Jaké sójové potraviny vám prospějí a jakým podobám sóji je lepší se vyhnout?

Jaké sójové potraviny vám prospějí a jakým podobám sóji je lepší se vyhnout?
zdroj: Shutterstock

Sója ještě před lety zažívala v západních zemích doslova boom, začala se ve velkém pěstovat, používat a především i propagovat. Ačkoliv ji stále najdeme ve spoustě produktech, začíná se o ní mluvit spíše negativně. Jak to tedy doopravdy je?

Sledujte náš kanál na youtube

Sója
Izolovaný sójový protein má původ ve Spojených státech amerických , kde se po vzestupu pěstování sójy stal vedlejším produktem výroby levného sójového oleje. Sója se jakožto plodina stala téměř ze dne na den všestrannou, levnou a „zdravou“ propagovanou potravinou, kterou si dopřává miliony lidé po celém světe. Většina levných a nekvalitních produktů, které se pyšní nápisy "plné proteinů" nebo "s vysokým obsahem proteinu" právě obsahuje sójovou bílkovinu nebo sójový izolát. O čem to svědčí si možná domyslíte sami. Sójovou bílkovinu najdete v široké škále produktů – např. müsli, různé sladkosti, ale i mléčné výrobky, tyčinky apod. Dále pak i sójové paštiky, salámy, sojové maso nebo párky atd. Toto je ta odvrácenější strana sójy. Velké množství sójových produktů, ať už přirozených nebo zpracovaných, mají v jídelníčku ale vegani a lidé, kteří se všeobecně orientují na rostlinnou stravu.

Jak se v té záplavě sójových produktů vyznat? Které jsou vhodné a které bychom naopak spíše neměli konzumovat? To se dozvíte v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První pomoc proti nežádoucím klíšťatům: mastit nebo vyndat pinzetou?

První pomoc proti nežádoucím klíšťatům: mastit nebo vyndat pinzetou?

V městském parku, v lese i na hřišti za domem. Klíšťat je každým rokem snad víc a víc a žádná ochrana nefunguje stoprocentně. Pomoct může vitamín B1, ale nejdůležitější je včasné vytažení parazita, které...

Čtěte dál
Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Podporuje trávení i chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, nahradí sůl a chutná podobně jako cibule. Kromě typického aroma, které dodá...
Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest je sezónní záležitost, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. Chuť chřestu je velmi specifická a nesedne každému. To nic nemění...

Videorozhovor