Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví
zdroj: Shutterstock

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich můžeme očekávat?

Švestky považovali za jedinečný přírodní léčebný prostředek již antičtí lékaři. K nám se dostaly z Předního Východu a zemí jižní Evropy. Jedná se o peckové ovoce z oblíbené rodiny slivoní. Sem patří také mirabelky, slívy i polozapomenuté špendlíky. Pravé švestky mají podlouhle oválné plody se špičatými konci a ojíněnou slupku hrající tóny modré, fialové a červené. Věděli jste, že čím déle zůstávají na stromě, tím více potom nabízí vitaminů?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Bohaté na vitaminy, stopové prvky i vlákninu
A na vitaminy jsou švestky opravdu bohaté – nevynikají sice co do množství jednotlivých vitaminů, ale dohromady tvoří jeden úžasný a nutričně vyvážený celek. Najdeme v nich vitaminy skupiny B (kromě vitaminu B12 a B7), které se zasluhují o dobré nervy, mentální svěžest a výkonnost i odolnost proti stresu a metabolismus sacharidů. Kromě nich švestky dodají stopové prvky jako je měď a zinek, také nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.

Pomohou při dně i zácpě
Toto jedinečné složení dodává švestkám vlastnosti, které mimořádně prospívají celkovému zdraví. Fungují jako podpůrná léčba při dně, nemocech ledvin a jater a potížích s oběhovým systémem. Pomáhají řešit také problémy s vyprazdňováním – díky obsahu vlákniny jsou účinnou prevencí i řešením zácpy.

Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Čerstvé, kompotované i sušené
Švestky ale nejsou všestranné jen co se nutričního složení a účinků na organismus týče. Kromě toho nachází četná využití v kuchyni a kombinace všech těchto faktorů z nich u nás činí jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce.

K přímé konzumaci se nejlépe hodí drobnější plody, které jsou šťavnaté a chuťově vyvážené. Na povidla, džemy, marmelády nebo i kompoty jsou zase ideální plody větší. Švestky můžete také zmrazovat a pálí se z nich i oblíbená česká alkoholická pochoutka – slivovice.

Švestky se dají i sušit a použít jako součást do müsli či sypaných směsí nebo pokusovat jen tak jako zdravá a výživná svačinka. Švestky ale mají své místo i v kuchyni teplé: kdo by neznal kynutý švestkový koláč, švestkové knedlíky nebo buchty s povidly. Milovníci netradičních chutí je podávají k masu, a to nejen ve formě švestkové omáčky.

Nejlepší je nakupovat bio plody přímo od pěstitele
Vybírat byste měli ideálně plody tuzemské (v nejlepším případě od soukromých bio pěstitelů), u kterých máte jistotu, že v klidu dozrály a nejsou přikrášlovány různými chemikáliemi. Volte přitom kusy zralé, bez známek otlačení a s nepoškozeným ojíněním, což napovídá šetrnému zacházení. Švestky se poměrně rychle kazí, proto byste je neměli skladovat více než pár dní.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené. S čím vším vám pomohou brusinky a proč byste se měli vyhýbat těm...

Čtěte dál
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...