Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?

Mák je nedoceněnou plodinou. Proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku?
zdroj: Shutterstock

Cizinci se často diví, že si u nás v České republice tak libujeme v makových náplních. Ve světě je totiž tato plodina známá především jako opium, proto nemá mák moc dobrou pověst. Jeho nutriční hodnota je ale významná, proto by měl v našem jídelníčku mít své pevné místo.

Česko je celosvětově nejvýznamnější legální pěstitelskou zemí máku setého. To je rostlina z čeledi makovitých, která se u nás pěstuje jako zdroj potravinářského máku. Je bohatá na různé alkaloidy a nezralé makovice produkují bílé mléko, z něhož se vyrábí opium. Tato skutečnost se zasloužila o fakt, že v západních zemích je užívání máku a produktů z něj považováno za pochybné.

Společnost se tak nevědomky připravuje o jeho četné benefity: mák je totiž mimořádně zdravý. Dodává spoustu cenného vápníku, železa, zinku a kyseliny linolové (polynenasycená mastná kyselina), která se řadí k omega-6 esenciálním mastným kyselinám. Pozor je ale třeba dávat na správné skladování – mák totiž obsahuje hodně tuku, takže má tendenci žluknout. Vždy ho mějte raději v ledničce a neskladujte ho dlouho, ať zůstane zdravotně nezávadný.

Proč byste mák měli zařadit do svého jídelníčku?

1. Zlepšuje trávení
Jedna lžíce mletého máku dodá 2 g vlákniny. Ta je považována za „kartáč“ střev a pomáhá zabraňovat zácpě a stimulovat střevní činnost. Denní doporučený příjem vlákniny se pohybuje kolem 25 g.

2. Pomáhá při tvorbě červených krvinek
Semínka máku jsou bohatá na železo a měď. Ty jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Nedostatek železa naopak může zapříčinit anémii, únavu a svalovou slabost. Budete-li pravidelně užívat mák, můžete se těmto nepříjemným stavům vyhnout.

3. Podporuje poznávací funkce mozku
Množství železa obsaženého v makových semenech vede ke zvýšení produkce hemoglobinu, červeného krevního barviva, která rozvádí po těle kyslík. Správné množství kyslíku a železa v mozku se pozitivně podepisuje na práci poznávacích funkcí a snižování jejich poruch, jako je Alzheimerova choroba a demence.

4. Pečuje o zdraví kostí
Zinek zvyšuje hustotu minerálů v kostech a tím pádem i jejich celkový zdravotní stav. Významnou měrou kosti posiluje i vápník. Oba minerály ve velkém obsahují právě semena máku.

5. Reguluje krevní tlak
Polévková lžíce máku nabízí téměř 63 mg draslíku, méně než 2 mg sodíku a množství folátu – kyseliny listové. Tato kombinace přispívá ke snížení hypertenze a uvolnění krevních cév. Tím dochází k udržování správného průtoku krve a snižování nebezpečí vytvářeného zvýšeným nebo vysokým krevním tlakem.

6. Zkvalitňuje spánek
Mák je bohatý na hořčík. Tento minerál je spojován se zlepšováním kvality a zvyšováním délky spánku, který je pro tělo i mysl tím nejdůležitějším a nejúčinnějším regeneračním prostředkem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká...

Čtěte dál
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....