Konzervované potraviny: Jaké můžeme konzumovat bez obav?

Konzervované potraviny: Jaké můžeme konzumovat bez obav?
zdroj: Adobe Stock

Konzervované potraviny představují velké téma a předmět mnohých diskuzí. Jedni tvrdí, že jsou méně výživné než čerstvé potraviny, že obsahují škodlivé složky a je lepší se jim vyhýbat. Jiní je hájí, když tvrdí, že součástí zdravé stravy být mohou. Kde je tedy pravda?

Obsah živin je většinou zachován
Hlavní výhodou konzervovaných potravin je to, že je výrazně prodloužena jejich doba trvanlivosti, často na několik dlouhých let. Podle výzkumů konzervace potravinám ponechává většinu živin – procesem není ovlivněno množství bílkovin, sacharidů ani tuků, zachována je i většina minerálů a vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K. Může dojít ke ztrátě vitaminů citlivých na teplo a vzduch obecně, jako jsou vitaminy skupiny B a vitamin C – ty se ale ztrácejí i běžnými způsoby zpracování jako je vaření a skladování doma.

Jsou praktické a pohodlné
Některé hladiny živin se tedy mohou v důsledku procesu konzervování snížit, zatímco jiné se mohou zvýšit. Obecně vzato však lze říci, že konzervované potraviny mohou poskytovat srovnatelné množství živin jako jejich čerstvé či mražené protějšky. V mnoha částech světa, kde chybí bezpečné a kvalitní potraviny, pomáhají navíc lidem po celý rok zajistit přístup k široké škále živin. A vzhledem k tomu, že mohou být bezpečně skladovány několik let a často vyžadují minimální dobu přípravy, jsou neuvěřitelně praktické. Dříve toho využívali hlavně vojáci na frontách a obecně se díky konzervovaným potravinám dokáží stravovat lidé na odlehlých místech.

BisfenolA
Při balení potravin, včetně konzerv, bývá používána chemická látka jménem BisfenolA (BPA). Ta podle studií může z obalu unikat do jídla. Ačkoliv důkazy jsou smíšené, spekuluje se o tom, že BPA může souviset se zvýšením rizika srdečních chorob, cukrovky druhého typu a sexuální dysfunkce u mužů. Mnohem vzácnější, ale také nebezpečnější, jsou případy, kdy se v nesprávně zpracovaných konzervovaných potravinách objevují bakterie, které mohou způsobit botulismus – vážné onemocnění, které bez včasného zahájení léčby může vést k ochrnutí a smrti. Většina těchto případů však pochází z konzerv, které byly nesprávně zpracovány doma. Botulismus pramenící z konzumace komerčně konzervovaných potravin je velmi vzácný. I tak byste ale rozhodně neměli jíst potraviny z konzerv, které jsou vyboulené, promáčknuté, prasklé nebo netěsné.

Pozor na nadbytek soli, cukru a konzervačních látek
Pro zlepšení chuti, textury a vzhledu bývá do konzervovaných potravin přidáván cukr, sůl a konzervační prostředky. Nadbytek soli může být nebezpečný pro osoby s vysokým krevním tlakem, přebytek cukru zvyšuje riziko obezity, onemocnění srdce a cukrovky a řada chemických či přírodních konzervantů může také narušit optimální fungování organismu. Stejně jako u jiných potravin je proto i v případě těch konzervovaných třeba číst etikety a vybírat ty, které obsahují minimum přidaných složek. Těch se částečně můžete zbavit i tak, že jídlo po vyjmutí z konzervy pečlivě propláchnete vodou.

Jak zní tedy verdikt?
Konzervované potraviny bez nadbytku přidaných složek představují výživnou a praktickou alternativu k čerstvým potravinám. Nikdo vám hlavu neutrhne, když si občas místo zdlouhavého namáčení fazolí otevřete ty konzervované, které jen propláchnete vodou. Stejně tak je občas lepší si dát konzervovaného tuňáka nebo rybičkovou pomazánku než rybu žádnou. Mějte na paměti, že není dobré postavit svůj jídelníček na konzervách, pokud je ale sem tam zařadíte, zdravotní újma vám nehrozí. U masových konzerv si dávejte pozor na složení – vyhýbejte se takovým, které mají nad 3 g soli na 100 g a začínají vodou či obsahují velmi málo hlavní složky. Konzervovanou zeleninu vždy před použitím propláchněte pod tekoucí vodou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Abyste předešli problémům, které způsobují vysoké hladiny cholesterolu, je třeba vzít v úvahu některé faktory. Jak udržet hladinu cholesterolu v optimu? A proč je pro správné fungování těla cholesterol...

Čtěte dál
Kouzlo strečinku – umíte se správně protahovat před a po cvičení?

Kouzlo strečinku – umíte se správně protahovat před a po cvičení?

V oblasti sportu a fyzioterapie je protahování neboli strečink velmi skloňované téma. Odborníci strečink doporučují nejen jako součást...
Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie (ve zkratce PKU) je poměrně vzácná, vrozená porucha metabolismu. Jde o vážné dědičné onemocnění, které postihuje zhruba...
Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná...
Žijeme v době dezinfekce – proč to ale nepřehánět a jak dezinfikovat bezpečně?

Žijeme v době dezinfekce – proč to ale nepřehánět a jak dezinfikovat bezpečně?

Koronavirová pandemie spustila masové používání dezinfekčních prostředků. Ty sice na jedné straně napomáhají zástavě šíření viru, na...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...
Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě...
Mužská prostata – k čemu slouží a co způsobuje její zvětšení?

Mužská prostata – k čemu slouží a co způsobuje její zvětšení?

Potíže s prostatou nejsou bohužel ojedinělou záležitostí, právě naopak. Tyto problémy jsou docela přirozenou součástí mužského stárnutí,...
Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Jak vyplývá z názvu článku, dnes se určitě nebudeme zabývat modrými zónami určenými k parkování v naší metropoli. Chceme naopak poodhalit...
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Kolagen u lidí příznivě ovlivňuje nejen stav kloubů, ale také pleti, vlasů a nehtů. A podobně je tomu i ve zvířecí říši, kde se kolagen...