Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry se opět vrací stravovací principy staré stovky let, kdy bylo přirozené jíst třeba jen dvakrát denně. Jak tento režim probíhá a jaké zdravotní přínosy může přinést?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O přerušovaných půstech jsme si povídali s Petrem Havlíčkem, předním českým specialistou na výživu.
Přerušovaný půst nebo také přerušované hladovění, jak se spíše nesprávně nazývá, se stal novým trendem ve výživě a zároveň mírnější verzí klasického půstu. Princip přerušovaného půstu je v podstatě velmi jednoduchý a již sám název ho vystihuje. Jedná se o střídání fáze příjmu potravy s fází, kdy žádnou energii nepřijímáme. Tyto dvě fáze mohou být různě dlouhé a být tedy v různém časovém poměru.
Pro koho je takovýto přístup vhodný a pro koho nikoliv? Jak to, že dlouhá léta se doporučovalo jíst pravidelně, ideálně po 3–4 hodinách a teď tu máme trend, který říká 16 hodin nic nejezte, tedy úplný opak?
Na tyto a další otázky odpovídá Petr Havlíček.
Další rozhovory s Petrem Havlíčkem:
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: emočních jedlíků stále přibývá, za nadváhou hledejme emoce
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Vědecké studie nás jíst nenaučí – kde bude výživa za 20 let?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?
Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je to ale se složením hub a jejich výživovými hodnotami? Jsou houby vhodné...
Čtěte dál
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace
