Bylinka kopr často evokuje představu kyselých okurek nebo koprovky. A není divu. Již po staletí má své pevné místo v různých kuchyních a zejména té české. A ne bezdůvodně: nejen, že zajímavě chutná, kromě toho i prospívá zdraví.
Kopr je aromatická bylina s jemnými, sytě zelenými listy. Patří do rodiny petrželek a celeru a lidé ve středověku věřili, že je ochrání před čarodějnicemi. Je známý po celém světě a užívá se v mnoha evropských i skandinávských jídlech. V kuchyni se používají jak jeho lístečky, které chutí připomínají anýz s lékořicí, tak i semena, jež jsou známá jako koření mající podobné aroma jako kmín.
Jednoletka, která se ráda rozrůstá
Čerstvý kopr se sklízí zejména na jaře a v létě, lze jej ale pěstovat i ve skleníku, díky čemuž je k dostání prakticky po celý rok. Pokud se chystáte pěstovat ho doma, pak počítejte s tím, že se jedná o jednoletou rostlinu, která má sklon se znovu vysazovat a rozšiřovat. Kopr je ideální rostlinkou pro pěstitelské začátečníky. Nejlépe roste, pěstuje-li se přímo ze semen. Po posledních zimních mrazech je nasejte do oblasti, kam hodně svítí sluníčko. Stín totiž kopru příliš nesvědčí. Při správné péči by se první rostlinky měly na povrch vyklubat již po dvou týdnech – dovolte jim růst ještě další dva týdny bez toho, že byste je sklízeli. Poté můžete začít pravidelně podle potřeby ořezávat listy a pokračovat v tomto způsobu sklízení po celé léto.
Rady pro uchování
Společně s dalšími čerstvými bylinkami lze i čerstvý kopr běžně zakoupit v obchodech s potravinami. Kopr poznáte podle dlouhých štíhlých stonků větvících se do drobounkých lístečků. Ty se běžně používají v receptech, na rozdíl od stonků, jež běžně zahrnuty nejsou. Kopr jako takový můžete použít ve dvou formách: sušené koprové listy jsou obvykle k zakoupení pod názvem koprový plevel, který je jako koření odlišuje od semen. Jak bylo výše zmíněno, i koprová semena se totiž užívají jako koření a mají chuť blížící se kmínu. Sušený kopr byste měli uchovávat v uzavřené nádobě na koření v suchém, temném a chladném prostředí. Kopr čerstvý vydrží nejdéle, postupujete-li takto: je třeba jej umýt, osušit, zabalit do papírové utěrky, vložit do sáčku na zip a uložit v ledničce.
Když příroda léčí
Mnoho kultur pěstovalo kopr pro jeho léčivé účinky, zejména pro schopnost zklidnit podrážděný žaludek. Dnes jsou v alternativní a přírodní medicíně využívána zejména jeho semena, která mají antibakteriální vlastnosti a mohou eliminovat zápach z úst a mírnit koliku. Listy kopru kromě vlákniny a rostlinných fytonutrientů obsahují také malé množství vápníku, manganu a vitaminů A a C.
V kuchyni na sto způsobů
Kopr bývá v kuchyni často dáván do souvislosti s lososem. Toho skvěle dochutí v kombinaci s dalším kořením nebo v podobě omáčky. Kopr si dobře rozumí i s mořskými plody, křupavou grilovanou nebo pečenou zeleninou. Výborně doplní bramborové i zeleninové saláty, pokrmy s vejci či z vajec, kyselé okurky nebo dipy z bílého jogurtu či zakysané smetany. Semena kopru se používají jako koření například v nakládaných kyselých okurkách.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?
Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek? Nepříjemné zažívací potíže, jako je nadýmání, pálení žáhy, bolesti...
Čtěte dál
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení
