Tajemství horkých nápojů. Proč horký čaj dokáže ochladit a káva v ruce váš činí přátelštější?

Tajemství horkých nápojů. Proč horký čaj dokáže ochladit a káva v ruce váš činí přátelštější?
zdroj: Shutterstock

V životě existuje jen málo situací, které by, alespoň zdánlivě, nezlepšil šálek horkého nápoje. Horké nápoje nás zahřejí i ochladí – záleží na tom, co zrovna potřebujeme. Když jsme nemocní, otupují bolest v krku. A dokonce pomáhají vidět v ostatních lidech to nejlepší.

Horké nápoje jsou věrnými společníky našich všedních dní a každý z nich dokáže učinit o mnoho příjemnějším. Samotná fráze „dáme si kávu“ (nebo čaj) je sama o sobě uklidňující a evokuje pozvání posedět si, promluvit a odložit, co není bezpodmínečné nutné učinit nyní. I když často říkáme, že „jdeme na kávu“, ve skutečnosti si s kamarádkou kávu třeba ani nedáme, ale jen si posedíme a popovídáme se.

Proč milujeme horké nápoje
Síla horkých nápojů je v našem podvědomí hluboce zakořeněna a jejich pomoci užíváme dnes a denně – nedokážeme si bez nich představit ráno, před spánkem nás uklidní a zbaví stresu a úzkosti, vyvolávají pocit pohody a bezpečí, navozují patřičnou atmosféru domova. A zpomalují životní tempo – horký nápoj nemůžete vypít rychle, je třeba jej pomalu vychutnávat, usrkávat, povalovat v ústech a na jazyku, abyste se nespálili. Právě proto se popíjením horkých nápojů například i dobře měří přestávky: zatímco foukáte, usrkáváte, čekáte, až vychladne a bude se dát pořádně pít, vdechujete jeho aroma, které vám zlepšuje náladu.

Šíří lásku
Držení horkého nápoje vás může dokonce učinit přátelštějšími. Experiment provedený na University of Colorado Boulder, publikovaný v časopise Science, zjistil, že účastníci, kteří krátce drželi šálek horké (versus ledové) kávy, hodnotili cílovou osobu jako „teplejší“ osobnost, tedy jako velkorysou a starostlivou. Podle psychologů zde totiž vznikají pozitivní asociace s vnímáním rodičovského tepla tak, jak jsme jej zažili v raném věku, možná dokonce ještě u matky v děloze.

Zázvor zatočí s nachlazením i nevolnostmi. Umíte ho ale správně užívat?

Zahřívají i ochlazují
Vyhlášenou pochoutkou arabských zemí není nic ledového, je to horký silně oslazený černý čaj. Arabové jsou chytří a díky životu v parných podmínkách vypozorovali, že horký čaj s cukrem je ochladí víc než cokoliv studeného. Jak je to možné? Když totiž horká kapalina dosáhne tepelných receptorů v jícnu a žaludku, reagují, jako by celé tělo bylo stejně horké jako nápoj, a proto zvýší tok potu. A pokud vaše oblečení umožňuje odpařování, bude vám mnohem chladněji, než když jste se poprvé napili. A arabské tógy bývají velmi vzdušné a prodyšné. Alespoň tak jev vysvětluje studie Anthonyho Baina z laboratoře tepelné ergonomie University of Ottawa. To se děje ale jen v případě, že horký nápoj pijete v parném počasí. Pokud je zima a vy potřebujete zahřát, je velmi nepravděpodobné, že by vás horký nápoj zahřál nad prahovou hodnotu, která by zvýšila produkci potu. V zimě tedy horký nápoj skutečně zahřeje.

Pomáhá s léčbou nachlazení
Výzkum profesora Rona Ecclese, ředitele výzkumného Centra pro běžné nachlazení na Cardiff University, prokázal, že horký nápoj mírní symptomy nachlazení daleko více a lépe než nápoj pokojové teploty. Poskytuje totiž okamžitou úlevu od kašle, kýchání, rýmy, bolestí v krku, rozlámanosti a únavy. Díl pomoci, kterou horké nápoje v této věci poskytují, je přitom podle Ecclese psychologický – příznaky jsou to, co cítíme, a to, co cítíme, může být ovlivněno naší náladou, očekáváními, kulturou a všemi možnými věcmi. A protože horký nápoj evokuje pohodu, je jasné, že společně s napětím a stresem odezní i některé méně závažné příznaky. Horké nápoje bývají také často nasládlé, což je jejich další plus, protože sladká chuť uvolňuje v mozku sloučeniny podobné morfiu – s tišícími účinky. Špatně z toho nevychází ale ani hořká káva, pokud je teplá. Protože receptor zachycující chuť sladkou, hořkou a umami, vysílá do mozku silnější signály, když je jídlo nebo pití teplejší.  

Jste závislí?
Jedním z jasných znaků emoční závislosti člověka na horkých nápojích je všudypřítomnost speciálního hrnečku. Připoutali jsme se k naší vlastní nádobě na pití se správným stupněm vkusnosti, vzorem, barvou, designem, stylem, a dokonce i hmotností. Podle průzkumů Wageningen University v Nizozemsku totiž pocit pohody evokované horkým nápojem stoupá společně s hmotností hrnečku – čím těžší je, tím větší uspokojení pití z něj nabízí. Lidé totiž předpokládají, že když je těžší, vejde se do něj více lahodného horkého nápoje.

Rozhovor s virologem Liborem Grubhofferem: Proč nevěřit fake news a nechat se očkovat?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zhubnout bez restriktivních diet je možné a lehčí, než byste si mysleli

Zhubnout bez restriktivních diet je možné a lehčí, než byste si mysleli

Nejlepším způsobem, jak dosáhnout zdravé a stabilní hmotnosti, je upravit stávající jídelníček bez dodržování omezujících opatření. A samozřejmě přidat pohyb. Takovou strategii budete nejen bojovat proti...

Čtěte dál
Běžné svíčky voní, ale mohou škodit zdraví. Přírodní a bezpečné svíčky si můžete vyrobit doma

Běžné svíčky voní, ale mohou škodit zdraví. Přírodní a bezpečné svíčky si můžete vyrobit doma

V temných, zimních dnech se nemusíte v žádném případě bát nedostatku příjemného tepla a světla ze svíček. Je jen potřeba vědět, se...
Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Každý už určitě slyšel nebo četl o hitu s názvem granola. Pravdou je, že její oblíbenost stále stoupá a k sehnání je dnes v každém...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Sezona burčáku je v plném proudu a kdo tento lahodný sladkokyselý mok dosud nezkusil, má ještě čas to napravit. Právě v tomto období...
Aromaterapie: Jak na nás působí vůně fyzicky i psychicky?

Aromaterapie: Jak na nás působí vůně fyzicky i psychicky?

Aromaterapie je čím dál oblíbenější disciplínou. Využíváme ji k provonění našich domovů, i k alternativnímu léčení. Vnímat pouze její...
Přírodní kosmetika: po detoxu od syntetických vůní budete nadšení účinky i vůněmi

Přírodní kosmetika: po detoxu od syntetických vůní budete nadšení účinky i vůněmi

Přírodní kosmetika je velkým tématem posledních let. Zájem o ni roste rychlostí blesku. Vzrůstající trend co nejpřirozenější péče o...
Letní úskalí a odborné rady: jak na komáry, míru slunce, klíšťata či dehydrataci

Letní úskalí a odborné rady: jak na komáry, míru slunce, klíšťata či dehydrataci

Léto přináší nejen mnoho příjemných radovánek, ale i řadu nástrah pro naše zdraví. Silné sluníčko, otravný hmyz, dehydratace, zmrzliny...
Letní angína může být horší než ta zimní. Jak se ji vyhnout?

Letní angína může být horší než ta zimní. Jak se ji vyhnout?

Tonzilitida, infekce mandlí nebo angína. Všechny názvy označují totožné, nakažlivé onemocnění, které může být virového i bakteriálního...
Hydratace jako letní téma: co, kdy a kolik pít během teplých měsíců

Hydratace jako letní téma: co, kdy a kolik pít během teplých měsíců

Pitný režim je ve výživě velkým tématem, podobně jako hubnutí. Točí se kolem něj spoustu fám a dezinformací. Dozvíte se, jak pití souvisí...
Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit...