Michaela Bebová
14. 01. 2020
| 06:27
Sója ještě před lety zažívala v západních zemích doslova boom, začala se ve velkém pěstovat, používat a především i propagovat. Ačkoliv ji stále najdeme ve spoustě produktech, začíná se o ní mluvit spíše negativně. Jak to tedy doopravdy je?
Sledujte náš kanál na youtube
Sója
Izolovaný sójový protein má původ ve Spojených státech amerických , kde se po vzestupu pěstování sójy stal vedlejším produktem výroby levného sójového oleje. Sója se jakožto plodina stala téměř ze dne na den všestrannou, levnou a „zdravou“ propagovanou potravinou, kterou si dopřává miliony lidé po celém světe. Většina levných a nekvalitních produktů, které se pyšní nápisy "plné proteinů" nebo "s vysokým obsahem proteinu" právě obsahuje sójovou bílkovinu nebo sójový izolát. O čem to svědčí si možná domyslíte sami. Sójovou bílkovinu najdete v široké škále produktů – např. müsli, různé sladkosti, ale i mléčné výrobky, tyčinky apod. Dále pak i sójové paštiky, salámy, sojové maso nebo párky atd. Toto je ta odvrácenější strana sójy. Velké množství sójových produktů, ať už přirozených nebo zpracovaných, mají v jídelníčku ale vegani a lidé, kteří se všeobecně orientují na rostlinnou stravu.
Jak se v té záplavě sójových produktů vyznat? Které jsou vhodné a které bychom naopak spíše neměli konzumovat? To se dozvíte v rozhovoru.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...
Čtěte dál
Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...