Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit
zdroj: Shutterstock

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení či přípravy je o to více důležité dbát na správnou a vhodnou stravu. Především během náročného období, kdy potřebujete naplno zapojovat mozek, je strava klíčová. Jídlem můžete svou studijní výkonnost hodně podpořit, špatnou volbou stravy pak vaše soustředění může jít rapidně dolů. Po čem sáhnout, když potřebujeme mozek povzbudit k vyšší výkonnosti? A co je dobré naopak vynechat?

Hlavní je nehladovět
V první řadě rovnou zažeňte myšlenku, že když budete nějakou dobu jen ležet v knihách prakticky bez pohybu, tak že raději nebudete ani moc jíst, abyste nepřibrali. Mozek totiž při hladovění pracuje jen napůl, chybí mu glukóza, a tu je potřeba průběžně doplňovat, ideálně potravinami s nízkým či středním glykemickým indexem. Důležité je také jíst v pravidelných intervalech. Hladinu krevního cukru tak udržíte stabilní a nedojde k žádným výkyvům. Při poklesu cukru v krvi je jakákoliv duševní činnost či soustředění v podstatě nemožné. Jezte tedy pravidelně a pokud chodíte spát později, dopřejte si klidně i druhou večeři. A jaké potraviny zvolit?

Dbejte na vitamíny a minerály
Pamatujte, že jídla by měla být lehká a vyvážená. Při náročném období (nejen při učení, ale také během zvýšeného stresu) potřebuje tělo, a především mozek, více doplnit živiny v podobě vitamínů a minerálních látek. Pro takto náročné období jsou důležité především vitamíny B komplexu, z minerálů pak hořčík, draslík, vápník a železo. Nejvíce je doplníte z kvalitních bílkovin, ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin. Vsaďte na ryby, vajíčka, bílé maso (kuřecí, krůtí) a mléčné výrobky (zejména tvaroh, skyr, řecký jogurt nebo kefír). Během studia je ideální snídaní například miska ovesných vloček s tvarohem, ovocem a s posypanými ořechy či semínky.

Zdravé tuky
Během učení si dopřejte zdravé tuky v podobě ořechů, semínek, avokáda a tučných ryb (makrela, tuňák, losos). Tyto potraviny obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin a působí tak pozitivně na soustředění. Dejte si hrst ořechů jako součást svačinky a učení půjde samo. Avokádo si dopřejte nejlépe ráno nebo večer, třeba s celozrnným toustem a tvarohovým sýrem nebo jako součást zeleninového salátu.

Bez glukózy mozek funguje špatně
Ať už jste zastánci „cukrfree“ stravování nebo ne, věřte, že pokud se chcete něco naučit, bez sacharidů to nepůjde. Není tím samozřejmě myšlený jednoduchý cukr (sacharóza) a z něj vyrobené sladkosti. Pro mozek je však cukr–glukóza pohonnou látkou a tělo si ho bude žádat při studiu o to víc. Abyste se vyhnuli neřízené chuti na sušenky, bonbony, koláče apod., pravidelně si dopřejte komplexní sacharidy, jako jsou těstoviny, rýže, celozrnné pečivo a ovesné vločky. A pokud přece jen dostanete chuť na nějakou sladkou tečku, vsaďte na ovoce nebo kvalitní hořké čokolády.

Jak zahnat neodbytný hlad a chuť k jídlu?

Káva nebo čaj? Ano, ale rozumně
Když se potřebujete něco naučit nebo se soustředit, nejčastěji sáhnete po šálku kávy nebo čaje. To je v pořádku, jen je potřeba dbát na správnou míru a kvalitu. Ideální je espreso bez cukru a mléka, z čajů je pak nejlepší zelený čaj plný antioxidantů, případně černý. Pozor ale na jejich konzumaci později odpoledne nebo večer. Trpíte-li po těchto nápojích na horší spánek, dejte si je spíš před začátkem učení, než abyste se tím snažili výkon prodloužit. Mozek potřebuje informace zpracovat a odpočinout si, aby druhý den mohl opět fungovat, proto vyžaduje kvalitní a dostatečný spánek. Během dne pak určitě nezapomínejte na pitný režim, ideálně v podobě neperlivé vody ochucené například mátou nebo citronem. A pokud vás láká pořídit si na náročnější období energy drinky, tak to raději rovnou zapomeňte. I verze bez cukru obsahují spoustu chemických látek a umělých sladidel, a to zdraví rozhodně neprospívá. Alkohol během učení vynechte úplně, ničí mozkové buňky a o kvalitním soustředění nemůže být řeč.

Kvalita kávy a sladkého sortimentu v kavárenských řetězcích

I během učení si najděte cestu k pohybu
Je těžké se přimět k jakémukoliv pohybu, pokud se musíte učit. Pro mozek je to však prospěšné. Určitě nejde o to zdolávat přehnané sportovní výkony. Spíš se jděte projít na čerstvý vzduch nebo sedněte na kolo a vyrazte na chvíli do přírody. Vyčistíte si hlavu, protáhnete tělo a budete mít opět energii do dalšího studia. Místnost, ve které trávíte při učení hodně času, pravidelně větrejte – únava a ospalost z vydýchaného vzduchu je při studiu velkou překážkou. Vaše tělo potřebuje kyslík.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Vaginální mykóza je nepříjemná záležitost, se kterou se někdy setkala většina z nás. Jde o kvasinkovou infekci, které nemusí být tak...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...