Potraviny, které byste neměli znovu ohřívat v mikrovlnce

Potraviny, které byste neměli znovu ohřívat v mikrovlnce
zdroj: Adobe Stock

Je skvělé navařit si dopředu a hotové jídlo už potom před samotnou konzumací jen ohřát v „mikrovlnce“. Existují ale jídla, která byste takovým způsobem upravovat neměli. Mohou se totiž stát toxickými. Víte, která to jsou?

Ačkoliv jídlem by se plýtvat nemělo a dojídání zbytků nebo jejich úprava a využití v dalším pokrmech tak bezesporu představuje efektivní způsob hospodaření s pokrmy, u některých potravin není žádoucí opětovná tepelná úprava pomocí mikrovlnné trouby. Zejména v případě, že nebyly předtím vhodně skladovány – ve vzduchotěsné nádobě a při správných teplotách. Takovým postupem byste si mohli způsobit otravu, protože ohřevem se mění vlastnosti daných potravin. I když jste tak třeba již několikrát učinili a nic se vám nestalo, neznamená to, že to tak nutně musí být i v budoucnu. Obezřetnost je proto na místě.

Kterých potravin se to týká?

1. Brambory
Pokud jste záměrně uvařili více brambor, aby vám vydržely do druhého dne, nenechávejte ty, které nesníte hned, chladnout na pokojovou teplotu. Raději je zchlaďte rovnou po vaření, ideálně studenou vodou, abyste zabránili tvoření toxického botulotoxinu.

2. Kuře
Když kuře jednou znovu ohřejte, víceméně se nic nestane. Je ale důležité, aby bylo prohřáto rovnoměrně, na což mikrovlnná trouba málokdy stačí. Důsledkem toho mohou v kuřeti zůstat nějaké bakterie, které mohou zapříčinit mírnou otravu jídlem. K ohřevu kuřete proto raději použijte klasickou troubu a dejte mu na čas, aby se propeklo cele a komplexně.

3. Rýže
Je to podobné jako s bramborami. Pokud necháte rýži vychladnout při pokojové teplotě, mohou se v ní rozmnožit bakterie, které mohou způsobit otravu. Mikrovlnná trouba tyto bakterie nezničí. Co s tím? Buď všechnu rýži snězte, nebo ji hned po uvaření zchlaďte studenou vodou a uchovejte v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Potom byste jí teoreticky mohli znovu ohřát. Lepší, než v mikrovlnce je to ale třeba na pánvi.

4. Houby
Opětovným ohřevem se houby stávají méně stravitelné a mění se obsah mikronutrientů, které obsahují. Také byste je neměli po tepelné úpravě nechávat při pokojové teplotě, což by mohlo způsobit množení bakterií. Rada? Uchovat je v lednici, ve vzduchotěsní nádobě a sníst studené. Nebo raději hned.

5. Mastné potraviny
Všechny oleje vydrží různé úrovně tepla - determinuje je tzv. kouřový bod. Pokud jsou překročeny, dochází ke vzniku zdraví škodlivých látek a nebezpečných volných radikálů. To se může stát, když začnete znovu ohřívat velmi mastné potraviny.

Nejezte nic staršího 3 dnů
Obecné zásady tepelného ohřevu potravin zahrnují práci s předtím dostatečně tepelně upravenými pokrmy. Abyste do sebe nedostali bakterie a plísně, neměli byste se pouštět do konzumace ničeho, co je starší tří dnů. Nikdy také neohřívejte pokrmy přímo v plastových krabičkách, mohou se tak uvolňovat látky z plastů. Pamatujte, že ne všechno škodlivé je vidět pouhým okem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...