Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků
zdroj: Shutterstock

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě neodmyslitelně patří také smažený kapr či řízek. V poslední době to je ale i čím dál tím častěji rostlinná alternativa obalená v hrašce či těstíčku. S tím každoročně vyvstává otázka, na čem onu zásadní část večeře osmažit, aby byl výsledný pokrm nejen chutný, ale také zdravý.

Tuk je nositel chuti, o tom není sporu. Kromě toho je ale také dodavatelem látek, které mohou v nadměrném množství škodit. Jedná hlavně o transmastné kyseliny a částečně i nasycené tuky. Právě poslední zmíněné by v rámci komplexnosti, pestrosti a rozmanitosti měly být v jídelníčku zastoupeny rovnoměrně. Když o tucích mluvíme v souvislosti se smažením, měli bychom vždy brát v úvahu výši kouřového bodu jednotlivých druhů tuku. O co se jedná a jak podle něj vybrat tuk vhodný pro smažení? Které tuky jsou pro tepelné úpravy vhodné a které nikoliv?

Máslo. Oproti rostlinným olejům s výjimkou kokosového je bohaté na nasycené tuky. Skládá se z tuku, mléčné bílkoviny a vody. Má vysoký obsah vitaminů A, B12 a K. Máslo se bohužel přepálí velmi snadno, protože má nízký kouřový bod (110 °C) – to znamená, že po jeho přesažení se během tepelné přípravy začínají tvořit karcinogenní sloučeniny. To se stane vždy, když na másle cokoliv smažíte, tedy i štědrovečerního kapra. Pokud chuť másla milujete a nechcete se jí vzdát, jediná cesta je smažit na něm na nízké teplotě, aby nedošlo k přesažení kouřového bodu. Připravte se ale na to, že to bude trvat výrazně déle. Použijte jej také výrazně méně, než jste zvyklí. Obecně ale smažit kapra či řízky na másle rozhodně nedoporučujeme.

Ghí. Máslo zbavené mléčné složky, přepuštěné máslo, je známé především z indické kuchyně a na rozdíl od másla se na smažení hodí velmi dobře. Vděčí za to poměrně vysokému kouřovému bodu, který se pohybuje vysoko – kolem 250 °C. Na smažení kapra či řízků je tedy vhodné, i když ne zcela tradiční.

Sádlo. Je sice bohaté na nasycené mastné kyseliny, ale právě díky tomu vyniká vysokým kouřovým bodem, a tak je pro smažení o mnoho vhodnější než máslo nebo olivový olej. Sádlem nikdy nic nezkazíte.

VIDEO: Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Olivový olej. Je považován za jeden z nejzdravějších olejů, protože obsahuje mononenasycené a polynenasycené tuky (omega-6). Ani jejich nadbytečný příjem ale není dobrý, protože v těle mohou podporovat vznik zánětů. Extra panenský olivový olej má navíc extrémně nízký kouřový bod, ještě nižší než máslo, což znamená, že pokud nekoupíte verzi speciálně upravenou pro teplou kuchyni, neměli byste jej na pánev vůbec vlévat, zůstaňte raději u salátu, kterému dodá chuť i živiny. Pro teplou kuchyni je ze stejného důvodu nevhodný i často užívaný olej slunečnicový. Extra panenský olivový olej tedy při přípravě kapra či řízků rozhodně vynechejte. Ten, který je vhodný pro tepelnou úpravu, použít můžete, jen má typickou chuť, která se tak úplně ke kaprovi nehodí.

Řepkový olej. Většinu rostlinných olejů kouřovým bodem 240 °C významně převyšuje olej řepkový. Je to jeden z nejdostupnějších olejů, který navíc vyniká vyváženým poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pokud přemýšlíte, na čem osmažit kapra nebo řízky, doporučujeme kromě ghí tuto alternativu, kterou zřejmě budou preferovat i zastánci rostlinné stravy vyhýbající se všem živočišným produktům. Je ale jasné, že ti na něm nebudou smažit kapra nebo řízek, ale třeba obalenou hlívu či celer nebo tofu. Řepkový olej tedy rozhodně je vhodným olejem pro smažení kapra či řízků.

Další rostlinné oleje. Vysoké kouřové body mají také oleje jako je kokosový, arašídový, rýžový nebo avokádový. Na smažení kapra se ale kvůli výrazné nebo netradiční chuti příliš nehodí. Výjimkou se může stát kokosový tuk, který je dnes již běžně k dostání bez typického kokosového aromatu.

Představujeme ideální tuk pro smažení kapra, který je plný prospěšných omega-3 tuků

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat, musí mít dýchací cesty volné. Že nošení ústenek způsobuje zpětné vdechování...

Čtěte dál
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto...
Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...
Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se...