Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?
zdroj: Shutterstock

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je jednou z nich. Zvláště ta s vysokým obsahem kakaa je velice příznivá na lidský organismus. Kakao je totiž bohaté na antioxidanty a chrání nás tak před vznikem mnoha onemocnění. A jaké jsou další přednosti této hříšné pochoutky?

Dodá minerály a vitamíny
Pokud si pravidelně dopřejete kousek hořké čokolády s obsahem kakaové sušiny nejlépe přes 85 %, dostanete do sebe minerály jako je například mangan, železo, hořčík, zinek nebo draslík. Ze všech druhů čokolád právě hořká obsahuje nejvyšší množství zmíněných minerálů hořčíku a železa, z vitamínů je mezi čokoládami největším zdrojem vitamínu E. Kakao obsažené v čokoládě je navíc bohaté na theobromin (alkaloid podobný kofeinu), který povzbuzuje srdce, rozšiřuje cévy a působí jako diuretikum. Jeho použití bylo dokonce patentováno v oblasti prevence rakoviny.

Zlepšete si náladu
Čokoláda má na tělo povzbuzující a stimulující účinky. Látky, které jsou za tyto vlastnosti zodpovědné, jsou kromě theobrominu také například arginin, dopamin, tryptofan (zlepšující náladu), nebo fenyletylamin – ten bývá nazýván hormonem štěstí a lásky. Kousek čokolády vás tak nejen povzbudí, ale dodá také pocit uvolnění, blaženosti a budete se cítit šťastnější. Není tedy náhoda, že nejčastěji sáhneme právě po čokoládě, když se cítíme pod psa.

Pozitivní účinky na zdraví
Kvalitní čokoláda může také pomoci se snížením krevního tlaku, zlepšuje krevní oběh a dokáže zpomalit stárnutí cév. Díky vysokému obsahu hořčíku také pomáhá proti křečím, svalové únavě a je tak vhodným parťákem třeba na túry nebo při sportovním výkonu.

Vybírejte správně a pozor na množství
Bohužel čokoláda zapadla do škatulky nezdravých a špatných potravin, kterým bychom se měli vyhýbat. Vede totiž k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To je ale pravda pouze v případě vysoké konzumace a zejména spotřeby masově produkovaných nekvalitních čokolád, které kromě špatně upraveného kakaa (tím je zejména pražení nekvalitních kakaových bobů při velmi vysokých teplotách, kdy vzniká nebezpečný akrylamid) obsahují také přidané cukry, mléko, ztužené tuky a aditiva. Například akné se netvoří ze samotné čokolády (tedy kakaa), ale z přidaného mléka či mléčných surovin a podobných „lahůdek“. A přestože hořká čokoláda obsahuje kofein, množství není nijak závratné. Údaje o obsahu se různí, ale v průměru dodá 100 g hořké čokolády s 50 % kakaové sušiny 50 až 60 mg kofeinu (to odpovídá šálku slabší kávy).

Tmavá čokoláda bez cukru (nebo s minimem cukru) představuje široké spektrum zajímavých a zdraví prospěšných účinků. Nezapomínejte ale na to, že se pořád jedná o kalorickou pochoutku, proto byste to neměli, ani s ohledem na všechna pozitiva, přehánět s množstvím. Dva čtverečky za den jsou naprosto optimální a tělu to stačí, aby si z čokolády vzalo jen to nejlepší. Pozor také na uvedení % na obalech. Obecně je zažité pravidlo, že tento údaj znamená, kolik kakaa čokoláda obsahuje. Není tomu tak, procentuální označení nám říká, kolik bylo vyrobeno % kakaové sušiny – a ta se skládá z kakaa (resp. kakaového prášku) a kakaového másla. A jak poznat tu kvalitní?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Čím méně surovin, tím lépe
Až budete stát u regálu s čokoládami, zaměřte se na složení, přidané ingredience i původ. Kvalitní hořká čokoláda se skládá ideálně pouze z kakaových bobů, kakaového másla a případně malého množství cukru. Někdy se setkáte také například se sójovým lecitinem, vanilkou či vanilkovým aroma. Není to úplně nezbytná ingredience, ale ve výsledku ničemu nevadí. Vyberte si tedy vždy čokoládu s co nejkratším popisem složení. Dále se zaměřte na procentuální zastoupení kakaové sušiny. Platí, že čím více, tím lépe. A pokud je na vás čokoláda s obsahem přes 80 % už příliš hořká, zkuste začít alespoň na 70 %, ta je chuťově jemnější, a přitom již obsahuje všechny výše uvedené přínosné látky. A pokud si chcete dopřát opravdovou kvalitu, zkuste raw čokoládu, která byla navíc vyrobena šetrným způsobem bez pražení kakaových bobů, a je tedy i podstatně zdravější.

Tak až vyrazíte na nákup, nebojte se přidat do košíku dobrou hořkou čokoládu a vychutnejte si naplno a bez výčitek její skvělou chuť, vůni i příznivé účinky.

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....