Kopr: vliv konzumace na zdraví a rady pro použití v kuchyni

Kopr: vliv konzumace na zdraví a rady pro použití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Bylinka kopr často evokuje představu kyselých okurek nebo koprovky. A není divu. Již po staletí má své pevné místo v různých kuchyních a zejména té české. A ne bezdůvodně: nejen, že zajímavě chutná, kromě toho i prospívá zdraví.

Kopr je aromatická bylina s jemnými, sytě zelenými listy. Patří do rodiny petrželek a celeru a lidé ve středověku věřili, že je ochrání před čarodějnicemi. Je známý po celém světě a užívá se v mnoha evropských i skandinávských jídlech. V kuchyni se používají jak jeho lístečky, které chutí připomínají anýz s lékořicí, tak i semena, jež jsou známá jako koření mající podobné aroma jako kmín.

Jednoletka, která se ráda rozrůstá
Čerstvý kopr se sklízí zejména na jaře a v létě, lze jej ale pěstovat i ve skleníku, díky čemuž je k dostání prakticky po celý rok. Pokud se chystáte pěstovat ho doma, pak počítejte s tím, že se jedná o jednoletou rostlinu, která má sklon se znovu vysazovat a rozšiřovat. Kopr je ideální rostlinkou pro pěstitelské začátečníky. Nejlépe roste, pěstuje-li se přímo ze semen. Po posledních zimních mrazech je nasejte do oblasti, kam hodně svítí sluníčko. Stín totiž kopru příliš nesvědčí. Při správné péči by se první rostlinky měly na povrch vyklubat již po dvou týdnech – dovolte jim růst ještě další dva týdny bez toho, že byste je sklízeli. Poté můžete začít pravidelně podle potřeby ořezávat listy a pokračovat v tomto způsobu sklízení po celé léto.

Rady pro uchování
Společně s dalšími čerstvými bylinkami lze i čerstvý kopr běžně zakoupit v obchodech s potravinami. Kopr poznáte podle dlouhých štíhlých stonků větvících se do drobounkých lístečků. Ty se běžně používají v receptech, na rozdíl od stonků, jež běžně zahrnuty nejsou. Kopr jako takový můžete použít ve dvou formách: sušené koprové listy jsou obvykle k zakoupení pod názvem koprový plevel, který je jako koření odlišuje od semen. Jak bylo výše zmíněno, i koprová semena se totiž užívají jako koření a mají chuť blížící se kmínu. Sušený kopr byste měli uchovávat v uzavřené nádobě na koření v suchém, temném a chladném prostředí. Kopr čerstvý vydrží nejdéle, postupujete-li takto: je třeba jej umýt, osušit, zabalit do papírové utěrky, vložit do sáčku na zip a uložit v ledničce.

Když příroda léčí
Mnoho kultur pěstovalo kopr pro jeho léčivé účinky, zejména pro schopnost zklidnit podrážděný žaludek. Dnes jsou v alternativní a přírodní medicíně využívána zejména jeho semena, která mají antibakteriální vlastnosti a mohou eliminovat zápach z úst a mírnit koliku. Listy kopru kromě vlákniny a rostlinných fytonutrientů obsahují také malé množství vápníku, manganu a vitaminů A a C.

V kuchyni na sto způsobů
Kopr bývá v kuchyni často dáván do souvislosti s lososem. Toho skvěle dochutí v kombinaci s dalším kořením nebo v podobě omáčky. Kopr si dobře rozumí i s mořskými plody, křupavou grilovanou nebo pečenou zeleninou. Výborně doplní bramborové i zeleninové saláty, pokrmy s vejci či z vajec, kyselé okurky nebo dipy z bílého jogurtu či zakysané smetany. Semena kopru se používají jako koření například v nakládaných kyselých okurkách.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin....