Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je jednou z nich. Zvláště ta s vysokým obsahem kakaa je velice příznivá na lidský organismus. Kakao je totiž bohaté na antioxidanty a chrání nás tak před vznikem mnoha onemocnění. A jaké jsou další přednosti této hříšné pochoutky?
Dodá minerály a vitamíny
Pokud si pravidelně dopřejete kousek hořké čokolády s obsahem kakaové sušiny nejlépe přes 85 %, dostanete do sebe minerály jako je například mangan, železo, hořčík, zinek nebo draslík. Ze všech druhů čokolád právě hořká obsahuje nejvyšší množství zmíněných minerálů hořčíku a železa, z vitamínů je mezi čokoládami největším zdrojem vitamínu E. Kakao obsažené v čokoládě je navíc bohaté na theobromin (alkaloid podobný kofeinu), který povzbuzuje srdce, rozšiřuje cévy a působí jako diuretikum. Jeho použití bylo dokonce patentováno v oblasti prevence rakoviny.
Zlepšete si náladu
Čokoláda má na tělo povzbuzující a stimulující účinky. Látky, které jsou za tyto vlastnosti zodpovědné, jsou kromě theobrominu také například arginin, dopamin, tryptofan (zlepšující náladu), nebo fenyletylamin – ten bývá nazýván hormonem štěstí a lásky. Kousek čokolády vás tak nejen povzbudí, ale dodá také pocit uvolnění, blaženosti a budete se cítit šťastnější. Není tedy náhoda, že nejčastěji sáhneme právě po čokoládě, když se cítíme pod psa.
Pozitivní účinky na zdraví
Kvalitní čokoláda může také pomoci se snížením krevního tlaku, zlepšuje krevní oběh a dokáže zpomalit stárnutí cév. Díky vysokému obsahu hořčíku také pomáhá proti křečím, svalové únavě a je tak vhodným parťákem třeba na túry nebo při sportovním výkonu.
Vybírejte správně a pozor na množství
Bohužel čokoláda zapadla do škatulky nezdravých a špatných potravin, kterým bychom se měli vyhýbat. Vede totiž k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To je ale pravda pouze v případě vysoké konzumace a zejména spotřeby masově produkovaných nekvalitních čokolád, které kromě špatně upraveného kakaa (tím je zejména pražení nekvalitních kakaových bobů při velmi vysokých teplotách, kdy vzniká nebezpečný akrylamid) obsahují také přidané cukry, mléko, ztužené tuky a aditiva. Například akné se netvoří ze samotné čokolády (tedy kakaa), ale z přidaného mléka či mléčných surovin a podobných „lahůdek“. A přestože hořká čokoláda obsahuje kofein, množství není nijak závratné. Údaje o obsahu se různí, ale v průměru dodá 100 g hořké čokolády s 50 % kakaové sušiny 50 až 60 mg kofeinu (to odpovídá šálku slabší kávy).
Tmavá čokoláda bez cukru (nebo s minimem cukru) představuje široké spektrum zajímavých a zdraví prospěšných účinků. Nezapomínejte ale na to, že se pořád jedná o kalorickou pochoutku, proto byste to neměli, ani s ohledem na všechna pozitiva, přehánět s množstvím. Dva čtverečky za den jsou naprosto optimální a tělu to stačí, aby si z čokolády vzalo jen to nejlepší. Pozor také na uvedení % na obalech. Obecně je zažité pravidlo, že tento údaj znamená, kolik kakaa čokoláda obsahuje. Není tomu tak, procentuální označení nám říká, kolik bylo vyrobeno % kakaové sušiny – a ta se skládá z kakaa (resp. kakaového prášku) a kakaového másla. A jak poznat tu kvalitní?
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?
Čím méně surovin, tím lépe
Až budete stát u regálu s čokoládami, zaměřte se na složení, přidané ingredience i původ. Kvalitní hořká čokoláda se skládá ideálně pouze z kakaových bobů, kakaového másla a případně malého množství cukru. Někdy se setkáte také například se sójovým lecitinem, vanilkou či vanilkovým aroma. Není to úplně nezbytná ingredience, ale ve výsledku ničemu nevadí. Vyberte si tedy vždy čokoládu s co nejkratším popisem složení. Dále se zaměřte na procentuální zastoupení kakaové sušiny. Platí, že čím více, tím lépe. A pokud je na vás čokoláda s obsahem přes 80 % už příliš hořká, zkuste začít alespoň na 70 %, ta je chuťově jemnější, a přitom již obsahuje všechny výše uvedené přínosné látky. A pokud si chcete dopřát opravdovou kvalitu, zkuste raw čokoládu, která byla navíc vyrobena šetrným způsobem bez pražení kakaových bobů, a je tedy i podstatně zdravější.
Tak až vyrazíte na nákup, nebojte se přidat do košíku dobrou hořkou čokoládu a vychutnejte si naplno a bez výčitek její skvělou chuť, vůni i příznivé účinky.
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál