Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků než v roce druhém, který je oproti slavnému začátku poměrně chudý. Petrželka – nepostradatelná součást kvalitní kuchyně.
Draslík, vápník, hořčík, mangan, železo, chlór, provitamin A, vitaminy skupiny B včetně cenné kyseliny listové. A k tomu navíc rostlinné silice. To vše, kromě svěží chuti samozřejmě, nabízí petrželka, jedna z typických českých bylinek. Z tohoto mimořádného složení samo sebou plynou významné zdravotní benefity.
Čistí krev, střeva i močové cesty
Díky zmiňovaným silicím petrželka působí močopudně, tělo odvodňuje a zbavuje jej celé řady škodlivin. Tím prospívá ledvinám, močovému měchýři, a dokonce i prostatě či střevům. Proto trápí-li vás například ledvinové či střevní koliky, plynatost a nadýmání, močové kameny, záněty prostaty či menstruační potíže, měli byste tuto bylinku rozhodně zařadit do repertoáru svého jídelníčku.
Milovnice slunce i stínu
Petrželka patří k čeledi miříkovitých a může mít hladké i kadeřavé listy. Potřebuje úrodnou a propustnou půdu, slunko a částečně i stín. Klíčí pomalu a aby pěkně rostla, vyžaduje dostatek vláhy. Lze ji pěstovat na záhonku – když ji vysejete na jaře, můžete sklízet v létě a na podzim, výsadba v polovině léta zase zajistí přísun natě na zimní období i začátek dalšího jara. Celoročně se potom dá pěstovat v květináči za oknem.
Trpělivost se vyplácí
Petrželka se umí pěkně rozrůstat, podobně jako s klíčením ale vyžaduje čas. Proto na ni buďte jemní a sklízejte zpočátku pouze po jedné až dvou natích z každé rostlinky. Uvidíte, že trpělivost se vyplatí a petrželka se vám odmění vzrůstem do nádherně košaté podoby. Pokud nějaké stonky vzejdou do květu, okamžitě je ustřihněte – zajistíte tak petrželce prostor pro další růst.
Petrželku podávejte vždy co nejčerstvější
Pokud chcete plně využít potenciálu, který voňavá petrželka nabízí, měli byste ji vždy používat co nejčerstvější – a to pro studenou i teplou kuchyni. Když ji tedy utrhnete a nechystáte se ji využít hned, odložte ji místo na kuchyňskou linku raději do sklenice s vodou, aby měla odpovídající vláhu – jak jsme zmínili hned na počátku, docela si na ni potrpí. Před vlastní přípravou pak petrželku důkladně properte pod tekoucí vodou a zbavte jí všech nečistot, které mohly mezi jejími drobnými kadeřavými listy a jejich záhyby ulpět. Petrželku poté pořádně oklepejte, zbavte jí vody a zkraťte stonky. V této podobě je bylinka připravena k další manipulaci.
Aromatická a chutná přísada mnoha dobrot
Petrželka patří k bylinkám, které nachází v kuchyni velmi široké uplatnění, podobně jako třeba pažitka. Dotvoří chuť polévky či vývaru, dodá říz bešamelové omáčce a šmrnc salátově zálivce i domácí tatarce. Sype se na vaječné omelety či na uvařené brambory. Dá se smíchat s rozpuštěným máslem a citronovou šťávou pro přípravu lahodného přelivu na přílohu. Skvěle chutná v nádivkách, v kombinaci s rybou či kuřetem.
Samostatná jednotka i týmový hráč
Dozdobí téměř kterýkoliv pokrm a svou typickou vůní umí výrazně a jemně zároveň doplnit chuť, aniž by přitom dala zaniknout chutím ostatním – s těmi se spojuje, místo aby se s nimi přela a bojovala, a umožňuje tak vzniknout jedinečným gurmánským zážitkům. Petrželka dokáže skvěle fungovat samostatně, ale zároveň je i skvělým týmovým hráčem. Vedle pažitky by neměla v kuchyni chybět žádné hospodyni, co to s vařením myslí opravdu vážně.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky
