Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků než v roce druhém, který je oproti slavnému začátku poměrně chudý. Petrželka – nepostradatelná součást kvalitní kuchyně.

Draslík, vápník, hořčík, mangan, železo, chlór, provitamin A, vitaminy skupiny B včetně cenné kyseliny listové. A k tomu navíc rostlinné silice. To vše, kromě svěží chuti samozřejmě, nabízí petrželka, jedna z typických českých bylinek. Z tohoto mimořádného složení samo sebou plynou významné zdravotní benefity.

Čistí krev, střeva i močové cesty
Díky zmiňovaným silicím petrželka působí močopudně, tělo odvodňuje a zbavuje jej celé řady škodlivin. Tím prospívá ledvinám, močovému měchýři, a dokonce i prostatě či střevům. Proto trápí-li vás například ledvinové či střevní koliky, plynatost a nadýmání, močové kameny, záněty prostaty či menstruační potíže, měli byste tuto bylinku rozhodně zařadit do repertoáru svého jídelníčku.

Milovnice slunce i stínu
Petrželka patří k čeledi miříkovitých a může mít hladké i kadeřavé listy. Potřebuje úrodnou a propustnou půdu, slunko a částečně i stín. Klíčí pomalu a aby pěkně rostla, vyžaduje dostatek vláhy. Lze ji pěstovat na záhonku – když ji vysejete na jaře, můžete sklízet v létě a na podzim, výsadba v polovině léta zase zajistí přísun natě na zimní období i začátek dalšího jara. Celoročně se potom dá pěstovat v květináči za oknem.

Trpělivost se vyplácí
Petrželka se umí pěkně rozrůstat, podobně jako s klíčením ale vyžaduje čas. Proto na ni buďte jemní a sklízejte zpočátku pouze po jedné až dvou natích z každé rostlinky. Uvidíte, že trpělivost se vyplatí a petrželka se vám odmění vzrůstem do nádherně košaté podoby. Pokud nějaké stonky vzejdou do květu, okamžitě je ustřihněte – zajistíte tak petrželce prostor pro další růst.

Petrželku podávejte vždy co nejčerstvější
Pokud chcete plně využít potenciálu, který voňavá petrželka nabízí, měli byste ji vždy používat co nejčerstvější – a to pro studenou i teplou kuchyni. Když ji tedy utrhnete a nechystáte se ji využít hned, odložte ji místo na kuchyňskou linku raději do sklenice s vodou, aby měla odpovídající vláhu – jak jsme zmínili hned na počátku, docela si na ni potrpí. Před vlastní přípravou pak petrželku důkladně properte pod tekoucí vodou a zbavte jí všech nečistot, které mohly mezi jejími drobnými kadeřavými listy a jejich záhyby ulpět. Petrželku poté pořádně oklepejte, zbavte jí vody a zkraťte stonky. V této podobě je bylinka připravena k další manipulaci.

Aromatická a chutná přísada mnoha dobrot
Petrželka patří k bylinkám, které nachází v kuchyni velmi široké uplatnění, podobně jako třeba pažitka. Dotvoří chuť polévky či vývaru, dodá říz bešamelové omáčce a šmrnc salátově zálivce i domácí tatarce. Sype se na vaječné omelety či na uvařené brambory. Dá se smíchat s rozpuštěným máslem a citronovou šťávou pro přípravu lahodného přelivu na přílohu. Skvěle chutná v nádivkách, v kombinaci s rybou či kuřetem.

Samostatná jednotka i týmový hráč
Dozdobí téměř kterýkoliv pokrm a svou typickou vůní umí výrazně a jemně zároveň doplnit chuť, aniž by přitom dala zaniknout chutím ostatním – s těmi se spojuje, místo aby se s nimi přela a bojovala, a umožňuje tak vzniknout jedinečným gurmánským zážitkům. Petrželka dokáže skvěle fungovat samostatně, ale zároveň je i skvělým týmovým hráčem. Vedle pažitky by neměla v kuchyni chybět žádné hospodyni, co to s vařením myslí opravdu vážně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Echinacea – zásady užívání této byliny proti nachlazení

Echinacea – zásady užívání této byliny proti nachlazení

I v dnešním moderním světě, plném vědy a techniky se často musíme otočit k přírodě a nechat si pomoci od ní. Na blahodárné účinky bylin, posilující lidský organismus, nedají dopustit často ani odborníci...

Čtěte dál
Tymián – nejlepší bylina při dýchacích obtížích

Tymián – nejlepší bylina při dýchacích obtížích

Tymián je druh rodu mateřídouška. Možná roste i na vašem záhonku, aniž byste tušili, jaký poklad v něm vlastně máte. Nejrozšířenějším...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Netoxická domácnost a tělová i vlasová kosmetika jsou prakticky již běžným standardem mnoha domácností. Ženy po celém světě se neobejdou...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Kratom – zázračná bylina, propagovaná influencery i blogery. V čem tkví její kouzlo?

Kratom – zázračná bylina, propagovaná influencery i blogery. V čem tkví její kouzlo?

Je možné, že jste v poslední době zaznamenali zvýšený zájem o prášek z listů stromu příbuzného kávovníku – kratom. Propagují ho dokonce...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu...