

Myslete alespoň na množství a snažte se pochutin nesníst tolik. Po svátcích, ale rovnou najeďte na odlehčený jídelníček, který vašemu tělu určitě prospěje – ať už žlučník máte nebo nemáte. Dráždivých potravin se v očistném období pokuste opravdu vyvarovat. Určitě také dodržujte pitný režim. Vypijte alespoň 1,5 l čisté vody denně. Dostatečná hydratace je totiž nezbytná pro udržení správného množství vody ve žluči.

Žlučníkový záchvat/kolika
Žlučníkový záchvat určitě poznáte – objeví se jako náhlá ostrá bolest v pravém podžebří, vystřelující do zad, která je doprovázená dalšími jevy jako je pocit na zvracení, závratě, pocity plnosti apod. Při záchvatu se nesnažte určitě nic zajíst ani zapít. Lehněte si na postel či gauč tak, jak je vám to pohodlné a snažte se bolest prodýchávat. Pokud se do 30 minut nic nezlepší a nestane, určitě se nechte převést do nemocnice. Neřiďte auto a neberte ani žádné léky. Ty vám případně podá až doktor. V takových případech zabírají uvolňující spasmolytika, vždy je ale dobré, když vám je podá až lékař po tom, co vás vyšetří. Pokud se vám podaří bolest zahnat, určitě ještě zůstaňte ležet, dejte si hořký černý čaj a posléze začnete jíst od suchého základu. Hodně pijte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...