Miso polévka je zdraví prospěšná stejně jako vývary. Jak ji připravit?

Miso polévka je zdraví prospěšná stejně jako vývary. Jak ji připravit?
zdroj: Adobe Stock

Miso pasta se skvěle hodí na dochucování zeleninových i masových pokrmů a tvoří základ populární miso polévky. Díky fermentaci je nabitá vitamíny a minerály. Jestli jste ji ještě nevyzkoušeli, zajděte do prodejny zdravé výživy, kde si vyberete z několika druhů.

Tradiční japonská surovina
Miso pasta pochází z Japonska, kde zaujímá své čestné místo. Japonci ji používají na přípravu tradiční polévky, kterou začínají každý den. V překladu název znamená „pramen chuti“. Základ tvoří sójové boby, které se naočkují houbou kódži. Potom se přidává sůl, případně ještě obiloviny. Nejčastěji rýže nebo ječmen. Suroviny se potom promísí a uloží do dřevěného sudu, kde budou po určitou dobu kvasit.

Miso pasta kvasí i několik let
Podle délky kvašení bude mít miso pasta výslednou barvu a chuť. Čím tmavší, tím delší dobu zraje a je také výraznější. Takzvané shiro miso se ukládá pouze na 5 dnů. Má světlou barvu a nasládlou chuť. Oproti tomu pasta hatcho je tmavě hnědá a kvasí 3 roky. Do pokrmů ho proto stačí jen velmi malé množství a rozhodně s ním nezačínejte. Nejprodávanější je genmai miso. Chutí i barvou je někde mezi a můžeme ho bez obav použít jako základ polévky, ale i k dochucení jídel. Nahradí sójovou omáčku, ale má plnější chuť.

Fermentace je přirozený způsob kvašení
Fermentace je původní způsob kvašení, který dovoluje dlouhé skladování potravin, lepší stravitelnost a zároveň uchování všech živin. V průběhu fermentace dokonce potraviny získají zcela nové látky, které jsou zdraví mimořádně prospěšné. Sójové boby ztratí díky fermentaci toxiny, které by mohly podpořit vznik plísní. Jsou také velmi snadno stravitelné a nemohou nadýmat jako běžně připravované luštěniny. Miso pasta obsahuje na rozdíl od sóji větší množství vitamínů B a C, slouží jako antioxidant, podporuje trávicí systém a nahrazuje tak probiotika a zastavuje šíření bakterií v těle.

Miso polévka je základ dne
Tradiční japonská polévka Misoshiru se zpravidla podává každý den k snídani. Základem je vývar připravený ze sušené řasy kombu, popřípadě z dalších surovin, například sušených ančoviček nebo houby shiitake. Do hotového vývaru se přidá miso pasta a jen krátce se povaří, aby se zachovalo co nejvíce prospěšných látek. Následují ostatní ingredience, které záleží čistě na chuti každého strávníka. Obvykle jsou to houby, tofu, mořské řasy a případně i nějaká zelenina. Dobře připravená miso polévka obsahuje prebiotika a probiotika, vitamíny B, zejména B12, C a K, který vzniká fermentací a podporuje ukládání vápníku v kostech. Dále minerály jako je vápník, jód a hořčík, omega–3 mastné kyseliny a bílkoviny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fakta o cyklu ženy, která vám pomohou otěhotnět

Fakta o cyklu ženy, která vám pomohou otěhotnět

Snažíte se o miminko? Šance na otěhotnění výrazně zvyšuje znalost menstruačního cyklu. Pokud žena zná své tělo a jeho cyklus, dokáže lépe plánovat a tím tak zvýšit šanci na úspěch. Každá žena je individuální,...

Čtěte dál
Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových...
Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Diabetes druhého typu je jednou z nejvíce rozšířených civilizačních nemocí. Hlavní příčinou je nezdravé stravování a nedostatek pohybu....