Miso pasta se skvěle hodí na dochucování zeleninových i masových pokrmů a tvoří základ populární miso polévky. Díky fermentaci je nabitá vitamíny a minerály. Jestli jste ji ještě nevyzkoušeli, zajděte do prodejny zdravé výživy, kde si vyberete z několika druhů.
Tradiční japonská surovina
Miso pasta pochází z Japonska, kde zaujímá své čestné místo. Japonci ji používají na přípravu tradiční polévky, kterou začínají každý den. V překladu název znamená „pramen chuti“. Základ tvoří sójové boby, které se naočkují houbou kódži. Potom se přidává sůl, případně ještě obiloviny. Nejčastěji rýže nebo ječmen. Suroviny se potom promísí a uloží do dřevěného sudu, kde budou po určitou dobu kvasit.
Miso pasta kvasí i několik let
Podle délky kvašení bude mít miso pasta výslednou barvu a chuť. Čím tmavší, tím delší dobu zraje a je také výraznější. Takzvané shiro miso se ukládá pouze na 5 dnů. Má světlou barvu a nasládlou chuť. Oproti tomu pasta hatcho je tmavě hnědá a kvasí 3 roky. Do pokrmů ho proto stačí jen velmi malé množství a rozhodně s ním nezačínejte. Nejprodávanější je genmai miso. Chutí i barvou je někde mezi a můžeme ho bez obav použít jako základ polévky, ale i k dochucení jídel. Nahradí sójovou omáčku, ale má plnější chuť.
Fermentace je přirozený způsob kvašení
Fermentace je původní způsob kvašení, který dovoluje dlouhé skladování potravin, lepší stravitelnost a zároveň uchování všech živin. V průběhu fermentace dokonce potraviny získají zcela nové látky, které jsou zdraví mimořádně prospěšné. Sójové boby ztratí díky fermentaci toxiny, které by mohly podpořit vznik plísní. Jsou také velmi snadno stravitelné a nemohou nadýmat jako běžně připravované luštěniny. Miso pasta obsahuje na rozdíl od sóji větší množství vitamínů B a C, slouží jako antioxidant, podporuje trávicí systém a nahrazuje tak probiotika a zastavuje šíření bakterií v těle.
Miso polévka je základ dne
Tradiční japonská polévka Misoshiru se zpravidla podává každý den k snídani. Základem je vývar připravený ze sušené řasy kombu, popřípadě z dalších surovin, například sušených ančoviček nebo houby shiitake. Do hotového vývaru se přidá miso pasta a jen krátce se povaří, aby se zachovalo co nejvíce prospěšných látek. Následují ostatní ingredience, které záleží čistě na chuti každého strávníka. Obvykle jsou to houby, tofu, mořské řasy a případně i nějaká zelenina. Dobře připravená miso polévka obsahuje prebiotika a probiotika, vitamíny B, zejména B12, C a K, který vzniká fermentací a podporuje ukládání vápníku v kostech. Dále minerály jako je vápník, jód a hořčík, omega–3 mastné kyseliny a bílkoviny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?
Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....
Čtěte dál
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
