Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků než v roce druhém, který je oproti slavnému začátku poměrně chudý. Petrželka – nepostradatelná součást kvalitní kuchyně.

Draslík, vápník, hořčík, mangan, železo, chlór, provitamin A, vitaminy skupiny B včetně cenné kyseliny listové. A k tomu navíc rostlinné silice. To vše, kromě svěží chuti samozřejmě, nabízí petrželka, jedna z typických českých bylinek. Z tohoto mimořádného složení samo sebou plynou významné zdravotní benefity.

Čistí krev, střeva i močové cesty
Díky zmiňovaným silicím petrželka působí močopudně, tělo odvodňuje a zbavuje jej celé řady škodlivin. Tím prospívá ledvinám, močovému měchýři, a dokonce i prostatě či střevům. Proto trápí-li vás například ledvinové či střevní koliky, plynatost a nadýmání, močové kameny, záněty prostaty či menstruační potíže, měli byste tuto bylinku rozhodně zařadit do repertoáru svého jídelníčku.

Milovnice slunce i stínu
Petrželka patří k čeledi miříkovitých a může mít hladké i kadeřavé listy. Potřebuje úrodnou a propustnou půdu, slunko a částečně i stín. Klíčí pomalu a aby pěkně rostla, vyžaduje dostatek vláhy. Lze ji pěstovat na záhonku – když ji vysejete na jaře, můžete sklízet v létě a na podzim, výsadba v polovině léta zase zajistí přísun natě na zimní období i začátek dalšího jara. Celoročně se potom dá pěstovat v květináči za oknem.

Trpělivost se vyplácí
Petrželka se umí pěkně rozrůstat, podobně jako s klíčením ale vyžaduje čas. Proto na ni buďte jemní a sklízejte zpočátku pouze po jedné až dvou natích z každé rostlinky. Uvidíte, že trpělivost se vyplatí a petrželka se vám odmění vzrůstem do nádherně košaté podoby. Pokud nějaké stonky vzejdou do květu, okamžitě je ustřihněte – zajistíte tak petrželce prostor pro další růst.

Petrželku podávejte vždy co nejčerstvější
Pokud chcete plně využít potenciálu, který voňavá petrželka nabízí, měli byste ji vždy používat co nejčerstvější – a to pro studenou i teplou kuchyni. Když ji tedy utrhnete a nechystáte se ji využít hned, odložte ji místo na kuchyňskou linku raději do sklenice s vodou, aby měla odpovídající vláhu – jak jsme zmínili hned na počátku, docela si na ni potrpí. Před vlastní přípravou pak petrželku důkladně properte pod tekoucí vodou a zbavte jí všech nečistot, které mohly mezi jejími drobnými kadeřavými listy a jejich záhyby ulpět. Petrželku poté pořádně oklepejte, zbavte jí vody a zkraťte stonky. V této podobě je bylinka připravena k další manipulaci.

Aromatická a chutná přísada mnoha dobrot
Petrželka patří k bylinkám, které nachází v kuchyni velmi široké uplatnění, podobně jako třeba pažitka. Dotvoří chuť polévky či vývaru, dodá říz bešamelové omáčce a šmrnc salátově zálivce i domácí tatarce. Sype se na vaječné omelety či na uvařené brambory. Dá se smíchat s rozpuštěným máslem a citronovou šťávou pro přípravu lahodného přelivu na přílohu. Skvěle chutná v nádivkách, v kombinaci s rybou či kuřetem.

Samostatná jednotka i týmový hráč
Dozdobí téměř kterýkoliv pokrm a svou typickou vůní umí výrazně a jemně zároveň doplnit chuť, aniž by přitom dala zaniknout chutím ostatním – s těmi se spojuje, místo aby se s nimi přela a bojovala, a umožňuje tak vzniknout jedinečným gurmánským zážitkům. Petrželka dokáže skvěle fungovat samostatně, ale zároveň je i skvělým týmovým hráčem. Vedle pažitky by neměla v kuchyni chybět žádné hospodyni, co to s vařením myslí opravdu vážně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

Čtěte dál
Přírodní léčiva: Na jaké bylinky vsadit a na co si dát hlavně pozor?

Přírodní léčiva: Na jaké bylinky vsadit a na co si dát hlavně pozor?

Žijeme v době, kdy v léčbě převládají primárně léčiva na bázi nejrůznějších chemických látek. Musí být právě ony jediným nebo preferovaným...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Z bylinkového herbáře: Hluchavka a její prospěšné účinky

Z bylinkového herbáře: Hluchavka a její prospěšné účinky

Protože roste všude, můžete ji bez problémů sami nasbírat. Pokud by se vám nechtělo, seženete ji v sušené podobě i v lékárně. Hluchavka...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...