Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků
zdroj: Shutterstock

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě neodmyslitelně patří také smažený kapr či řízek. V poslední době to je ale i čím dál tím častěji rostlinná alternativa obalená v hrašce či těstíčku. S tím každoročně vyvstává otázka, na čem onu zásadní část večeře osmažit, aby byl výsledný pokrm nejen chutný, ale také zdravý.

Tuk je nositel chuti, o tom není sporu. Kromě toho je ale také dodavatelem látek, které mohou v nadměrném množství škodit. Jedná hlavně o transmastné kyseliny a částečně i nasycené tuky. Právě poslední zmíněné by v rámci komplexnosti, pestrosti a rozmanitosti měly být v jídelníčku zastoupeny rovnoměrně. Když o tucích mluvíme v souvislosti se smažením, měli bychom vždy brát v úvahu výši kouřového bodu jednotlivých druhů tuku. O co se jedná a jak podle něj vybrat tuk vhodný pro smažení? Které tuky jsou pro tepelné úpravy vhodné a které nikoliv?

Máslo. Oproti rostlinným olejům s výjimkou kokosového je bohaté na nasycené tuky. Skládá se z tuku, mléčné bílkoviny a vody. Má vysoký obsah vitaminů A, B12 a K. Máslo se bohužel přepálí velmi snadno, protože má nízký kouřový bod (110 °C) – to znamená, že po jeho přesažení se během tepelné přípravy začínají tvořit karcinogenní sloučeniny. To se stane vždy, když na másle cokoliv smažíte, tedy i štědrovečerního kapra. Pokud chuť másla milujete a nechcete se jí vzdát, jediná cesta je smažit na něm na nízké teplotě, aby nedošlo k přesažení kouřového bodu. Připravte se ale na to, že to bude trvat výrazně déle. Použijte jej také výrazně méně, než jste zvyklí. Obecně ale smažit kapra či řízky na másle rozhodně nedoporučujeme.

Ghí. Máslo zbavené mléčné složky, přepuštěné máslo, je známé především z indické kuchyně a na rozdíl od másla se na smažení hodí velmi dobře. Vděčí za to poměrně vysokému kouřovému bodu, který se pohybuje vysoko – kolem 250 °C. Na smažení kapra či řízků je tedy vhodné, i když ne zcela tradiční.

Sádlo. Je sice bohaté na nasycené mastné kyseliny, ale právě díky tomu vyniká vysokým kouřovým bodem, a tak je pro smažení o mnoho vhodnější než máslo nebo olivový olej. Sádlem nikdy nic nezkazíte.

VIDEO: Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Olivový olej. Je považován za jeden z nejzdravějších olejů, protože obsahuje mononenasycené a polynenasycené tuky (omega-6). Ani jejich nadbytečný příjem ale není dobrý, protože v těle mohou podporovat vznik zánětů. Extra panenský olivový olej má navíc extrémně nízký kouřový bod, ještě nižší než máslo, což znamená, že pokud nekoupíte verzi speciálně upravenou pro teplou kuchyni, neměli byste jej na pánev vůbec vlévat, zůstaňte raději u salátu, kterému dodá chuť i živiny. Pro teplou kuchyni je ze stejného důvodu nevhodný i často užívaný olej slunečnicový. Extra panenský olivový olej tedy při přípravě kapra či řízků rozhodně vynechejte. Ten, který je vhodný pro tepelnou úpravu, použít můžete, jen má typickou chuť, která se tak úplně ke kaprovi nehodí.

Řepkový olej. Většinu rostlinných olejů kouřovým bodem 240 °C významně převyšuje olej řepkový. Je to jeden z nejdostupnějších olejů, který navíc vyniká vyváženým poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pokud přemýšlíte, na čem osmažit kapra nebo řízky, doporučujeme kromě ghí tuto alternativu, kterou zřejmě budou preferovat i zastánci rostlinné stravy vyhýbající se všem živočišným produktům. Je ale jasné, že ti na něm nebudou smažit kapra nebo řízek, ale třeba obalenou hlívu či celer nebo tofu. Řepkový olej tedy rozhodně je vhodným olejem pro smažení kapra či řízků.

Další rostlinné oleje. Vysoké kouřové body mají také oleje jako je kokosový, arašídový, rýžový nebo avokádový. Na smažení kapra se ale kvůli výrazné nebo netradiční chuti příliš nehodí. Výjimkou se může stát kokosový tuk, který je dnes již běžně k dostání bez typického kokosového aromatu.

Představujeme ideální tuk pro smažení kapra, který je plný prospěšných omega-3 tuků

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...

Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...