Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví
zdroj: Shutterstock

Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry se opět vrací stravovací principy staré stovky let, kdy bylo přirozené jíst třeba jen dvakrát denně. Jak tento režim probíhá a jaké zdravotní přínosy může přinést?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O přerušovaných půstech jsme si povídali s Petrem Havlíčkem, předním českým specialistou na výživu.

Sledujte náš kanál na youtube

Přerušovaný půst nebo také přerušované hladovění, jak se spíše nesprávně nazývá, se stal novým trendem ve výživě a zároveň mírnější verzí klasického půstu. Princip přerušovaného půstu je v podstatě velmi jednoduchý a již sám název ho vystihuje. Jedná se o střídání fáze příjmu potravy s fází, kdy žádnou energii nepřijímáme. Tyto dvě fáze mohou být různě dlouhé a být tedy v různém časovém poměru.
Pro koho je takovýto přístup vhodný a pro koho nikoliv? Jak to, že dlouhá léta se doporučovalo jíst pravidelně, ideálně po 3–4 hodinách a teď tu máme trend, který říká 16 hodin nic nejezte, tedy úplný opak?
Na tyto a další otázky odpovídá Petr Havlíček.

Další rozhovory s Petrem Havlíčkem:
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: emočních jedlíků stále přibývá, za nadváhou hledejme emoce
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Vědecké studie nás jíst nenaučí – kde bude výživa za 20 let?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Brnění, otoky, křeče. Jak zdraví vašich chodidel ovlivňuje jiné části těla?

Brnění, otoky, křeče. Jak zdraví vašich chodidel ovlivňuje jiné části těla?

Věděli jste, že dobré zdraví chodidel je nezbytné pro aktivní a pohodový život? Chodidla totiž podporují celé tělo, pomáhají s rovnováhou i držením těla a s pozitivním psychickým rozpoložením. Jejich problémy...

Čtěte dál
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...
Psycholog, psychiatr a psychoterapeut – rozdíly ve specializaci a způsobech terapie

Psycholog, psychiatr a psychoterapeut – rozdíly ve specializaci a způsobech terapie

Termíny psychologie, psychiatrie a psychoterapie se nám občas pletou a máme tendenci spojovat je v jedno. Všechny vycházejí z řeckého...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem...
Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory,...
Popáleniny: Jak by měla vypadat první pomoc, kdy je ošetřit doma a kdy rovnou vyrazit k lékaři?

Popáleniny: Jak by měla vypadat první pomoc, kdy je ošetřit doma a kdy rovnou vyrazit k lékaři?

Ať už si spálíte ruku o pánev, na které smažíte vajíčka, polijete se vařícím čajem nebo se omylem otřete o žehličku, vždycky je to...
Streptokok: bakteriální infekce, která komplikuje život těhotným a nenarozeným dětem

Streptokok: bakteriální infekce, která komplikuje život těhotným a nenarozeným dětem

Podle britských vědců a expertů ze Světové zdravotnické organizace (WHO) se infekce streptokoky skupiny B významně podceňuje, což má...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...