Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?
zdroj: Shutterstock

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je jednou z nich. Zvláště ta s vysokým obsahem kakaa je velice příznivá na lidský organismus. Kakao je totiž bohaté na antioxidanty a chrání nás tak před vznikem mnoha onemocnění. A jaké jsou další přednosti této hříšné pochoutky?

Dodá minerály a vitamíny
Pokud si pravidelně dopřejete kousek hořké čokolády s obsahem kakaové sušiny nejlépe přes 85 %, dostanete do sebe minerály jako je například mangan, železo, hořčík, zinek nebo draslík. Ze všech druhů čokolád právě hořká obsahuje nejvyšší množství zmíněných minerálů hořčíku a železa, z vitamínů je mezi čokoládami největším zdrojem vitamínu E. Kakao obsažené v čokoládě je navíc bohaté na theobromin (alkaloid podobný kofeinu), který povzbuzuje srdce, rozšiřuje cévy a působí jako diuretikum. Jeho použití bylo dokonce patentováno v oblasti prevence rakoviny.

Zlepšete si náladu
Čokoláda má na tělo povzbuzující a stimulující účinky. Látky, které jsou za tyto vlastnosti zodpovědné, jsou kromě theobrominu také například arginin, dopamin, tryptofan (zlepšující náladu), nebo fenyletylamin – ten bývá nazýván hormonem štěstí a lásky. Kousek čokolády vás tak nejen povzbudí, ale dodá také pocit uvolnění, blaženosti a budete se cítit šťastnější. Není tedy náhoda, že nejčastěji sáhneme právě po čokoládě, když se cítíme pod psa.

Pozitivní účinky na zdraví
Kvalitní čokoláda může také pomoci se snížením krevního tlaku, zlepšuje krevní oběh a dokáže zpomalit stárnutí cév. Díky vysokému obsahu hořčíku také pomáhá proti křečím, svalové únavě a je tak vhodným parťákem třeba na túry nebo při sportovním výkonu.

Vybírejte správně a pozor na množství
Bohužel čokoláda zapadla do škatulky nezdravých a špatných potravin, kterým bychom se měli vyhýbat. Vede totiž k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To je ale pravda pouze v případě vysoké konzumace a zejména spotřeby masově produkovaných nekvalitních čokolád, které kromě špatně upraveného kakaa (tím je zejména pražení nekvalitních kakaových bobů při velmi vysokých teplotách, kdy vzniká nebezpečný akrylamid) obsahují také přidané cukry, mléko, ztužené tuky a aditiva. Například akné se netvoří ze samotné čokolády (tedy kakaa), ale z přidaného mléka či mléčných surovin a podobných „lahůdek“. A přestože hořká čokoláda obsahuje kofein, množství není nijak závratné. Údaje o obsahu se různí, ale v průměru dodá 100 g hořké čokolády s 50 % kakaové sušiny 50 až 60 mg kofeinu (to odpovídá šálku slabší kávy).

Tmavá čokoláda bez cukru (nebo s minimem cukru) představuje široké spektrum zajímavých a zdraví prospěšných účinků. Nezapomínejte ale na to, že se pořád jedná o kalorickou pochoutku, proto byste to neměli, ani s ohledem na všechna pozitiva, přehánět s množstvím. Dva čtverečky za den jsou naprosto optimální a tělu to stačí, aby si z čokolády vzalo jen to nejlepší. Pozor také na uvedení % na obalech. Obecně je zažité pravidlo, že tento údaj znamená, kolik kakaa čokoláda obsahuje. Není tomu tak, procentuální označení nám říká, kolik bylo vyrobeno % kakaové sušiny – a ta se skládá z kakaa (resp. kakaového prášku) a kakaového másla. A jak poznat tu kvalitní?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Čím méně surovin, tím lépe
Až budete stát u regálu s čokoládami, zaměřte se na složení, přidané ingredience i původ. Kvalitní hořká čokoláda se skládá ideálně pouze z kakaových bobů, kakaového másla a případně malého množství cukru. Někdy se setkáte také například se sójovým lecitinem, vanilkou či vanilkovým aroma. Není to úplně nezbytná ingredience, ale ve výsledku ničemu nevadí. Vyberte si tedy vždy čokoládu s co nejkratším popisem složení. Dále se zaměřte na procentuální zastoupení kakaové sušiny. Platí, že čím více, tím lépe. A pokud je na vás čokoláda s obsahem přes 80 % už příliš hořká, zkuste začít alespoň na 70 %, ta je chuťově jemnější, a přitom již obsahuje všechny výše uvedené přínosné látky. A pokud si chcete dopřát opravdovou kvalitu, zkuste raw čokoládu, která byla navíc vyrobena šetrným způsobem bez pražení kakaových bobů, a je tedy i podstatně zdravější.

