Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?

Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?
zdroj: Shutterstock

Cizinci se často diví, že si u nás v České republice tak libujeme v makových náplních. Ve světě je totiž tato plodina známá především jako opium, proto nemá mák moc dobrou pověst. Jeho nutriční hodnota je ale významná, proto by měl v našem jídelníčku mít své pevné místo.

Česko je celosvětově nejvýznamnější legální pěstitelskou zemí máku setého. To je rostlina z čeledi makovitých, která se u nás pěstuje jako zdroj potravinářského máku. Je bohatá na různé alkaloidy a nezralé makovice produkují bílé mléko, z něhož se vyrábí opium. Tato skutečnost se zasloužila o fakt, že v západních zemích je užívání máku a produktů z něj považováno za pochybné.

Společnost se tak nevědomky připravuje o jeho četné benefity: mák je totiž mimořádně zdravý. Dodává spoustu cenného vápníku, železa, zinku a kyseliny linolové (polynenasycená mastná kyselina), která se řadí k omega-6 esenciálním mastným kyselinám. Pozor je ale třeba dávat na správné skladování – mák totiž obsahuje hodně tuku, takže má tendenci žluknout. Vždy ho mějte raději v ledničce a neskladujte ho dlouho, ať zůstane zdravotně nezávadný.

Proč byste mák měli zařadit do svého jídelníčku?

1. Zlepšuje trávení
Jedna lžíce mletého máku dodá 2 g vlákniny. Ta je považována za „kartáč“ střev a pomáhá zabraňovat zácpě a stimulovat střevní činnost. Denní doporučený příjem vlákniny se pohybuje kolem 25 g.

2. Pomáhá při tvorbě červených krvinek
Semínka máku jsou bohatá na železo a měď. Ty jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Nedostatek železa naopak může zapříčinit anémii, únavu a svalovou slabost. Budete-li pravidelně užívat mák, můžete se těmto nepříjemným stavům vyhnout.

3. Podporuje poznávací funkce mozku
Množství železa obsaženého v makových semenech vede ke zvýšení produkce hemoglobinu, červeného krevního barviva, která rozvádí po těle kyslík. Správné množství kyslíku a železa v mozku se pozitivně podepisuje na práci poznávacích funkcí a snižování jejich poruch, jako je Alzheimerova choroba a demence.

4. Pečuje o zdraví kostí
Zinek zvyšuje hustotu minerálů v kostech a tím pádem i jejich celkový zdravotní stav. Významnou měrou kosti posiluje i vápník. Oba minerály ve velkém obsahují právě semena máku.

5. Reguluje krevní tlak
Polévková lžíce máku nabízí téměř 63 mg draslíku, méně než 2 mg sodíku a množství folátu – kyseliny listové. Tato kombinace přispívá ke snížení hypertenze a uvolnění krevních cév. Tím dochází k udržování správného průtoku krve a snižování nebezpečí vytvářeného zvýšeným nebo vysokým krevním tlakem.

6. Zkvalitňuje spánek
Mák je bohatý na hořčík. Tento minerál je spojován se zlepšováním kvality a zvyšováním délky spánku, který je pro tělo i mysl tím nejdůležitějším a nejúčinnějším regeneračním prostředkem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to...

Čtěte dál
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...