Konzervované potraviny: Jaké můžeme konzumovat bez obav?

Konzervované potraviny: Jaké můžeme konzumovat bez obav?
zdroj: Adobe Stock

Konzervované potraviny představují velké téma a předmět mnohých diskuzí. Jedni tvrdí, že jsou méně výživné než čerstvé potraviny, že obsahují škodlivé složky a je lepší se jim vyhýbat. Jiní je hájí, když tvrdí, že součástí zdravé stravy být mohou. Kde je tedy pravda?

Obsah živin je většinou zachován
Hlavní výhodou konzervovaných potravin je to, že je výrazně prodloužena jejich doba trvanlivosti, často na několik dlouhých let. Podle výzkumů konzervace potravinám ponechává většinu živin – procesem není ovlivněno množství bílkovin, sacharidů ani tuků, zachována je i většina minerálů a vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K. Může dojít ke ztrátě vitaminů citlivých na teplo a vzduch obecně, jako jsou vitaminy skupiny B a vitamin C – ty se ale ztrácejí i běžnými způsoby zpracování jako je vaření a skladování doma.

Jsou praktické a pohodlné
Některé hladiny živin se tedy mohou v důsledku procesu konzervování snížit, zatímco jiné se mohou zvýšit. Obecně vzato však lze říci, že konzervované potraviny mohou poskytovat srovnatelné množství živin jako jejich čerstvé či mražené protějšky. V mnoha částech světa, kde chybí bezpečné a kvalitní potraviny, pomáhají navíc lidem po celý rok zajistit přístup k široké škále živin. A vzhledem k tomu, že mohou být bezpečně skladovány několik let a často vyžadují minimální dobu přípravy, jsou neuvěřitelně praktické. Dříve toho využívali hlavně vojáci na frontách a obecně se díky konzervovaným potravinám dokáží stravovat lidé na odlehlých místech.

BisfenolA
Při balení potravin, včetně konzerv, bývá používána chemická látka jménem BisfenolA (BPA). Ta podle studií může z obalu unikat do jídla. Ačkoliv důkazy jsou smíšené, spekuluje se o tom, že BPA může souviset se zvýšením rizika srdečních chorob, cukrovky druhého typu a sexuální dysfunkce u mužů. Mnohem vzácnější, ale také nebezpečnější, jsou případy, kdy se v nesprávně zpracovaných konzervovaných potravinách objevují bakterie, které mohou způsobit botulismus – vážné onemocnění, které bez včasného zahájení léčby může vést k ochrnutí a smrti. Většina těchto případů však pochází z konzerv, které byly nesprávně zpracovány doma. Botulismus pramenící z konzumace komerčně konzervovaných potravin je velmi vzácný. I tak byste ale rozhodně neměli jíst potraviny z konzerv, které jsou vyboulené, promáčknuté, prasklé nebo netěsné.

Pozor na nadbytek soli, cukru a konzervačních látek
Pro zlepšení chuti, textury a vzhledu bývá do konzervovaných potravin přidáván cukr, sůl a konzervační prostředky. Nadbytek soli může být nebezpečný pro osoby s vysokým krevním tlakem, přebytek cukru zvyšuje riziko obezity, onemocnění srdce a cukrovky a řada chemických či přírodních konzervantů může také narušit optimální fungování organismu. Stejně jako u jiných potravin je proto i v případě těch konzervovaných třeba číst etikety a vybírat ty, které obsahují minimum přidaných složek. Těch se částečně můžete zbavit i tak, že jídlo po vyjmutí z konzervy pečlivě propláchnete vodou.

Jak zní tedy verdikt?
Konzervované potraviny bez nadbytku přidaných složek představují výživnou a praktickou alternativu k čerstvým potravinám. Nikdo vám hlavu neutrhne, když si občas místo zdlouhavého namáčení fazolí otevřete ty konzervované, které jen propláchnete vodou. Stejně tak je občas lepší si dát konzervovaného tuňáka nebo rybičkovou pomazánku než rybu žádnou. Mějte na paměti, že není dobré postavit svůj jídelníček na konzervách, pokud je ale sem tam zařadíte, zdravotní újma vám nehrozí. U masových konzerv si dávejte pozor na složení – vyhýbejte se takovým, které mají nad 3 g soli na 100 g a začínají vodou či obsahují velmi málo hlavní složky. Konzervovanou zeleninu vždy před použitím propláchněte pod tekoucí vodou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů a její rozsah se odvíjí od věku jedince, jeho pohlaví, dále stavu a postavení...

Čtěte dál
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti...
Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...