Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků než v roce druhém, který je oproti slavnému začátku poměrně chudý. Petrželka – nepostradatelná součást kvalitní kuchyně.

Draslík, vápník, hořčík, mangan, železo, chlór, provitamin A, vitaminy skupiny B včetně cenné kyseliny listové. A k tomu navíc rostlinné silice. To vše, kromě svěží chuti samozřejmě, nabízí petrželka, jedna z typických českých bylinek. Z tohoto mimořádného složení samo sebou plynou významné zdravotní benefity.

Čistí krev, střeva i močové cesty
Díky zmiňovaným silicím petrželka působí močopudně, tělo odvodňuje a zbavuje jej celé řady škodlivin. Tím prospívá ledvinám, močovému měchýři, a dokonce i prostatě či střevům. Proto trápí-li vás například ledvinové či střevní koliky, plynatost a nadýmání, močové kameny, záněty prostaty či menstruační potíže, měli byste tuto bylinku rozhodně zařadit do repertoáru svého jídelníčku.

Milovnice slunce i stínu
Petrželka patří k čeledi miříkovitých a může mít hladké i kadeřavé listy. Potřebuje úrodnou a propustnou půdu, slunko a částečně i stín. Klíčí pomalu a aby pěkně rostla, vyžaduje dostatek vláhy. Lze ji pěstovat na záhonku – když ji vysejete na jaře, můžete sklízet v létě a na podzim, výsadba v polovině léta zase zajistí přísun natě na zimní období i začátek dalšího jara. Celoročně se potom dá pěstovat v květináči za oknem.

Trpělivost se vyplácí
Petrželka se umí pěkně rozrůstat, podobně jako s klíčením ale vyžaduje čas. Proto na ni buďte jemní a sklízejte zpočátku pouze po jedné až dvou natích z každé rostlinky. Uvidíte, že trpělivost se vyplatí a petrželka se vám odmění vzrůstem do nádherně košaté podoby. Pokud nějaké stonky vzejdou do květu, okamžitě je ustřihněte – zajistíte tak petrželce prostor pro další růst.

Petrželku podávejte vždy co nejčerstvější
Pokud chcete plně využít potenciálu, který voňavá petrželka nabízí, měli byste ji vždy používat co nejčerstvější – a to pro studenou i teplou kuchyni. Když ji tedy utrhnete a nechystáte se ji využít hned, odložte ji místo na kuchyňskou linku raději do sklenice s vodou, aby měla odpovídající vláhu – jak jsme zmínili hned na počátku, docela si na ni potrpí. Před vlastní přípravou pak petrželku důkladně properte pod tekoucí vodou a zbavte jí všech nečistot, které mohly mezi jejími drobnými kadeřavými listy a jejich záhyby ulpět. Petrželku poté pořádně oklepejte, zbavte jí vody a zkraťte stonky. V této podobě je bylinka připravena k další manipulaci.

Aromatická a chutná přísada mnoha dobrot
Petrželka patří k bylinkám, které nachází v kuchyni velmi široké uplatnění, podobně jako třeba pažitka. Dotvoří chuť polévky či vývaru, dodá říz bešamelové omáčce a šmrnc salátově zálivce i domácí tatarce. Sype se na vaječné omelety či na uvařené brambory. Dá se smíchat s rozpuštěným máslem a citronovou šťávou pro přípravu lahodného přelivu na přílohu. Skvěle chutná v nádivkách, v kombinaci s rybou či kuřetem.

Samostatná jednotka i týmový hráč
Dozdobí téměř kterýkoliv pokrm a svou typickou vůní umí výrazně a jemně zároveň doplnit chuť, aniž by přitom dala zaniknout chutím ostatním – s těmi se spojuje, místo aby se s nimi přela a bojovala, a umožňuje tak vzniknout jedinečným gurmánským zážitkům. Petrželka dokáže skvěle fungovat samostatně, ale zároveň je i skvělým týmovým hráčem. Vedle pažitky by neměla v kuchyni chybět žádné hospodyni, co to s vařením myslí opravdu vážně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka

Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka

Zahradníci s ní už od brzkého jara svádí urputné boje, pro nás ostatní je ale pampeliška vítaným a dlouho očekávaným poslem jara. V...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Kozinec blanitý: silný adaptogen, který podpoří vaši vitalitu a odolnost

Kozinec blanitý: silný adaptogen, který podpoří vaši vitalitu a odolnost

V tradiční čínské medicíně se používá po staletí. Často je propagován pro příznivé účinky na imunitu, játra a srdce i cévy. A to pořád...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...