Ghí a přepuštěné máslo není totéž! V čem se liší?

Ghí a přepuštěné máslo není totéž! V čem se liší?

Tuky se těší našemu velkému zájmu. Vedle kokosového oleje zažívá ohromný boom i znovuobjevené ghí (ghee), kterému nikdo neřekne jinak, než přepuštěné máslo. Věděli jste ale, že to není to samé a že jsou tyto dva názvy často nesprávně zaměňovány?

Oba dva produkty mají společné to, že při jejich výrobě dochází k zahřívání a odstraňování mléčné složky tak, aby vznikl pouze čistý živočišný tuk. Tradiční přepuštěné (někdy se také říká přečištěné) máslo se zahřeje těsně k varu, jen do té doby, než se oddělí mléčná složka od tuku. Na rozdíl od přepuštěného másla se ghí vaří o něco déle a mléčné složky se nechávají lehce zkaramelizovat, což dodá tuku typickou příchuť a zlatavější barvu. V obou případech se v závěru tuk scedí přes čistou buničinu nebo plátýnko, aby byl skutečně čistý a nehrozila např. kontaminace plísněmi.

Proč máslo vůbec přepouštíme?

Tradice přepouštění máselného tuku sahá až do dávné historie. Zbavení se mléčné složky znamená mnoho výhod. Pro jednoduchost dále používáme jen termín ghí.

1.  Ghí má mnohem vyšší tepelnou stabilitu
Zatímco máslo se vám na pánvi ihned přepálí a není např. vhodné pro smažení řízků, čisté ghí má vysoký tzv. kouřový bod, který se pohybuje okolo 250 °C. Tuk tedy vydrží stabilní do vysokých teplot, kterých se dosahuje právě při zmiňovaném smažení. Pokud jsou mléčné proteiny vystaveny přímým vysokým teplotám, dochází  k nežádoucí oxidaci a pyrolýze, při které mohou vznikat karcinogenní látky.

2. Ghí déle vydrží
Další nespornou výhodou ghí je trvanlivost, kterou ocenili hlavně naši předci při jeho uskladňování, kdy žádné lednice ještě nebyly. Ghí můžete skladovat klidně při pokojové teplotě, stejně jako např. kokosový olej a nemusíte se bát, že by žluklo jako klasické máslo.

3. Ghí je vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí
Ghí je čistý tuk, který obsahuje pouze nasycené a v mnohem menší míře i nenasycené tuky. Správně vyrobené ghí neobsahuje žádnou zbylou laktózu, která se přirozeně vyskytuje v mléku, a je tedy vhodné i pro osoby citlivé na tento disacharid. Čisté ghí je samozřejmě prosté i na mléčné proteiny, takže lidé s alergií např. na kasein, hlavní bílkovinu mléka, se ho také nemusí obávat.

Ghí můžeme koupit v kdejakém supermarketu či v obchodu se zdravou výživou. Komu se za něj nechce platit, může si ho jednoduše vyrobit doma.

Domácí ghí

Co budete potřebovat

  • 1 kostka másla
  • 1 čistá sklenička (sklenice by měla být opravdu sterilní, postačí ale, když ji spolu s víčkem umyjete v myčce na 65 °C, necháte vyschnout a ponecháte si ji dnem vzhůru )
  • kovová lžička
  • 1-2 čtverečky gázy
  • kovové sítko
  • mistička
  • hrnec se silnějším dnem

Postup

1. Kostku másla nakrájejte na menší kousky a nechte na mírném plameni rozpouštět v hrnci.

2. Když začne máslo bublat, upravte teplotu a nechte takto přepouštět. Až se na hladině vytvoří první shluky mléčné složky, odeberte je lžící. Pokračujte dále a ještě jednou nebo dvakrát opakujte.

3. Když na dně uvidíte, že se tuk lehce zbarvuje do hněda, je to na dobré cestě. Stáhněte hrnec z tepla raději dříve, aby se vám ghí nepřepálilo.

4. Mezitím, co bude lehce chladnout, si kovové sítko vyložte gázou a umístěte ho na sklenici.

5. Po 10 min tuk přelijte do sklenice a zkontrolujte okem barvu a čistotu. Po vychladnutí sklenici pečlivě uzavřete a skladujte buď ve skříňce, nebo v lednici. Ghí ze sklenice nabírejte čistou lžící, tak vám vydrží i několik měsíců.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...