Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková

Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková
zdroj: Shutterstock

Pohanka byla i na území Čech a Moravy velmi využívána, ale postupem času se na tuto prospěšnou surovinu téměř zapomnělo a dnes se těší spíše velké oblibě zejména u příznivců zdravého stravování. A to je velká škoda.

Tradiční součást moravských jídel
Pohanka pochází z jihovýchodní Asie, ale do Evropy se dostala již ve 13. století. O několik let později patřila mezi tradiční pokrm Slovanů. Byla využívána při pečení chleba, přípravě kaše, ale později také do pokrmů, kam se běžně používají kroupy. Pohanka zejména na Moravě nikdy nechyběla ani v zabijačkových specialitách. Mylně je zařazována mezi obiloviny, ovšem patří mezi rostlinu čeledi rdesnovitých a obilí se podobá pouze svou strukturou. Někdy také říkáme, že ji řadíme mezi pseudoobiloviny. Je bezlepková a nepatří mezi alergeny.

Bohatá na vitamíny a minerální látky
Kromě toho, že se jedná o potravinu vhodnou pro celiaky, obsahuje velké množství minerálních látek. Zejména vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, mědi, manganu a zinku. Kromě toho vitamíny B1, B2, B6 a E. Za zmínku jistě stojí přítomnost rutinu, díky kterému je pohanka velmi prospěšnou potravinou při problémech s křečovými žílami. Příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému, mírní problémy způsobené vředy, regeneruje jaterní buňky, napomáhá odbourání škodlivého cholesterolu a zároveň snižuje jeho vstřebávání z potravin. V pohance se také nachází značné množství vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné. Rozpustná vláknina je mimořádně důležitá pro zdravou funkci střev, slouží jako prebiotikum pro prospěšné bakterie střevní mikroflóry.

K dostání v několika podobách
Na trhu je k dostání pohanka loupaná, neloupaná, tzv. lámanka a dále také pohankové vločky a pohankový bulgur. Neloupaná pohanka není kvůli tvrdé slupce stravitelná. Využívá se spíše na klíčení, pěstování, případně k přípravě čaje, který je užíván právě při potížích s křečovými žílami a dalšími žilními onemocněními.

Pohanka zbavená slupky se využívá stejně jako kroupy. Jedná se o nezpracovanou podobu, která je určena k přímé konzumaci a spolu s tzv. lámankou si zachovává o poznání vyšší množství cenných látek. Pohankové vločky umožňují díky svému zpracování velmi rychlou a snadnou přípravu. Jedná se o napařené a slisované kroupy, které před konzumací stačí zalít studenou vodou nebo mlékem. Nicméně právě kvůli zpracování nejsou tolik výživné.

A konečně pohankový bulgur má stejné zpracování jako pšeničný. Zrna jsou nejprve uvařena, následně usušena a na závěr natrhána na menší kousky. Opět bohužel kvůli předchozímu neobsahují zpracování tak velké množství cenných látek.

Aby pohanka chutnala
I přes všechny benefity nepatří pohanka mezi obzvlášť vyhledávané pokrmy. Svou vinu na tom má nelibá pachuť, která mnoho lidí odradí. Ale i s tím se dá něco udělat.

Začněte pečlivým výběrem, protože mechanicky loupaná pohanka chutná o poznání lépe než loupaná teplem. Způsob loupání poznáte i na barvě. Pohanka loupaná teplem má tmavší barvu a zároveň je mnohem více cítit. Oproti tomu mechanicky loupaná semena mají světle zelenou barvu a jemnější chuť. Pohanku nikdy nevařte. Vařením ztrácí cenný rutin. Místo toho ji stačí propláchnout, spařit horkou vodou v poměru 2 : 1 a nechat pod pokličkou nabobtnat. Pokud nechcete riskovat ztrátu vitamínů a minerálů, namočte ji přes noc do studené vody. Stejně jako u ořechů dojde k aktivaci enzymů, změknutí a namáčení navíc dodá pohance lepší chuť.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Bílkoviny, neboli proteiny, jsou základní složkou potravy. Denně by měly tvořit nejméně 15 až 30 % celkového energie. Pro jejich doplnění...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...