Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví
zdroj: Shutterstock

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich můžeme očekávat?

Švestky považovali za jedinečný přírodní léčebný prostředek již antičtí lékaři. K nám se dostaly z Předního Východu a zemí jižní Evropy. Jedná se o peckové ovoce z oblíbené rodiny slivoní. Sem patří také mirabelky, slívy i polozapomenuté špendlíky. Pravé švestky mají podlouhle oválné plody se špičatými konci a ojíněnou slupku hrající tóny modré, fialové a červené. Věděli jste, že čím déle zůstávají na stromě, tím více potom nabízí vitaminů?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Bohaté na vitaminy, stopové prvky i vlákninu
A na vitaminy jsou švestky opravdu bohaté – nevynikají sice co do množství jednotlivých vitaminů, ale dohromady tvoří jeden úžasný a nutričně vyvážený celek. Najdeme v nich vitaminy skupiny B (kromě vitaminu B12 a B7), které se zasluhují o dobré nervy, mentální svěžest a výkonnost i odolnost proti stresu a metabolismus sacharidů. Kromě nich švestky dodají stopové prvky jako je měď a zinek, také nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.

Pomohou při dně i zácpě
Toto jedinečné složení dodává švestkám vlastnosti, které mimořádně prospívají celkovému zdraví. Fungují jako podpůrná léčba při dně, nemocech ledvin a jater a potížích s oběhovým systémem. Pomáhají řešit také problémy s vyprazdňováním – díky obsahu vlákniny jsou účinnou prevencí i řešením zácpy.

Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Čerstvé, kompotované i sušené
Švestky ale nejsou všestranné jen co se nutričního složení a účinků na organismus týče. Kromě toho nachází četná využití v kuchyni a kombinace všech těchto faktorů z nich u nás činí jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce.

K přímé konzumaci se nejlépe hodí drobnější plody, které jsou šťavnaté a chuťově vyvážené. Na povidla, džemy, marmelády nebo i kompoty jsou zase ideální plody větší. Švestky můžete také zmrazovat a pálí se z nich i oblíbená česká alkoholická pochoutka – slivovice.

Švestky se dají i sušit a použít jako součást do müsli či sypaných směsí nebo pokusovat jen tak jako zdravá a výživná svačinka. Švestky ale mají své místo i v kuchyni teplé: kdo by neznal kynutý švestkový koláč, švestkové knedlíky nebo buchty s povidly. Milovníci netradičních chutí je podávají k masu, a to nejen ve formě švestkové omáčky.

Nejlepší je nakupovat bio plody přímo od pěstitele
Vybírat byste měli ideálně plody tuzemské (v nejlepším případě od soukromých bio pěstitelů), u kterých máte jistotu, že v klidu dozrály a nejsou přikrášlovány různými chemikáliemi. Volte přitom kusy zralé, bez známek otlačení a s nepoškozeným ojíněním, což napovídá šetrnému zacházení. Švestky se poměrně rychle kazí, proto byste je neměli skladovat více než pár dní.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...

Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...