Potraviny, které byste neměli znovu ohřívat v mikrovlnce

Potraviny, které byste neměli znovu ohřívat v mikrovlnce
zdroj: Adobe Stock

Je skvělé navařit si dopředu a hotové jídlo už potom před samotnou konzumací jen ohřát v „mikrovlnce“. Existují ale jídla, která byste takovým způsobem upravovat neměli. Mohou se totiž stát toxickými. Víte, která to jsou?

Ačkoliv jídlem by se plýtvat nemělo a dojídání zbytků nebo jejich úprava a využití v dalším pokrmech tak bezesporu představuje efektivní způsob hospodaření s pokrmy, u některých potravin není žádoucí opětovná tepelná úprava pomocí mikrovlnné trouby. Zejména v případě, že nebyly předtím vhodně skladovány – ve vzduchotěsné nádobě a při správných teplotách. Takovým postupem byste si mohli způsobit otravu, protože ohřevem se mění vlastnosti daných potravin. I když jste tak třeba již několikrát učinili a nic se vám nestalo, neznamená to, že to tak nutně musí být i v budoucnu. Obezřetnost je proto na místě.

Kterých potravin se to týká?

1. Brambory
Pokud jste záměrně uvařili více brambor, aby vám vydržely do druhého dne, nenechávejte ty, které nesníte hned, chladnout na pokojovou teplotu. Raději je zchlaďte rovnou po vaření, ideálně studenou vodou, abyste zabránili tvoření toxického botulotoxinu.

2. Kuře
Když kuře jednou znovu ohřejte, víceméně se nic nestane. Je ale důležité, aby bylo prohřáto rovnoměrně, na což mikrovlnná trouba málokdy stačí. Důsledkem toho mohou v kuřeti zůstat nějaké bakterie, které mohou zapříčinit mírnou otravu jídlem. K ohřevu kuřete proto raději použijte klasickou troubu a dejte mu na čas, aby se propeklo cele a komplexně.

3. Rýže
Je to podobné jako s bramborami. Pokud necháte rýži vychladnout při pokojové teplotě, mohou se v ní rozmnožit bakterie, které mohou způsobit otravu. Mikrovlnná trouba tyto bakterie nezničí. Co s tím? Buď všechnu rýži snězte, nebo ji hned po uvaření zchlaďte studenou vodou a uchovejte v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Potom byste jí teoreticky mohli znovu ohřát. Lepší, než v mikrovlnce je to ale třeba na pánvi.

4. Houby
Opětovným ohřevem se houby stávají méně stravitelné a mění se obsah mikronutrientů, které obsahují. Také byste je neměli po tepelné úpravě nechávat při pokojové teplotě, což by mohlo způsobit množení bakterií. Rada? Uchovat je v lednici, ve vzduchotěsní nádobě a sníst studené. Nebo raději hned.

5. Mastné potraviny
Všechny oleje vydrží různé úrovně tepla - determinuje je tzv. kouřový bod. Pokud jsou překročeny, dochází ke vzniku zdraví škodlivých látek a nebezpečných volných radikálů. To se může stát, když začnete znovu ohřívat velmi mastné potraviny.

Nejezte nic staršího 3 dnů
Obecné zásady tepelného ohřevu potravin zahrnují práci s předtím dostatečně tepelně upravenými pokrmy. Abyste do sebe nedostali bakterie a plísně, neměli byste se pouštět do konzumace ničeho, co je starší tří dnů. Nikdy také neohřívejte pokrmy přímo v plastových krabičkách, mohou se tak uvolňovat látky z plastů. Pamatujte, že ne všechno škodlivé je vidět pouhým okem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech nezmizí, ale může lehce povadnout. Stejně jako vaše kytky během doby,...

Čtěte dál
Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Obliba přírodních repelentů roste přímo závratnou rychlostí. Letní tábory, pobyty u vody nebo v kempu si o ně přímo říkají. Stejně...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství dostane každá budoucí maminka od svého lékaře žádanku na vyšetření s krkolomným názvem oGTT. Ohledně...
Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Snad každého někdy v životě bolela hlava. Lidé bolest hlavy nejčastěji popisují jako jednu z nejnepříjemnějších bolestí vůbec. Jde...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Kolena nesou velkou váhu a kromě ní také velkou zodpovědnost za to, že se celkově efektivně pohybujete. Proto je dobré jim věnovat...
Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení ran spočívá v tom, že je rána udržována v optimálně vlhkém prostředí, což má podpořit rychlejší hojení. Výsledky výzkumů...
Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Na internetu dnes již najdete opravdu cokoliv. Platí to i o nejrůznějších online jídelníčcích. Leckoho láká jednoduchost a rychlost...
Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Běžně se během focení narovnáváte a zatahujete břicho? V takovém případě budiž, jde přece jen o pár minut. Možná ale, ať už vědomě...
Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Jsou nepříjemné, mohou být bolestivé a postihují každého bez výjimky. Za výskytem protivných tiků a nepříjemných křečí může stát celá...
Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Mnoho žen má tendenci řešit očistu intimních oblastí podobným způsobem jako hygienu ostatních částí těla. Řada gynekologů však upozorňuje...
Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Květen je sice čas lásky a procházek pod Petřínem, zároveň je to však doba velkého jarního kvetení. Období alergií na jarní pyly v...