Kopr: vliv konzumace na zdraví a rady pro použití v kuchyni

Kopr: vliv konzumace na zdraví a rady pro použití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Bylinka kopr často evokuje představu kyselých okurek nebo koprovky. A není divu. Již po staletí má své pevné místo v různých kuchyních a zejména té české. A ne bezdůvodně: nejen, že zajímavě chutná, kromě toho i prospívá zdraví.

Kopr je aromatická bylina s jemnými, sytě zelenými listy. Patří do rodiny petrželek a celeru a lidé ve středověku věřili, že je ochrání před čarodějnicemi. Je známý po celém světě a užívá se v mnoha evropských i skandinávských jídlech. V kuchyni se používají jak jeho lístečky, které chutí připomínají anýz s lékořicí, tak i semena, jež jsou známá jako koření mající podobné aroma jako kmín.

Jednoletka, která se ráda rozrůstá
Čerstvý kopr se sklízí zejména na jaře a v létě, lze jej ale pěstovat i ve skleníku, díky čemuž je k dostání prakticky po celý rok. Pokud se chystáte pěstovat ho doma, pak počítejte s tím, že se jedná o jednoletou rostlinu, která má sklon se znovu vysazovat a rozšiřovat. Kopr je ideální rostlinkou pro pěstitelské začátečníky. Nejlépe roste, pěstuje-li se přímo ze semen. Po posledních zimních mrazech je nasejte do oblasti, kam hodně svítí sluníčko. Stín totiž kopru příliš nesvědčí. Při správné péči by se první rostlinky měly na povrch vyklubat již po dvou týdnech – dovolte jim růst ještě další dva týdny bez toho, že byste je sklízeli. Poté můžete začít pravidelně podle potřeby ořezávat listy a pokračovat v tomto způsobu sklízení po celé léto.

Rady pro uchování
Společně s dalšími čerstvými bylinkami lze i čerstvý kopr běžně zakoupit v obchodech s potravinami. Kopr poznáte podle dlouhých štíhlých stonků větvících se do drobounkých lístečků. Ty se běžně používají v receptech, na rozdíl od stonků, jež běžně zahrnuty nejsou. Kopr jako takový můžete použít ve dvou formách: sušené koprové listy jsou obvykle k zakoupení pod názvem koprový plevel, který je jako koření odlišuje od semen. Jak bylo výše zmíněno, i koprová semena se totiž užívají jako koření a mají chuť blížící se kmínu. Sušený kopr byste měli uchovávat v uzavřené nádobě na koření v suchém, temném a chladném prostředí. Kopr čerstvý vydrží nejdéle, postupujete-li takto: je třeba jej umýt, osušit, zabalit do papírové utěrky, vložit do sáčku na zip a uložit v ledničce.

Když příroda léčí
Mnoho kultur pěstovalo kopr pro jeho léčivé účinky, zejména pro schopnost zklidnit podrážděný žaludek. Dnes jsou v alternativní a přírodní medicíně využívána zejména jeho semena, která mají antibakteriální vlastnosti a mohou eliminovat zápach z úst a mírnit koliku. Listy kopru kromě vlákniny a rostlinných fytonutrientů obsahují také malé množství vápníku, manganu a vitaminů A a C.

V kuchyni na sto způsobů
Kopr bývá v kuchyni často dáván do souvislosti s lososem. Toho skvěle dochutí v kombinaci s dalším kořením nebo v podobě omáčky. Kopr si dobře rozumí i s mořskými plody, křupavou grilovanou nebo pečenou zeleninou. Výborně doplní bramborové i zeleninové saláty, pokrmy s vejci či z vajec, kyselé okurky nebo dipy z bílého jogurtu či zakysané smetany. Semena kopru se používají jako koření například v nakládaných kyselých okurkách.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko spojené s nákazou koronaviru nebo při nejhorším jeho následkům.

Čtěte dál
Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle...

Videorozhovor