Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?
zdroj: Shutterstock

V našich končinách se používá od nepaměti. Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho nemohou ani vidět, a to je škoda. Je to přírodní poklad. V kuchyních se s ním kouzlí již dlouhá léta, snad každý zná jídla jako jsou makové záviny, škubánky s mákem, koláčky, makovec nebo je mák běžnou součástí slaného pečiva jako posyp. Mák bychom si rozhodně měli dopřát, a to pro jeho úžasné složení a účinky na naše zdraví.

Na mák je potřeba se dívat ze dvou pohledů, a to z pohledu léčivé rostliny (drogy) a z pohledu potraviny. Právě pro účely potravinářství se používají odrůdy s nízkou hladinou opiových alkaloidů. Konkrétně jde o mák semenného typu – mák olejný. Ten je pro naše tělo bezpečný a hlavně přínosný.

Největší zdroj vápníku
Ze všech rostlinných zdrojů obsahuje právě mák nejvíce vápníku a to zhruba 1200 mg na 100 g. Vápník je však z máku hůře vstřebatelný v porovnání např. s mléčnými výrobky, proto by měl být zařazován i v podobě např. makového mléka nebo jako mletý povařený mák. To ale zdaleka není všechno, co mák obsahuje. Je také skvělým zdrojem hořčíku, fosforu nebo manganu, obsahuje hodně vitamínu E a také vitamíny skupiny B. Konzumace máku tak přispívá k normální činnosti nervové soustavy, mák je plný antioxidantů, usnadňuje tedy celkovou regeneraci organismu a podílí se také na psychické pohodě a duševním zdraví.

Krásně voní, chutná a prospěje vašemu zdraví
Specifická vůně máku (dalo by se říct oříšková) je způsobena obsahem mastných kyselin a esenciálních olejů, mák je bohatý zejména na kyseliny olejové a linolové. Tím pomáhá snižovat množství LDL cholesterolu v krvi a zvyšovat hladinu HDL cholesterolu. Vnější slupka makových semínek obsahuje také vlákninu, kterou naše tělo potřebuje pro zdravé trávení a fungující zažívání.

Kde všude mák najdete a jak ho využít
V kuchyni najdete pro mák opravdu hodně využití. Leckdo zná tuto surovinu hlavně ze sladkých pokrmů, jako jsou švestkové knedlíky s mákem, buchty, koláče a záviny. Obsah cukru v těchto jídlech ale moc nesvědčí případnému vstřebávání vápníku, proto je dobré zkusit mák i jinak. Vychutnejte si ho na slaném pečivu, pečených krekrech, tyčinkách nebo v luštěninových chipsech. Zajímavým zpestřením může být také olej z máku, rostlinný makový jogurt nebo makové mléko. Vyrobit si ho můžete i doma. Na pár hodin namočte mák do vody, občas promíchejte, poté vše rozmixujte a přeceďte přes plátno. Nic lepšího z máku snad ani nenajdete.

Otázka bezpečnosti kvůli obsahu morfinu
Pro mnohé země platí zákaz pěstování máku kvůli obsahu morfinu. Proto je také náš národ často považován za neobvyklého konzumenta a pěstitele. Morfin se používá například při výrobě omamných látek a leckde je tedy považován za nebezpečný. Při konzumaci máku a makových výrobků ale žádné nebezpečí nehrozí.

Mák se sice pěstuje třeba ve Španělsku nebo Francii, ovšem největším producentem je právě Česká republika. Ačkoliv je mák opravdu tak zdravý, většina ho skončí na exportu, protože u nás konzumace není zas tak vysoká. Není to škoda? Zkuste se na tuto lokální superpotravinu trochu zaměřit a dopřát si ji v různých podobách. V těchto malých tmavých semínkách najdete pro svůj organismus skutečný poklad.

Zdroje: www.cpzp.czvimcojim.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Výskyt popraskaných rtů v zimních měsících je častější. Toto je způsobeno kombinací nízké vlhkosti vzduchu, chladných teplot, větrných podmínek a možného nedostatku hydratace, což může vést k suchu a popraskání...

Čtěte dál
Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně...
Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Hodit se do klidu je důležité. Ale co dělat, když prostě nemáte moc času? Zkuste naše tipy na časově nenáročné formy zklidnění, které...
Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje jsou především v letním období velmi oblíbené mezi sportovci. Obsahují elektrolyty – minerální látky, které jsou důležité...
Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík (magnesium) je důležitý a velmi často také deficitní minerál našeho organismu. Tělo si ho neumí samo vytvořit, a proto musí...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Jedním z typických symbolů jara je bříza, která má hojné použití ve fytoterapii, lidové medicíně. Byla jedním z magických stromů, vyhledávaných...
Vyberte si kvalitní multivitamín, který pomůže tělu v zimě, stresu i při špatné výživě

Vyberte si kvalitní multivitamín, který pomůže tělu v zimě, stresu i při špatné výživě

Vyvážený příjem vitamínů, minerálů, antioxidantů a omega-3 a omega-6 mastných kyselin je podstatný pro optimální fungování našeho organismu,...
Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku...
Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

V České republice byla v roce 2000 založena Liga proti osteoporóze snažící se poukázat, edukovat, předcházet, a tedy i porazit tohoto...
Přilba, chrániče, hořčík, ale i vhodná mastička – jak na účinnou prevenci zranění při sportu?

Přilba, chrániče, hořčík, ale i vhodná mastička – jak na účinnou prevenci zranění při sportu?

Řada úrazů, které se každoročně stanou lidem při sportování, se vůbec přihodit nemusí a dojde k nim jen proto, že dostatečně nedbají...
Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Jsou nepříjemné, mohou být bolestivé a postihují každého bez výjimky. Za výskytem protivných tiků a nepříjemných křečí může stát celá...
Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Již nějakou dobou je trendem eliminovat z jídelníčku určité skupiny potravin, ať už ze zdravotních, hubnoucích nebo etických příčin....