Potraviny, které byste neměli znovu ohřívat v mikrovlnce

Potraviny, které byste neměli znovu ohřívat v mikrovlnce
zdroj: Adobe Stock

Je skvělé navařit si dopředu a hotové jídlo už potom před samotnou konzumací jen ohřát v „mikrovlnce“. Existují ale jídla, která byste takovým způsobem upravovat neměli. Mohou se totiž stát toxickými. Víte, která to jsou?

Ačkoliv jídlem by se plýtvat nemělo a dojídání zbytků nebo jejich úprava a využití v dalším pokrmech tak bezesporu představuje efektivní způsob hospodaření s pokrmy, u některých potravin není žádoucí opětovná tepelná úprava pomocí mikrovlnné trouby. Zejména v případě, že nebyly předtím vhodně skladovány – ve vzduchotěsné nádobě a při správných teplotách. Takovým postupem byste si mohli způsobit otravu, protože ohřevem se mění vlastnosti daných potravin. I když jste tak třeba již několikrát učinili a nic se vám nestalo, neznamená to, že to tak nutně musí být i v budoucnu. Obezřetnost je proto na místě.

Kterých potravin se to týká?

1. Brambory
Pokud jste záměrně uvařili více brambor, aby vám vydržely do druhého dne, nenechávejte ty, které nesníte hned, chladnout na pokojovou teplotu. Raději je zchlaďte rovnou po vaření, ideálně studenou vodou, abyste zabránili tvoření toxického botulotoxinu.

2. Kuře
Když kuře jednou znovu ohřejte, víceméně se nic nestane. Je ale důležité, aby bylo prohřáto rovnoměrně, na což mikrovlnná trouba málokdy stačí. Důsledkem toho mohou v kuřeti zůstat nějaké bakterie, které mohou zapříčinit mírnou otravu jídlem. K ohřevu kuřete proto raději použijte klasickou troubu a dejte mu na čas, aby se propeklo cele a komplexně.

3. Rýže
Je to podobné jako s bramborami. Pokud necháte rýži vychladnout při pokojové teplotě, mohou se v ní rozmnožit bakterie, které mohou způsobit otravu. Mikrovlnná trouba tyto bakterie nezničí. Co s tím? Buď všechnu rýži snězte, nebo ji hned po uvaření zchlaďte studenou vodou a uchovejte v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Potom byste jí teoreticky mohli znovu ohřát. Lepší, než v mikrovlnce je to ale třeba na pánvi.

4. Houby
Opětovným ohřevem se houby stávají méně stravitelné a mění se obsah mikronutrientů, které obsahují. Také byste je neměli po tepelné úpravě nechávat při pokojové teplotě, což by mohlo způsobit množení bakterií. Rada? Uchovat je v lednici, ve vzduchotěsní nádobě a sníst studené. Nebo raději hned.

5. Mastné potraviny
Všechny oleje vydrží různé úrovně tepla - determinuje je tzv. kouřový bod. Pokud jsou překročeny, dochází ke vzniku zdraví škodlivých látek a nebezpečných volných radikálů. To se může stát, když začnete znovu ohřívat velmi mastné potraviny.

Nejezte nic staršího 3 dnů
Obecné zásady tepelného ohřevu potravin zahrnují práci s předtím dostatečně tepelně upravenými pokrmy. Abyste do sebe nedostali bakterie a plísně, neměli byste se pouštět do konzumace ničeho, co je starší tří dnů. Nikdy také neohřívejte pokrmy přímo v plastových krabičkách, mohou se tak uvolňovat látky z plastů. Pamatujte, že ne všechno škodlivé je vidět pouhým okem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem dát si i sladké dobroty, jako jsou dorty, muffiny, koláčky apod. Co...

Čtěte dál
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Plavat můžete i v zimě. Otužíte se, prokrvíte a budete se cítit nabití energií

Plavat můžete i v zimě. Otužíte se, prokrvíte a budete se cítit nabití energií

Je skutečně mnoho důvodů, proč během zimy na plavání nezanevřít. Jeho zdravotní přínos totiž ani během chladných zimních měsíců nemizí....
Nepříjemné afty v puse – co je způsobuje a jak jim předcházet?

Nepříjemné afty v puse – co je způsobuje a jak jim předcházet?

Paradentóze rozhodně není jediné zánětlivé onemocnění v dutině ústní. Záněty ústní sliznice, afty, jsou sice méně připomínané, přesto...
Správná péče o uši – jak správně zacházet s vatovými tyčinkami?

Správná péče o uši – jak správně zacházet s vatovými tyčinkami?

Mít čisté uši je nutné nejen z estetického, ale i ze zdravotního hlediska. Čištění uší by mělo být nedílnou součástí osobní hygieny,...
Lichořeřišnice – účinky, využití a domácí příprava tinktury

Lichořeřišnice – účinky, využití a domácí příprava tinktury

Lichořeřišnice je dužnatá rostlina původem z Jižní Ameriky, se širokou škálou léčebného, kosmetického i kulinářského využití. V čerstvém...
Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Je konec ledna a při své zdravotní procházce zahlédnu z pod čepice na břehu řeky sportovce v plavkách. Mžourám, zírám, nechápu. Až...
Vypadávání vlasů – kolik je normální a kolik už je moc?

Vypadávání vlasů – kolik je normální a kolik už je moc?

Kvalita vlasů a vlasové pokožky, je skoro vždy odrazem zdravotního stavu. Není tedy jednoduché podat univerzální návod, jak zatočit...
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Jak počasí ovlivňuje bolestivost kloubů a proč bolí zejména v zimě

Jak počasí ovlivňuje bolestivost kloubů a proč bolí zejména v zimě

Není revma jako revma. Samotní laici, spíše než odborníci, tak běžně označují jakoukoliv bolest či ztuhlost kloubů, bez ohledu na samotnou...
Vše o rýmě – jak poznat zánět dutin, proč sprej do nosu není vždy výhra a jak podpořit samoléčbu?

Vše o rýmě – jak poznat zánět dutin, proč sprej do nosu není vždy výhra a jak podpořit samoléčbu?

Neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní. Pokud to u vás neplatí, posviťte si na dutiny. Rýma je považována za banální onemocnění, které...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Bělení zubů: přehledné srovnání bělení doma, přírodně a u profesionálů

Bělení zubů: přehledné srovnání bělení doma, přírodně a u profesionálů

Ze všech možných reklam na nás vyskakují krásné bílé zuby. Takže jsme získali pocit, že kdo je nemá, není plnou součástí společnosti....