Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich můžeme očekávat?
Švestky považovali za jedinečný přírodní léčebný prostředek již antičtí lékaři. K nám se dostaly z Předního Východu a zemí jižní Evropy. Jedná se o peckové ovoce z oblíbené rodiny slivoní. Sem patří také mirabelky, slívy i polozapomenuté špendlíky. Pravé švestky mají podlouhle oválné plody se špičatými konci a ojíněnou slupku hrající tóny modré, fialové a červené. Věděli jste, že čím déle zůstávají na stromě, tím více potom nabízí vitaminů?
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?
Bohaté na vitaminy, stopové prvky i vlákninu
A na vitaminy jsou švestky opravdu bohaté – nevynikají sice co do množství jednotlivých vitaminů, ale dohromady tvoří jeden úžasný a nutričně vyvážený celek. Najdeme v nich vitaminy skupiny B (kromě vitaminu B12 a B7), které se zasluhují o dobré nervy, mentální svěžest a výkonnost i odolnost proti stresu a metabolismus sacharidů. Kromě nich švestky dodají stopové prvky jako je měď a zinek, také nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.
Pomohou při dně i zácpě
Toto jedinečné složení dodává švestkám vlastnosti, které mimořádně prospívají celkovému zdraví. Fungují jako podpůrná léčba při dně, nemocech ledvin a jater a potížích s oběhovým systémem. Pomáhají řešit také problémy s vyprazdňováním – díky obsahu vlákniny jsou účinnou prevencí i řešením zácpy.
Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému
Čerstvé, kompotované i sušené
Švestky ale nejsou všestranné jen co se nutričního složení a účinků na organismus týče. Kromě toho nachází četná využití v kuchyni a kombinace všech těchto faktorů z nich u nás činí jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce.
K přímé konzumaci se nejlépe hodí drobnější plody, které jsou šťavnaté a chuťově vyvážené. Na povidla, džemy, marmelády nebo i kompoty jsou zase ideální plody větší. Švestky můžete také zmrazovat a pálí se z nich i oblíbená česká alkoholická pochoutka – slivovice.
Švestky se dají i sušit a použít jako součást do müsli či sypaných směsí nebo pokusovat jen tak jako zdravá a výživná svačinka. Švestky ale mají své místo i v kuchyni teplé: kdo by neznal kynutý švestkový koláč, švestkové knedlíky nebo buchty s povidly. Milovníci netradičních chutí je podávají k masu, a to nejen ve formě švestkové omáčky.
Nejlepší je nakupovat bio plody přímo od pěstitele
Vybírat byste měli ideálně plody tuzemské (v nejlepším případě od soukromých bio pěstitelů), u kterých máte jistotu, že v klidu dozrály a nejsou přikrášlovány různými chemikáliemi. Volte přitom kusy zralé, bez známek otlačení a s nepoškozeným ojíněním, což napovídá šetrnému zacházení. Švestky se poměrně rychle kazí, proto byste je neměli skladovat více než pár dní.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