Tak až vyrazíte na nákup, nebojte se přidat do košíku dobrou hořkou čokoládu a vychutnejte si naplno a bez výčitek její skvělou chuť, vůni i příznivé účinky.

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mýty o koronaviru, kterým byste rozhodně neměli věřit

Mýty o koronaviru, kterým byste rozhodně neměli věřit

Koronavirus poskytuje živnou půdu mnoha konspiračním teoriím i mýtům, které jej obestírají. Ty však jen pokoušejí náš zdravý úsudek a zbytečně nás straší nebo naopak snižují ostražitost, kterou pro boj...

Čtěte dál
Nebezpečí konzumace oblíbených energetických nápojů

Nebezpečí konzumace oblíbených energetických nápojů

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se děje v těle, když vypijete jeden z oblíbeným energetických nápojů? Než otevřete další z plechovek,...
Laserové operace očí: jsou oblíbené, přesto se nehodí pro každého

Laserové operace očí: jsou oblíbené, přesto se nehodí pro každého

Oftalmologové dnes laser užívají při mnoha chirurgických zákrocích. Pomáhají při refrakční výměně nebo implantátu čočky či při operaci...
Nevěřte poplašným mýtům. Zde jsou fakta, která byste měli vědět o vakcinaci

Nevěřte poplašným mýtům. Zde jsou fakta, která byste měli vědět o vakcinaci

Očkování má velký historický význam, protože lidstvo zbavilo celé řady nemocí, na něž se dříve běžně masově umíralo. Jeho důležitost...
Škytavka: proč vzniká a jak se jí zbavit?

Škytavka: proč vzniká a jak se jí zbavit?

Známe ji všichni, víme, že přichází bez vyzvání a někdy se zdrží až nepříjemně dlouho. Škytavka nás přepadá po jídle, když je nám zima...
Šetrné praní bez chemie: perte pomocí mýdlových ořechů

Šetrné praní bez chemie: perte pomocí mýdlových ořechů

Mýdlové ořechy si získávají čím dál větší oblibu. A to nejen mezi lidmi, kteří chtějí žít co nejvíce přírodně. Mají mnoho různých využití,...
Nepříjemná zimomřivost: Proč je vám pořád zima a kdy už to může být problém?

Nepříjemná zimomřivost: Proč je vám pořád zima a kdy už to může být problém?

Stala se teplota vašeho pokoje nebo kanceláře předmětem vášnivé debaty? Jste neustále zmateni tím, proč chodí partner doma v kraťasech,...
Základní sestava cviků pro obnovení kondice těla, která vám zabere jen 10 minut

Základní sestava cviků pro obnovení kondice těla, která vám zabere jen 10 minut

O Vánocích jste si popustili řetěz a do nového roku vstupujete o pár kilo těžší. Mysleli jste si, že kila tak nějak opadnou sama a...
Kvasinkové infekce trápí ženy i muže. Jak jim předcházet?

Kvasinkové infekce trápí ženy i muže. Jak jim předcházet?

Kvasinky jsou mikroorganismy, které se u nás přirozeně vyskytují na nejrůznějších sliznicích, například v ústech, v nose a krku, na...
Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Jako každoročně touto dobou uzavíráme rok starý a otevíráme nový: nepopsaný list, který můžeme naplnit podle sebe. Takové období se...
Silvestr a alkohol: na čem závisí velikost kocoviny a jak jí můžete předcházet?

Silvestr a alkohol: na čem závisí velikost kocoviny a jak jí můžete předcházet?

Tu pivo k obědu, tu víno k večeři, tu panák na zdraví či dobré trávení – sem tam si alkohol dopřeje většina lidí. Dnes je tu ale Silvestr,...
Přírodní prostředky pro zmírnění kašle, které vám pomohou zbavit se hlenu

Přírodní prostředky pro zmírnění kašle, které vám pomohou zbavit se hlenu

Protivný kašel a zahleněnost patří k jedněm z nejčastějších podzimních a zimních obtíží. V současné době se k nim navíc přidružuje...
Přehled důležitých certifikátů kosmetických produktů a jak se v nich vyznat

Přehled důležitých certifikátů kosmetických produktů a jak se v nich vyznat

S různými certifikáty se setkáváme dnes a denně. Hlavně u jídla a kosmetiky. Jsou vůbec potřeba? Je něco, co nám opravdu stoprocentně...