Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich můžeme očekávat?
Švestky považovali za jedinečný přírodní léčebný prostředek již antičtí lékaři. K nám se dostaly z Předního Východu a zemí jižní Evropy. Jedná se o peckové ovoce z oblíbené rodiny slivoní. Sem patří také mirabelky, slívy i polozapomenuté špendlíky. Pravé švestky mají podlouhle oválné plody se špičatými konci a ojíněnou slupku hrající tóny modré, fialové a červené. Věděli jste, že čím déle zůstávají na stromě, tím více potom nabízí vitaminů?
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?
Bohaté na vitaminy, stopové prvky i vlákninu
A na vitaminy jsou švestky opravdu bohaté – nevynikají sice co do množství jednotlivých vitaminů, ale dohromady tvoří jeden úžasný a nutričně vyvážený celek. Najdeme v nich vitaminy skupiny B (kromě vitaminu B12 a B7), které se zasluhují o dobré nervy, mentální svěžest a výkonnost i odolnost proti stresu a metabolismus sacharidů. Kromě nich švestky dodají stopové prvky jako je měď a zinek, také nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.
Pomohou při dně i zácpě
Toto jedinečné složení dodává švestkám vlastnosti, které mimořádně prospívají celkovému zdraví. Fungují jako podpůrná léčba při dně, nemocech ledvin a jater a potížích s oběhovým systémem. Pomáhají řešit také problémy s vyprazdňováním – díky obsahu vlákniny jsou účinnou prevencí i řešením zácpy.
Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému
Čerstvé, kompotované i sušené
Švestky ale nejsou všestranné jen co se nutričního složení a účinků na organismus týče. Kromě toho nachází četná využití v kuchyni a kombinace všech těchto faktorů z nich u nás činí jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce.
K přímé konzumaci se nejlépe hodí drobnější plody, které jsou šťavnaté a chuťově vyvážené. Na povidla, džemy, marmelády nebo i kompoty jsou zase ideální plody větší. Švestky můžete také zmrazovat a pálí se z nich i oblíbená česká alkoholická pochoutka – slivovice.
Švestky se dají i sušit a použít jako součást do müsli či sypaných směsí nebo pokusovat jen tak jako zdravá a výživná svačinka. Švestky ale mají své místo i v kuchyni teplé: kdo by neznal kynutý švestkový koláč, švestkové knedlíky nebo buchty s povidly. Milovníci netradičních chutí je podávají k masu, a to nejen ve formě švestkové omáčky.
Nejlepší je nakupovat bio plody přímo od pěstitele
Vybírat byste měli ideálně plody tuzemské (v nejlepším případě od soukromých bio pěstitelů), u kterých máte jistotu, že v klidu dozrály a nejsou přikrášlovány různými chemikáliemi. Volte přitom kusy zralé, bez známek otlačení a s nepoškozeným ojíněním, což napovídá šetrnému zacházení. Švestky se poměrně rychle kazí, proto byste je neměli skladovat více než pár dní.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál