Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková

Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková
zdroj: Shutterstock

Pohanka byla i na území Čech a Moravy velmi využívána, ale postupem času se na tuto prospěšnou surovinu téměř zapomnělo a dnes se těší spíše velké oblibě zejména u příznivců zdravého stravování. A to je velká škoda.

Tradiční součást moravských jídel
Pohanka pochází z jihovýchodní Asie, ale do Evropy se dostala již ve 13. století. O několik let později patřila mezi tradiční pokrm Slovanů. Byla využívána při pečení chleba, přípravě kaše, ale později také do pokrmů, kam se běžně používají kroupy. Pohanka zejména na Moravě nikdy nechyběla ani v zabijačkových specialitách. Mylně je zařazována mezi obiloviny, ovšem patří mezi rostlinu čeledi rdesnovitých a obilí se podobá pouze svou strukturou. Někdy také říkáme, že ji řadíme mezi pseudoobiloviny. Je bezlepková a nepatří mezi alergeny.

Bohatá na vitamíny a minerální látky
Kromě toho, že se jedná o potravinu vhodnou pro celiaky, obsahuje velké množství minerálních látek. Zejména vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, mědi, manganu a zinku. Kromě toho vitamíny B1, B2, B6 a E. Za zmínku jistě stojí přítomnost rutinu, díky kterému je pohanka velmi prospěšnou potravinou při problémech s křečovými žílami. Příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému, mírní problémy způsobené vředy, regeneruje jaterní buňky, napomáhá odbourání škodlivého cholesterolu a zároveň snižuje jeho vstřebávání z potravin. V pohance se také nachází značné množství vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné. Rozpustná vláknina je mimořádně důležitá pro zdravou funkci střev, slouží jako prebiotikum pro prospěšné bakterie střevní mikroflóry.

K dostání v několika podobách
Na trhu je k dostání pohanka loupaná, neloupaná, tzv. lámanka a dále také pohankové vločky a pohankový bulgur. Neloupaná pohanka není kvůli tvrdé slupce stravitelná. Využívá se spíše na klíčení, pěstování, případně k přípravě čaje, který je užíván právě při potížích s křečovými žílami a dalšími žilními onemocněními.

Pohanka zbavená slupky se využívá stejně jako kroupy. Jedná se o nezpracovanou podobu, která je určena k přímé konzumaci a spolu s tzv. lámankou si zachovává o poznání vyšší množství cenných látek. Pohankové vločky umožňují díky svému zpracování velmi rychlou a snadnou přípravu. Jedná se o napařené a slisované kroupy, které před konzumací stačí zalít studenou vodou nebo mlékem. Nicméně právě kvůli zpracování nejsou tolik výživné.

A konečně pohankový bulgur má stejné zpracování jako pšeničný. Zrna jsou nejprve uvařena, následně usušena a na závěr natrhána na menší kousky. Opět bohužel kvůli předchozímu neobsahují zpracování tak velké množství cenných látek.

Aby pohanka chutnala
I přes všechny benefity nepatří pohanka mezi obzvlášť vyhledávané pokrmy. Svou vinu na tom má nelibá pachuť, která mnoho lidí odradí. Ale i s tím se dá něco udělat.

Začněte pečlivým výběrem, protože mechanicky loupaná pohanka chutná o poznání lépe než loupaná teplem. Způsob loupání poznáte i na barvě. Pohanka loupaná teplem má tmavší barvu a zároveň je mnohem více cítit. Oproti tomu mechanicky loupaná semena mají světle zelenou barvu a jemnější chuť. Pohanku nikdy nevařte. Vařením ztrácí cenný rutin. Místo toho ji stačí propláchnout, spařit horkou vodou v poměru 2 : 1 a nechat pod pokličkou nabobtnat. Pokud nechcete riskovat ztrátu vitamínů a minerálů, namočte ji přes noc do studené vody. Stejně jako u ořechů dojde k aktivaci enzymů, změknutí a namáčení navíc dodá pohance lepší chuť.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Již nějakou dobou je trendem eliminovat z jídelníčku určité skupiny potravin, ať už ze zdravotních, hubnoucích nebo etických příčin....
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...