Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry se opět vrací stravovací principy staré stovky let, kdy bylo přirozené jíst třeba jen dvakrát denně. Jak tento režim probíhá a jaké zdravotní přínosy může přinést?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O přerušovaných půstech jsme si povídali s Petrem Havlíčkem, předním českým specialistou na výživu.
Přerušovaný půst nebo také přerušované hladovění, jak se spíše nesprávně nazývá, se stal novým trendem ve výživě a zároveň mírnější verzí klasického půstu. Princip přerušovaného půstu je v podstatě velmi jednoduchý a již sám název ho vystihuje. Jedná se o střídání fáze příjmu potravy s fází, kdy žádnou energii nepřijímáme. Tyto dvě fáze mohou být různě dlouhé a být tedy v různém časovém poměru.
Pro koho je takovýto přístup vhodný a pro koho nikoliv? Jak to, že dlouhá léta se doporučovalo jíst pravidelně, ideálně po 3–4 hodinách a teď tu máme trend, který říká 16 hodin nic nejezte, tedy úplný opak?
Na tyto a další otázky odpovídá Petr Havlíček.
Další rozhovory s Petrem Havlíčkem:
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: emočních jedlíků stále přibývá, za nadváhou hledejme emoce
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Vědecké studie nás jíst nenaučí – kde bude výživa za 20 let?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál