Dochucovadla jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých pokrmů. Zejména v případě nevýrazných surovin se bez dochucení neobejdete. Není tu ale řeč o kečupech nebo bujonech. Existuje celá řada úžasných a zdravých dochucovadel, která vaše jídlo dovedou k dokonalosti.
Každého určitě napadne jako první sůl. Jedná se o základní dochucovadlo a pro mnohé je také nedílnou součástí každého pokrmu. Sůl totiž z jídla umí „vytáhnout“ a probudit chutě. I v jedné z nejznámějších pohádek sám královský kuchař řekl, že bez soli to nejde. To je sice pravda, je však potřeba znát míru, zejména pokud se chcete stravovat zdravě. Nezapomínejte, že sůl se ukrývá v mnoha směsích koření, sójových omáčkách nebo je součást samotných potravin (pečivo, uzeniny, sýry apod.). Slaná chuť ale není zdaleka jediná, kterou by mělo jídlo vynikat. Máme na výběr spoustu dalších variant. Která dochucovadla mít vždy po ruce?
Koření a bylinky
Téměř každý pokrm se neobejde bez bylinek. Ať sušené, nebo čerstvé – vždy dokážou skvěle jídlo dochutit a dodat specifickou vůni. Každá bylinka má své chuťové a voňavé vlastnosti. Při správné kombinaci se surovinou vykouzlíte super pokrm. Mějte tedy doma vždy co nejširší skálu dostupných bylinek a nebojte se je také pěstovat doma. V sušené podobě vám sice bylinky vydrží dlouho a nemusíte se o nic starat, ale není nad čerstvost. Ta vám zajistí maximální chuť i vůni! Pro slané vaření mějte vždy připravený pepř, libeček, tymián, také majoránku, kmín, bazalku, pažitku, bobkový list, nové koření, papriku nebo kurkumu. A pro přípravu sladkých dobrot se vybavte například skořicí, kardamomem, badyánem nebo vanilkou.
Ocet
Pokud chcete vytvořit nakyslou chuť třeba u zálivky, polévky nebo omáčky, pak je jistě nejlepší volbou ocet. Na trhu dnes již existuje řada druhů, kromě klasického kvasného octa tak můžete své jídlo vylepšit i jinými druhy. Zkuste třeba jablečný, vinný, ocet balsamico, nebo stále více populární umeocet. Ten vzniká při kvašení švestiček umeboshi. Jedná se o velmi zdravý druh octa, disponuje řadou zdraví prospěšných látek a skvěle působí na střevní mikroflóru. V jeho chuti najdete výraznou kyselost, ale i slanost a ovocnou vůni. Oproti ostatním octům je tento druh velmi bohatý na sůl, proto pokud se ho rozhodnete vyzkoušet, dbejte na správné množství a sůl do pokrmu již nepřidávejte.
Umeocet – vyzkoušejte tento netradiční slaný ocet ze švěstiček
Potraviny s výraznou chutí a aromatem
V kuchyni najdete využití pro několik základních aromatických potravin, které zlepší chuť a dodají nezaměnitelnou vůni. Řeč je například o česneku, který můžete používat v čerstvé i sušené podobě, a dobře vám poslouží při přípravě polévek, pomazánek, masa, ale i omáček nebo zálivek. Dalším skvělým pomocníkem při vaření je citron. Svou výraznou chutí a vůní osvěží každý salát nebo zálivku, také dodá šmrnc pokrmům z masa (třeba když maso nakládáte), ale hodit se vám bude i do sladkých dezertů. A kromě toho, že je samozřejmě nedílnou součástí různých nápojů (studených limonád nebo horkých čajů), má také konzervační účinky. Využít ho tak můžete do marmelád, díky čemuž si ovoce zachová svou barvu. A pokud nechcete, aby vám zhnědlo nakrájené ovoce nebo třeba avokádo, pokapejte ho citronovou šťávou. Mezi vděčné pomocníky v kuchyni patří také třeba zázvor nebo křen, které dodají pokrmům ostrost. Všechna tato dochucovadla mají ale kromě úžasné chuti a vůně více společného. Především obsahují cenné látky, které mají řadu pozitivních vlivů na zdraví a posilují náš imunitní systém.
Fermentovaná sójová omáčka a miso pasta
Tato dochucovadla mají své významné postavení zejména v asijské kuchyni. Dostávají se už ale i do našich kuchyní a dnes jsou již běžně dostupná. V případě sójových omáček je ale potřeba pečlivě vybírat a číst složení. Zdravým a smysluplným dochucovadlem je pouze kvalitní fermentovaná sójová omáčka, složená pouze ze sójových bobů, pšenice, soli a vody. Platí, že čím méně ingrediencí, tím lépe. Dochutit touto omáčkou můžete polévky, rýži, zeleninové či masové směsi. Miso pasta vzniká také fermentací sójových bobů a díky její specifické chuti dokáže zajímavě ochutit řadu pokrmů. Hodí se k dušené zelenině, do salátových zálivek, polévek nebo jí můžete ozvláštnit omáčky či pomazánky.
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál
Dochucovadla jsou nedílnou součástí našich kuchyní a mají tu moc vytvořit ze základních surovin dokonalost. Pokud si zvolíte ty správné, dodáte svému jídlu nejen výraznější chuť a neodolatelnou vůni, ale také něco uděláte pro své zdraví.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?
Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá enzym zvaný laktáza, který se nachází v tenkém střevě. Intolerance...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
